Aandelen kopen met kleine bedragen (Met €50-, p.m. rijk worden?)

Michel
Updated: 14/12/2020 In: 

Aandelen kopen met kleine bedragen is het nieuwe sparen.

Beleggen is het nieuwe sparen en ook jij kan daarmee aan de slag. Je kunt namelijk reeds door een klein bedrag te reserveren voor dit doel er voor zorgen dat je over tien, twintig jaren of langer genoeg kapitaal hebt om bijvoorbeeld van een leuke oude dag te genieten.

In dit artikel lees je hoe je deze vorm van investeren in je toekomst, het beste kunt aanpakken.

Ik geef je eerst wat algemene informatie over beleggen zodat je inzicht in dit principe wordt vergroot.
Vervolgens licht ik het investeren in aandelen en het rente op rente effect bij het sparen nader voor je toe aangezien deze twee methoden het vaakst gebruikt worden om een vermogen op te bouwen voor de toekomst.

Ten slotte geef ik je ook nog wat tips die je zullen helpen om een succesvolle belegger te worden.

Wat is beleggen?

Wat is beleggen met weinig geld

Beleggen kan het best omschreven worden als een handeling waarbij je met een gedeelte van je geld een investering doet met het doel daar in de toekomst van te profiteren.
Je kunt onder andere:

Aandelen kopen

Financieel mede eigenaar worden van een bedrijf door hun aandelen te kopen. Maakt dit bedrijf winst dan krijg je een gedeelte in de vorm van dividend uitgekeerd.
Ook is het verhandelen van deze aandelen wanneer ze een hogere waarde hebben dan de koers waarvoor je ze kocht een vorm om van een dergelijke belegging te investeren.

Obligaties

Investeer geld door je geld uit te lenen aan een land (de overheid) of bank door obligaties te kopen. In dit geval krijg je rente uitbetaalt en betalen ze je aan het eind van de periode je kapitaal volledig terug;

Beleggingsfondsen

Beleggen in een beleggingsfonds wat eenvoudig omschreven inhoudt dat je beleggingskapitaal in een portefeuille met gelden van investeerders geplaatst wordt, waarna ervaren beleggers voor jou naar die aandelen, obligaties, en etc op zoek gaan die je het hoogste rendement zullen opleveren.
Deze experts volgen de ontwikkelingen op de beurzen op de voet en nemen je op die manier de daar bijbehorende stress uit handen; en

Waardevaste spullen

Beleggen in vastgoed, grondstoffen en kunst, een investering die je door bijvoorbeeld het verhuren van een pand of kunstwerken, terug verdient.

Om deze investeringen te doen kun je bij een broker (bank of instelling die op de beurs opereert)  ,terecht. Je kunt je investering ook laten verlopen via een beleggingsfonds.

In een andere alinea tref je uitgebreidere informatie aan over deze fondsen, omdat ze je ook in de gelegenheid stellen om met een klein bedrag een investering te plegen.

Risico's en factoren

Bij het op bovenstaande manier vastleggen van je kapitaal ben je bewust van het feit dat de mogelijkheid bestaat dat je je geïnvesteerd vermogen kwijt raakt en dus ook geen winst maakt.

Deze risico's neem je als belegger echter voor lief omdat je eerder gefocust bent op het rendement dat je op een lange termijn kan behalen, dan op de verliezen die elke belegging met zich kan meebrengen.

Dit vanwege een aantal factoren waarop je als belegger geen vat hebt.

Deze zijn onder andere:

 • de algehele nationale en internationale economische situatie;
 • de manier waarop bedrijfsdoelen worden nagestreefd en behaalt in geval van een belegging in aandelen en obligaties;
 • de concurrentie positie van de desbetreffende ondernemingen van wie je aandelen of obligaties gekocht hebt;
 • het percentage aan rendement van je aankopen;
 • de technologische ontwikkelingen; en
 • de ontwikkelingen op sociaal- maatschappelijk gebied zowel nationaal als internationaal.

 Kort omschreven hangt het van de economische groei in ons land (en daar buiten) af of je als burger meer kunt uitgeven aan een product van bedrijf A, waarvan je buren aandelen hebben.
Indien de marketing van dit bedrijf goed is en ze je er dus toe kunnen bewegen om hun artikel te kopen vanwege hun betere kwaliteit dan van bedrijf B, zal hun omzet aan het einde van het jaar gegroeid zijn.

Dit positief resultaat zal terug zien zijn op hun notering op de beurs. Je buren krijgen van de winst dus een gedeelte als dividend uitgekeerd.
Maar als ten gevolge van maatschappelijke gebeurtenissen zoals de huidige Covid-19 pandemie bedrijf A failliet raakt, lopen zij het risico dat zij hun in deze onderneming geïnvesteerd vermogen in rook zien opgaan.

Essentiele informatie voor beginnende beleggers

Ook belangrijk om te weten

Voor een goed begrip van de rest van deze pagina is het ook handig dat je weet dit:

1). Belegging strategieën

Elke belegger een beleggingsfilosofie volgt. Index beleggers hebben een portefeuille van aandelen waarvan het rendement en het marktaandeel bijna gelijk zijn terwijl je beleggers hebt die zich meer richten op de technische analyse van de koersen zoals zij zich hebben ontwikkelt in de afgelopen vijf tot tien jaar.
Andere beleggers gaan de groei die een bedrijf door maak na alvorens ze beslissen of ze een investering in de vorm van een aandeel zullen doen terwijl degenen die de strategie van Warren Buffet navolgen de huidige waarde van een aandeel proberen in te schatten in de toekomst.
Deze zogeheten waarde beleggers halen hun rendement dus uit het verschil van de marktwaarde ten tijde van de aanschaf  van dit waardepapier en de toekomstige waarde ervan afhankelijk van de bewegingen van dit bedrijf op de markt.

2). Korte termijn schommelingen in de prijs

Koersnoteringen op de beurs afhankelijk zijn van de ontwikkelingen binnen een bedrijf en het nieuws dat over hun vorderingen naar buiten komt.
Treedt onderneming C bijvoorbeeld negatief in het nieuws dan zal dit van invloed zijn op de waarde van het aandeel. Bij een positieve berichtgeving stijgt deze waarde wederom op de beurs, wat voor korte  termijnbeleggers voordelig is.
Een korte termijn belegger koopt namelijk aandelen wanneer de waarde van een dergelijk waardepapier laag is. Wanneer de waarde weer stijgt, gaat een dergelijke investeerder er toe over dit aandeel wederom te verkopen, wat hem dus winst opleververt.

3). Duurzaam beleggen

groen investeren ook mogelijk is: aangezien veel bedrijven die milieuvriendelijke projecten uitvoeren crowdfunding mogelijk maken.

4). Sparen of beleggen

Sparen en beleggen in hun kern niet veel van elkaar verschillen. Door te sparen loop je weliswaar minder risico dan door hetzelfde bedrag te investeren in een bedrijf.

5). Top down en Bottom up

Top down strategie en Bottom up Strategie, de twee strategieën zijn waarmee je kunt bepalen welke aandelen je in je portefeuille wenst te hebben. Bij de eerste kies je een land uit om vervolgens een sector te kiezen voor je investering.
Aan de hand van de sector kies je dan een bedrijf of bedrijven uit van welke je een aandeel wenst aan te schaffen.
Bij een Bottom up strategie weet je reeds welke sector je ambieert waarna je de onderneming uitkiest.

Nu je de basis van het beleggen ( in aandelen) kent zullen we nu nagaan hoe ook jij een vermogen kunt opbouwen door met kleine bedragen investeringen te plegen.

Dit bedoelt men als men het over het beleggen met kleine bedragen heeft

Dit is beleggen met kleine bedragen

Beleggen met kleine bedragen houdt precies datgene in dat je uit deze zin begrijpt. Je besteedt bijvoorbeeld €50 per investering in bijvoorbeeld aandelen en doet dat over een aantal maanden tot jaren.

Ofschoon je gedurende de beoogde periode zo wel winst zal maken als verliest zult lijden, is de kans groot dat je aan het einde van de tijd meer geld bij elkaar verzamelt hebt dan wanneer je hetzelfde bedrag maandelijks op een spaarrekening zou storten.

6 redenen waarom beleggen met kleine bedragen een goed idee is

Waarom beleggen met kleine bedragen

1). Kennis maken met de beleggingswereld

Het helpt je om je te oriënteren op de beleggingswereld: dit is een belangrijke stap voor beginnende beleggers aangezien je op die manier al in een vroeg stadium de kansen in deze wereld leert herkennen.

Je raakt ook bekend met de terminologie en zal minder onder de indruk raken van de verkooppraatjes van een malafide broker.

2). Risico tolerantie opbouwen

Je leert omgaan met het nemen van risico's en de gevolgen daarvan: belegen is speculeren en daardoor kan je of winst maken of je totale investering verliezen.

Ook dit is een les. De manier waarop je op deze twee momenten reageert zal je helpen om te weten of je klaar bent om met grotere bedragen deel te nemen aan  dit spel.

3). Je zal bewuster met geld omgaan

Je voorkomt dat je geld uitgeeft dat je nodig hebt voor het draaiende houden van je huishouden.

Het maakt namelijk een groot verschil uit als je de 50 Euro die je zou gebruiken voor het kopen van gebak. Terwijl je diezelfde 50 euro ook kan gebruiken om aandelen te kopen.

Je kunt nutteloze dingen doen met geld, maar je kan ook aandelen kopen met die kleine bedragen, en er zo mogelijk goed geld mee verdienen.

4). Het is een leuk extraatje naast sparen

Het is goed te doen naast het bijhouden van een reguliere (stabiele) spaarrekening: je weet dan dat je je spaargeld altijd kan aanspreken voor onvoorziene omstandigheden en hetgeen je aan rendement kunt krijgen door je belegging een extraatje is.

5). Meer is altijd mogelijk

Je kunt je inleg altijd verhogen wanneer je meer vertrouwen hebt in deze manier van het opbouwen van een vermogen of wanneer je wat meer geld voor dit doel kunt reserveren.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een beter betalende baan krijgt of klaar bent met het aflossen van je hypotheek.

6). Beleggen voor je kinderen

 Je kunt voor je jonge kinderen op deze manier beginnen te beleggen, zodat ze op latere leeftijd al een "beleggingsvoorsprong" hebben van bijvoorbeeld tien jaar.
Dit zal er voor zorgdragen dat ze ook veel eerder hun streefkapitaal, vergaren.

Aandelen kopen met kleine bedragen. Is het verstandig?

Beleggen in kleine bedragen is dus het nieuwe sparen. Afhankelijk van de eerder genoemde factoren stelt het je in de gelegenheid om na een door jezelf te bepalen aantal jaren, genoeg geld te hebben om:

 • met pensioen te gaan,
 • een aankoop te doen,
 • een studie te betalen of
 • eindelijk die droomreis met je gezinsleden of alleen te maken.

Maar deze toekomstplannen moeten je huidige bestaanszekerheid niet in gevaar brengen. Vandaar dat je slechts moet beleggen met geld dat je kunt missen.
Ook wanneer je schulden hebt om af te lossen of geen vaste baan hebt, doe je er goed aan om het speculeren met je geld achterwege te laten.

Het voor dit doel geld gaan lenen bij familie of vrienden is tevens uit den boze aangezien je ze mocht het verkeerd aflopen met je investeringen, niet terug zal kunnen betalen. Dat zulks het einde van jullie goede verstandhouding kan betekenen, staat buiten kijf.

Psychologie van aandelen kopen met kleine bedragen

Ook je mindset speelt een belangrijke rol.  Vooral in het begin zal je niet veel merken van je investering. Je kunt dat als een tegenslag ervaren, vooral als je ook nog aan andere financiële problemen het hoofd moet bieden.
Ook kan je te enthousiast raken wanneer je merkt dat je obligaties in waarde stijgen.

Je kunt dan op een dwangmatige manier meer willen beleggen in deze waardepapieren, waardoor je het geld dat je voor je huishouden nodig hebt, wilt inzetten.
Wanneer blijkt dat deze belegging niet rendabel is op een langer termijn is het mogelijk dat je ontmoedigt raakt en het hele beurs gebeuren gaat haten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Methoden om met kleine bedragen te beleggen

Aandelen kopen met kleine bedragen

Wil je Aandelen kopen met kleine bedragen, dan kun je daarvoor bij de verschillende brokers terecht.
Ze zullen je dan hun mogelijkheden voorleggen om vervolgens samen met jou na te gaan welke optie voor jou op termijn het voordeligste rendement oplevert.
Dit rendement kan in de vorm zijn van de waarde (oftewel koers) van het aandeel of de uitkering van dividend door het bedrijf.

Je hoeft het echter niet volledig met hen eens te zijn, vooral wanneer je uit je eigen vooronderzoek op het internet en eventuele mediaberichten over het desbetreffende bedrijf, zelf andere prognoses voor een aandeel hebt gemaakt.
Ook de beleggingstheorie die je het meest aanspreekt zal van invloed zijn op het feit of je hetgeen je vertelt wordt voor waar aanneemt.

Deels eigenaar

Door aandelen te kopen voor een klein of groot bedrag wordt je namelijk financieel mede eigenaar van een bedrijf.
Dit omdat je ze met je aankoop helpt aan het kapitaal dat ze nodig hebben voor hun bedrijfsvoering.
Was dat bedrag bijvoorbeeld €100.000  die in 10.000 aandelen  van €10 op de beurs worden verhandeld, dan geeft elke aankoop van een van deze aandelen je een stukje medezeggenschap over de ontwikkelingen binnen de desbetreffende onderneming.

Koop je 10 aandelen dan is je stem 10% waard je tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bij een verkiezing over wie bijvoorbeeld zitting mogen nemen in het bestuur, indien het aandelen betreft waaraan je stemrecht kunt ontlenen.
Ook krijg je inzage in hun boekhouding waardoor je tijdig je aandelen van de hand kunt doen of deze met andere kunt proberen aan te vullen.
Ook zal je een van de eersten kunnen zijn die bij  de uitgifte van nieuwe aandelen, deze kan aanschaffen.

Typen aandelen

Er zijn verschillende typen aandelen. Zo heb je:

 • Normale aandelen die recht geven op medezeggenschap en een deel van de winst;
 • Preferente aandelen: waarbij je een aandeelhouder bent die als eerste recht op dividend heeft en ook extra stemrecht bezit;
 • Cumulatief preferente aandelen: ook een voorkeursaandeel maar een die je ook recht geeft op achterstallige dividend dat nog niet was uit betaald;
 • Prioriteitsaandelen: waarbij je als aandeelhouder speciale rechten krijgt voor bepaalde beslissingen die krachtens de statuten op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders genomen moeten. Een voorbeeld hiervan is het laten benomen  van een bestuurslid in een familiebedrijf; en
 • Certificaten van aandelen die gebaseerd zijn op een onderliggend aandeel. Je hebt dan wel recht op dividend maar geen medezeggenschap in de onderneming.

De aanschafwaarde van deze aandelen hoeft niet hoog te zijn. Je kunt namelijk reeds aandelen kopen van €1,-

Ook zijn er aandelen die bekend staan als penny stocks. Deze aandelen hebben een heel lage koers en kosten vaak dus minder dan 1 euro

Daarnaast is het ook mogelijk om te investeren in fractionele aandelen. Deze fractionele aandelen zijn de gedeeltelijke aandelen in de voorraad.  Ze ontstaan wanneer er aandelen kleiner worden verdeeld. Je hebt dan een derde, vierde of vijfde aandeel dat je recht geeft op hieraan gerelateerde percentage van de koerswaarde van dit waardepapier

Creëren van je beleggingsportefeuille

Je las reeds dat er twee strategieën zijn waarmee je kunt bepalen in welke sectoren je zal beleggen. Als je dat eenmaal voor jezelf hebt vastgesteld kan je aan deze aandelen komen :

Beleggingsfonds

Door te investeren in een beleggingsfonds. In dit fonds zit dus al het geld vana je mede beleggers, waarmee je fondsbeheerder dus aandelen, opties etcetra koopt.
Hij of zij is dan degene die de ontwikkeling van deze investeringen in de gaten houdt, waardoor je slechts je winst hebt uit te cashen.

ETF's

ETF's kopen als aanpak te gebruiken: ETF staat voor Exchange trade Fund. Ze helpen je gespreid te beleggen in een bepaalde branche en bieden je hetzelfde rendement als de markt waarop ze zijn egbaseerd.

Als de index van een aandeel stijgt dan zal je ETF ook met hetzelfde aantal punten stijgen. Het voordeel vam ETF’s kopen is dat hun kosten lager zijn dan dat van een beleggingsfonds. ETF’s kopen is daarom dus een beter alternatief! ETF's kopen

Geïnteresseerd in ETF's? Dit zijn de 9 belangrijkste voordelen van het kopen van ETF's!

Periodiek beleggen

Bij periodiek beleggen leg je een bedrag vast waarmee je automatisch een of enkele keren per jaar een aantal aandelen koopt bij een beleggingsfonds dat je aanspreekt.
Je doet op deze manier aan het verspreiden van het risico, en zal merken dat je inleg groeit.

DCA (Dollar Cost Averaging)

Dollar Cost Averaging ten slotte, wat een strategie is waarbij je gedurende een periode regelmatige beleggingen doet. Je gebruikt daarvoor over een bepaalde valuta soort of je gebruikt deze strategie bij het aanschaffen van aandelen.
dollar cost averaging lijkt veel op het rente op rente berekenen met maandelijkse inleg dat door Warren buffet verder werd ontwikkeld . Je leest hier meer over dit beleggingsprincipe en leest daar ook hoe je rente op rente berekenen moet.

Aandelen kopen met weinig geld? Let hier op!

Gefeliciteerd met je belegging. Nu moet je deze dingen absoluut niet doen!

Nu je jezelf een belegger mag noemen moet je absoluut niet er toe overgaan om de beurs dwangmatig op de voet te  volgen. Het is wat het is bij beleggen, de ene keer heb je winst en de andere keer lijd je verlies.
Wat je ook niet doen moet is slechts aandelen van 1 type kopen of je beleggingskapitaal niet laten verspreiden over de vele opties die er zijn.

Beleggen ook al is het met een klein bedrag is nog steeds speculeren en als je dat als een spelletje kunt zien, ook nog andere slimme geldbesparingstips gaat hanteren zoals het kiezen voor groene energie, zal je beslist slagen in het doel waarvoor je op deze manier aan je vermogen wenst te bouwen. Ik wens je veel succes daarmee toe!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties