Rente op rente? (De kracht van lange termijn investeringen)

Nu sommige banken zelfs een negatieve rente hanteren, zijn veel mensen op zoek naar een andere manier om hun vermogen op de lange termijn te laten groeien.
Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is door je geld te investeren. Als je geld belegt, doe je een investering waarmee je vooral op de lange termijn resultaat zult zien.

Een groot voordeel in de aandelenmarkt is dat je rente op rente kunt krijgen, dit resulteert uiteindelijk in een exponentiële groei van je vermogen. In deze blog leggen we uit wat rente op rente inhoudt en wordt de kracht van investeren op de lange termijn duidelijk.

Maar eerst zetten we uiteen wat er met jouw spaargeld gebeurt als het jarenlang op een spaarrekening blijft staan.

Waardevermindering van je spaargeld

Inflatie

Heb je nog geld op een spaarrekening staan? Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is de spaarrente niet meer wat hij geweest is. Veel banken geven geen rente meer over spaargeld en sommige banken hanteren een negatieve rente, oftewel van sparen wordt je niet meer rijk.

Je zou denken dat je geld evenveel waard blijft als het veilig op de bank staat, ook als je geen rente krijgt. Maar niets is minder waar. Je spaargeld wordt ieder jaar minder waard. Dit komt door inflatie. Inflatie houdt in dat geld jaarlijks minder waard wordt doordat producten duurder worden. Je kunt voor hetzelfde bedrag minder kopen, oftewel je koopkracht daalt.
Over de afgelopen vijf jaar was de inflatie gemiddeld 1,9% per jaar. Dit houdt in dat de waarde van je geld ieder jaar met ongeveer 1,9% daalt. Oftewel je koopkracht neemt jaarlijks met 1,9% af.

Een rekensommetje ter illustratie. Stel je hebt € 10.000,- op een spaarrekening staan. Met een rente van 0% en een inflatie van jaarlijks gemiddeld 1,9% bedraagt jouw koopkracht over tien jaar nog maar € 8.254,49. Jouw geld is in tien jaar meer dan € 1.800,- minder waard geworden.

Het is altijd goed om een appeltje voor de dorst te hebben, maar wees er wel van bewust dat het geld dat op de spaarrekening staat met de jaren minder waard wordt.

Een alternatief voor sparen

Nu je weet dat geld minder waard wordt als je het op de spaarrekening laat staan, ga je waarschijnlijk nadenken over een alternatief. Een voor de hand liggende optie is beleggen. Als je geld belegt, koop je aandelen van een bedrijf. Afhankelijk van de resultaten die dat bedrijf in een jaar boekt, krijg je dividend of winst door de groei van het bedrijf.

In het vorige rekenvoorbeeld zagen we dat de koopkracht van je spaargeld in tien jaar met meer dan € 1.800,- daalt. Als je dit bedrag geïnvesteerd zou hebben zou er met een rendement van 5% per jaar € 16.288,95 overblijven. Als je rekening houdt met de inflatie is je koopkracht over tien jaar nog € 13,445,69. Jouw koopkracht is gestegen met meer dan € 3.400,-.

Door dit voorbeeld is hopelijk duidelijk geworden dat investeren je momenteel meer oplevert dan sparen. Er zitten aan investeren wel risico’s verbonden. Verderop in deze blog geven we tips over hoe je het minst risico loopt als je je geld belegt. Maar eerst willen we uitleggen waarom investeren zo winstgevend is en hoe het mogelijk is om rente op rente te krijgen.

Wat is rente op rente?

De beleggingsmarkt kent twee soorten aandelen, groeiaandelen en dividendaandelen. Als je dividendaandelen koopt, ontvang je jaarlijks een percentage van de winst van het bedrijf. De aandelen blijven dan ongeveer gelijk in waarde.
Andere bedrijven investeren (een groot deel van) hun winst weer in hun eigen bedrijf waardoor de waarde van het aandeel groeit, dit worden ook wel groeiaandelen genoemd. Als investeerder ontvang je bij dit soort aandelen geen of weinig dividend.

Het principe rente op rente wordt ook wel compound interest genoemd en kun je met beide aandeelsoorten bereiken. Compound interest ontstaat als je de winst van groei of dividend die je ontvangt in de markt laat zitten.
Over dit bedrag krijg je het jaar erna ook weer winst door groei of dividend. Doordat je je winst over een aandeel in de markt laat zitten, is er sprake van exponentiële groei. Des te langer je het geld in de markt laat zitten, des te meer winst je maakt. Het rente op rente principe kun je dus ook wel winst op winst principe noemen.

In dit voorbeeld gaan we uit van een dividendaandeel. Compound interest ontstaat als je de winst van een aandeel in de markt laat. Als je bijvoorbeeld € 1.000,- investeert en je krijgt 5% dividend, dan heb je na 1 jaar € 1.050,-. Als je de € 50,- winst in de markt houdt, ontvang je het jaar erna dividend over € 1050,-. Dit bedrag zal € 1.102,50 bedragen. Na tien jaar heb je met een dividendpercentage van 5%, een bedrag van € 1.628,90.
Als je die € 50,- euro winst ieder jaar uit de markt haalt, heb je na tien jaar € 1500,-. Dit is een stuk minder dan € 1.628,90. Het is dus winstgevender als je je winst in de markt laat zitten.

Het belang van rente op rente

In het vorige voorbeeld hebben we met een relatief klein bedrag gerekend. Maar stel je hebt € 100.000,- euro en je belegt dit tien jaar lang. Wat gebeurt er dan als je de winst uit de markt haalt of juist in de markt laat? We gaan in dit voorbeeld weer uit van een winstpercentage van 5%.

Als je € 100.000,- belegt krijg je jaarlijks € 5.000,- winst. Als je dit jaarlijks uit de markt haalt, heb je na tien jaar € 150.000,-. Je vermogen is door te investeren na tien jaar met € 50.000,- gestegen.

In het volgende voorbeeld investeren we ook € 100.000,- maar maken we gebruik van het rente op rente principe. Als je de winst door dividend of groei in de markt laat heb je na tien jaar € 162.889,46. Je vermogen is dus met bijna € 63.000,- gestegen.

Als je je winst door dividend uit de markt haalt, loop je in tien jaar bijna € 13.000,- mis. Je kunt met deze gegevens concluderen dat je jezelf behoorlijk in de vingers snijdt als je je winst uit de markt haalt.

Rente op rente berekenen

Nu je weet wat winst op winst inhoudt en wat het belang hiervan is, wil je waarschijnlijk weten hoeveel jouw vermogen na een bepaalde tijd bedraagt als je jouw winst in de markt laat zitten. Om de rente op rente te berekenen bestaat er een formule. Met deze formule bereken je wat je eindkapitaal na een bepaalde tijd zal bedragen.
De rente op rente formule is als volgt:

Rente op rente = startkapitaal x (1+ verwacht jaarlijks rendementspercentage) ^ looptijd

Het startkapitaal staat voor je startbedrag, dit bedrag zit al in de markt. Het verwacht jaarlijks rendement staat voor het winstpercentage dat je jaarlijks gemiddeld verwacht. Als het winstpercentage bijvoorbeeld 5% is, schrijf je dit in de formule als 1,05. Bij de looptijd vul je het aantal jaren in dat je je winst in de markt laat zitten.
Je kunt de waarde die in jouw situatie van toepassing zijn gemakkelijk invullen in de formule. Het wordt een ingewikkelder verhaal als je jaarlijks nog een bedrag belegt. Gelukkig is hier een rekentoolrekentool voor zodat je gemakkelijk je eindkapitaal berekent.

Exponentiële groei

Dat beleggen een lange termijn investering is, heb je waarschijnlijk al meerdere malen gehoord. Maar wat is het belang van investeren op de lange termijn? Dit zullen we je laten zien met een simpel voorbeeld.

Stel je belegt € 100.000,- en het rendementspercentage is 5%. We hadden in een eerder voorbeeld al uitgerekend dat je na tien jaar € 162.889,46 hebt. Je hebt dus na tien jaar een rendement van ongeveer € 63.000,-. Maar als je dit geld 30 jaar in de markt laat zitten kom je op een bedrag van € 432.194,24. Na dertig jaar bedraagt jouw rendement meer dan € 330.000,-. Je rendement groeit exponentieel. Des te langer je je geld in de markt houdt, des te groter jouw jaarlijkse rendement wordt.

Ga je investeren? Houd hier rekening mee!

Investeren

Begin je met investeren? Dan zijn er een aantal dingen waar je je van bewust moet zijn. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Zoals eerder in deze blog ook al genoemd is, is het goed om je te beseffen dat investeren het meest rendabel is als je dit doet op de lange termijn. Verwacht niet dat je binnen een paar maanden extreem veel resultaat hebt. Beleg dus ook alleen geld dat je niet nodig hebt op de korte termijn.

Ten tweede is het goed om je te realiseren dat des te hoger het rendement van een aandeel is, des te meer risico’s je loopt. Denk bijvoorbeeld aan aandelen van risicovolle producten. De aanbieders beloven beleggers hoge winsten, maar de realiteit is dat 80% van de beleggers die geld in dit soort producten steekt zijn inzet kwijtraakt.

Ten derde is het goed om op de hoogte te zijn van eventuele bijkomende kosten. Je kunt via veel aanbieders investeren, maar je betaalt deze aanbieders een vergoeding voor hun dienstverlening. Ook betaal je per transactie vaak transactiekosten. Houd er rekening mee dat dit bedrag bij iedere aanbieder zal verschillen. Je hebt ook aanbieders waar er geen transactiekosten in rekening gebracht zullen worden.

Tips voor beginnende beleggers

Iedere belegger wil graag succes ervaren. Ook al is investeren grotendeels geluk hebben, toch zijn er een paar tips die kunnen helpen om je vermogen op de lange termijn te laten groeien.

De eerste tip is om verstandig te beleggen. Als je je geld belegt, is er een kans dat de markt crasht of dat het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd failliet raakt. Om te voorkomen dat je al je geld kwijtraakt, is het slim om je te verdiepen in de S&P 500. De S&P 500 is een index die is samengesteld door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.
In de S&P 500 staan de vijfhonderd grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. De honderd grootste bedrijven van de S&P 500 zijn opgenomen in de S&P 100. Beide indexen worden gezien als goede maatstaven van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Ten tweede is het belangrijk dat je je goed verdiept in het bedrijf waarbij je jouw geld belegt. Er zijn helaas op de aandelenmarkt ook malafide oplichters die nepaandelen verkopen. Nadat je belegd hebt, blijkt dan al snel dat je helemaal geen aandeel gekocht hebt.
Om dit te voorkomen kun je controleren of de onderneming waarbij je aandelen wilt kopen in het AFM-register geregistreerd staat.

Pas op voor telefoonverkopers die aandelen aanbieden. In de meeste gevallen worden er waardeloze aandelen voor de hoofdprijs verkocht. Denk altijd zelf na als je een aanbod krijgt. Een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn is dat meestal ook.

Zorg ervoor dat je de informatie die je inwint over beleggen van een betrouwbare bron krijgt. Er zijn de afgelopen jaren veel influencers op social media verschenen die allerlei filmpjes maken over hoe je het beste kunt investeren. Deze influencers hebben vaak geen vergunning om persoonlijk advies te mogen geven. Vraag dus altijd informatie op bij een betrouwbare bron. Een voorbeeld van een betrouwbare bron is een beleggingsadviseur. Een beleggingsadviseur heeft een hbo- of wo-studie afgerond in economie en weet waar hij het over heeft. Hij kan jou met zijn vakkennis betrouwbare tips geven over de beleggingsmarkt.


De laatste tip die we je willen meegeven is om niet in één bedrijf te investeren, maar om je geld te spreiden. Door in meerdere bedrijven te investeren spreid je je kansen en je risico’s. Als één van de bedrijven waar je in geïnvesteerd hebt slecht presteert, heb je altijd nog je andere aandelen.


Hopelijk heeft deze blog je handvatten gegeven over hoe je veilig kunt investeren en weet je nu hoe compound interest werkt! Wees je bewust van de risico’s die beleggen met zich meebrengt en beleg verstandig.

De 9 belangrijkste voordelen van beleggen in een ETF

Wat zijn de voordelen van beleggen in een ETF? En kun je met beleggen in een ETF
actief een groot vermogen opbouwen?

Sparen via een spaarrekening bij de bank loont zich de laatste jaren steeds minder.
Om die reden is het goed om er eens bij stil te staan of het beleggen van (een deel van) jouw spaargeld een optie is.

Als je beginnend belegger bent, is het goed om je uitgebreid te verdiepen in de mogelijkheden die je hebt als je wilt gaan beleggen.
Het is sowieso goed om eerst goed na te gaan, of je het geld dat je wilt gaan beleggen de komende vijf tot tien jaar kunt missen.

Beleggen heeft immers tijd nodig om goed te kunnen renderen.

Vanuit de Verenigde Staten is jaren geleden een vorm van beleggen bedacht, die het voor particuliere beleggers mogelijk maakt om ook op kleine schaal passief te beleggen.

Interesse,
Lees dan zeker verder

Beleggen in een ETF

Wil je een deel eigen geld investeren, zonder al te veel risico te lopen, zorg dan dat je geld gaat beleggen in een ETF (Exchanged Traded Fund).
Deze mogelijkheid bestaat sinds 1993 en heeft de weg geopend voor individuele beleggers om zich via passieve, maar wel geïndexeerde fondsen toegang te verschaffen tot de beleggingswereld.

Bij beleggen via een Exchanged Traded Fund, dus een ETF of tracker, wordt de index gevolgd (getrackt).

Dit met het doel om beleggers in de ETF hetzelfde rendement te bieden als de index. Beleggen via ETF kent veel voordelen ten opzichte van de traditionele manier van beleggen.

Zo kun je op een veilige manier kennismaken met de wereld van het beleggen, zonder direct veel risico te lopen. Je kunt dan beleggen in onder andere:

Starten met beleggen in een ETF

Als je van start wilt gaan, kun je bij jouw eigen bank, of een beursmakelaar naar keuze, een beleggersrekening gaan openen. Voor deze vorm van beleggen is het niet van belang of je over veel voorkennis beschikt.

Het is ook niet nodig om je te verdiepen in de bedrijven die aandelen beschikbaar hebben.
Je kunt zelfs op maandelijkse basis een bedrag inleggen als je dat wenselijk vindt.

Zo hoef je niet direct een grote som geld op tafel te leggen. Langzamerhand bouw je echter wel een prettig bedrag op.
De beursmakelaar kan jou inzicht even in de verschillende indexfondsen.
Door een goede vergelijking te maken, krijg je een goed beeld van de diverse fondsen.

Zodra jouw beleggingsrekening geopend is, kun je hier een bedrag op storten waarmee je ETF's kunt gaan kopen.

Kom goed beslagen ten ijs

Om zo optimaal mogelijk te kunnen profiteren van de voordelen van beleggen in ETF is het goed om te kijken naar de valuta waarmee wordt gewerkt.

Wil je gaan beleggen in een tracker, die in een andere valuta staat geregistreerd, dan ben je afhankelijk van de valutakoers bij het inwisselen. Dit kan zowel voordelig als nadelig uitpakken.
Wil je dit voorkomen, kies dan voor een ETF die al in euro's geregistreerd staat.

Dit scheelt je een hoop rompslomp.
De beleggingsmakelaar berekent kosten. Kijk goed hoe hoog die kosten zijn en vergelijk deze kosten met andere makelaars.

Door het rente op rente principe kun je bij een te dure beleggingsmakelaar best veel geld mislopen.
Iedere euro die je teveel betaalt, gaat ten koste van je uiteindelijke opbrengst.
Vraag daarom ook wat het minimale bedrag is, waarmee jij kunt gaan starten. Dit verschilt namelijk ook per beleggingsmakelaar.

Vraag je makelaar om een overzicht van alle kosten.
Er zijn namelijk diverse beleggingsmakelaars die ook servicekosten rekenen. Zaak om dit helder te krijgen voor je met een partij in zee gaat.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het beleggen in een ETF?

De voornaamste voordelen van beleggen in een ETF ten opzichte van traditioneel beleggen zijn:

1). Goede spreiding

Om een belegging rendabel te laten zijn, is een goede spreiding van groot belang. Hiermee verklein je het risico op verlies van je inleg.
Bij traditioneel beleggen wordt vaak ingezet op slechts één aandeel.

Door de inleg te spreiden, worden grote risico's beperkt. De markt van aandelen is altijd in beweging en fluctueert dus enorm. Kies voor een ETF die zich niet vastlegt op slechts één markt of specifieke sector.

Zo creëer je de mogelijkheid voor jezelf om de spreiding van jouw belegging te vergroten.
Met ETF's is het al mogelijk om met slechts een paar aankopen een grote spreiding te bewerkstelligen.
Hierbij kan worden gedacht aan honderden of zelfs duizenden effecten. Het belang van een goede spreiding is dus een randvoorwaarde voor effectief beleggen.

Door een strategische beleggingsportefeuille met een ruime spreiding, zal een negatief effect van één of een klein aantal aandelen jou niet direct hard raken. Blijkt dat een bepaalde tak slecht presteert dan compenseert zich dat deels weer via de spreiding op andere aandelen.

Spreiden over meerdere fondsen en aandelen is dus een goede keuze om op een passieve manier via ETF te beleggen.
Je kunt kiezen uit beleggen in obligaties, aandelen of een combinatie van beide mogelijkheden.

ETF's of indexfondsen kennen bovendien een simpel beheer, waardoor je ook als nieuwkomer op de beleggingsmarkt eenvoudig kunt deelnemen.

2). Lage kosten

Beleggen via een ETF brengt veel minder kosten met zich mee dan beleggen via een beleggingsfonds. Bij het onderbrengen van jouw inleg bij een ETF hoeven er geen fondsbeheerders te worden betaald.

De stijging van het beleggen in een ETF is mede te danken aan tegenvallende resultaten, die managers van actieve fondsen hebben geboekt.
Bij beleggen in een ETF is er bovendien sprake van minder transacties. Iedere transactie brengt hoe dan ook kosten met zich mee.

Hoe minder transacties er plaatsvinden, hoe lager de kosten zullen zijn. Wat niet aan kosten opgaat, kan uiteindelijk voor een hogere opbrengst zorgen. Door simpelweg de index te volgen, kan eenvoudig op kosten worden bespaard.

In het verleden was bij beleggen via beleggingsfondsen niet zichtbaar, hoe hoog de kosten waren.
Deze werden namelijk direct van het behaalde rendement ingehouden en naar de tussenpersoon overgeheveld, zonder dat de belegger dit in de gaten had. Sinds 2014 is dat wettelijk verboden.

3). Hoog rendement

Met beleggen gaat vaak veel geld gemoeid. Het is om die reden ook van belang om goed te blijven monitoren, hoe effectief elke methode van beleggen is.

Actief beleggen leidt in de meeste gevallen niet tot een hoger rendement. Sterker nog, door de extra kosten die gepaard gaan met deze manier van beleggen, is het bereiken van het beoogde doel een ware uitdaging.

Er wordt bij actief beleggen geprobeerd een beter resultaat te behalen dan de markt en dat een moeilijke opgave.
Er is immers niets veranderlijker dan de beleggingsmarkt. Door te kiezen voor een passieve manier dus de ETF, is de kans op een goed rendement uiteindelijk groter.

Met deze methode wordt de markt juist gevolgd. Bij de meeste ETF's worden de dividenden elk kwartaal op je rekening bijgeschreven.
Dit in tegenstelling tot de reguliere beleggingsmethoden, waar dit veelal jaarlijks plaatsvindt.

4). Transparant beleggen

De open structuur die je vindt bij het beleggen via ETF's maakt het voor jou mogelijk, jouw inleg continu in de gaten te houden.

Zelf kijken welke index jouw ETF volgt, geeft jou de transparantie die nodig is om te zien, waarin jouw geld belegd wordt. Je kunt op elk gewenst moment kijken hoe het gesteld is met jouw belegging.

Deze transparantie brengt een hoop rust met zich mee. Het feit dat er bij deze vorm van beleggen geen sprake is van verborgen kosten, verhoogt de transparantie nog eens extra, evenals het feit dat er niet continu wisselingen plaatsvinden.
Zo houd je zelf veel meer controle over het door jou ingelegde geld en kun je zelf snel ingrijpen, indien je dat nodig acht.

5). Continue flexibiliteit

ETF's zijn beursgenoteerd en om die reden zijn ze op de beurs verhandelbaar.
De flexibiliteit die ETF's met zich meebrengen, maken dat je op elk gewenst moment van de dag kun instappen of uitstappen.

Door middel van de bied- en laatkoers wordt dan de prijs bepaald. Als je zelf nauwlettend in de gaten te houdt hoe jouw ETF het doet, kun je hier heel flexibel op inspringen.
De flexibiliteit van ETF's kun je hiermee als verlengde van de hierboven genoemde transparantie zien.

6). Toegankelijkheid

De flexibiliteit, die kenmerkend is voor beursgenoteerde ETF's, vergroot de toegankelijkheid.

Via deze toegankelijkheid krijg jij de mogelijkheid een belegging te kopen waar je anders veel meer moeite voor zou moeten doen.

De continue stroming op de beurs stelt jou bovendien in staat, te allen tijde een geschikte tegenpartij te vinden voor jouw uit te voeren transactie.

7). Veiligheid

Voor een optimale veiligheid is het goed om een ETF te kiezen, die gebruikmaakt van belegging in een representatief deel van de obligaties en aandelen van de index, die door hen wordt gevolgd. Er wordt niets uitgeleend waardoor er ook geen risico's voor jou ontstaan. Dit heet fysieke replica.
De tegenhanger van bovengenoemde replica is de synthetische replica.
Bij synthetische replica wordt gebruikgemaakt van een ingewikkeld financieel product met als doel de index te stimuleren.

Dit is in de beleggingswereld bekend onder de naam 'swap".

Hierbij is dus wel degelijk sprake van een risico voor jou. Het risico is bij synthetische replica dus direct een stuk groter, terwijl niet zeker is of het jou extra voordeel zal opleveren.

8). Belastingvoordeel

Maak je gebruik van een ETF dan heb je op het gebied van belasting twee voordelen ten opzichte van de reguliere beleggingsfondsen.

Je hoeft minder vermogenswinstbelasting te betalen. Niet alleen betaal je minder vermogenswinstbelasting, je hoeft het ook pas te betalen wanneer je verkoopt.
Dit in tegenstelling tot onderlinge fondsen. Daar betaal je gedurende de gehele tijd dat je belegt, vermogenswinstbelasting.

Niet verkopen is dus ook nog geen vermogenswinstbelasting betalen bij beleggen via een ETF.

9). Dividend uit ETF's?

Op het gebied van dividend is een ETF wel iets minder voordelig.
Bij dividend wordt onderscheid gemaakt tussen:

Dividend kan pas als gekwalificeerd worden aangeduid, als de ETF tot in ieder geval 60 dagen voor de uitkeringsdatum van het dividend door jou aangehouden wordt.

Het tarief dat hiervoor wordt gehanteerd, ligt tussen de 5 en 15%. Het daadwerkelijke percentage hangt af van jouw tarief voor inkomstenbelasting.
Bij niet-gekwalificeerd dividend wordt per definitie jouw tarief voor inkomstenbelasting toegepast.

Het kiezen van de juiste ETF

Geen mens is gelijk. Om die reden is het goed om te kiezen voor een ETF dat echt bij jou past als jij een poging gaat ondernemen op het gebied van beleggen.

Wil je gaan beleggen op een manier die bij jou past, sta dan eerst stil bij de volgende aandachtspunten:

Als je blijft twijfelen over een juiste ETF, kies dan voor een ETF die een complete markt vertegenwoordigt.
Zo stap je in op de koers die de wereldeconomie volgt en kies je voor een veilige optie.

De grootste ETF-aanbieders

In 2020 stonden onderstaande ETF-aanbieders als beste aangeschreven voor beginners op de beleggingsmarkt:

Deze ETF-aanbieders staan in willekeurige volgorde weergegeven maar behoren allen tot de vijf beste partijen voor beginnende beleggers.

Samenvatting

Kort samengevat kan worden gezegd, dat passief beleggen in een ETF een laagdrempelige manier is om kennis te maken met de wereld van beleggen.

De redenen om te starten met beleggen kunnen heel uiteenlopend zijn. Van het laten groeien van spaargeld tot het bereiken van een toereikend pensioen voor je oude dag.
De vele voordelen van een ETF, ten opzichte van het reguliere beleggen, maken dat jij als belegger zelf de touwtjes in handen kunt houden.
Door je actief bezig te houden met de stand van zaken, kun je op elk gewenst moment in actie komen, indien je dat nodig acht.

De flexibiliteit, toegankelijkheid en de relatief lage kosten kunnen jouw kennismaking met de beleggingswereld in een handomdraai omzetten in klinkende munt.
Hiervoor is het wel nodig, je goed te verdiepen in alle voor- en nadelen die bij deze vorm van beleggen komen kijken.

Als je de mogelijkheid hebt om een bepaald geldbedrag langdurig in te leggen, kan beleggen via een ETF jou de nodige inzichten verschaffen in de wereld van beleggen.
Zo ga je uiteindelijk steeds beter begrijpen hoe beleggen werkt en op welke manier je het maximale rendement kunt behalen.

Hoe Vind Je Ondergewaardeerde Aandelen (4X de beste manieren)

Hoe vind je ondergewaardeerde aandelen?
We spreken van ondergewaardeerde aandelen als de koers van aandelen lager is dan de reële, daadwerkelijke waarde.

Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een zeer geringe herkenbaarheid van een onderneming, een beurscrash of door negatieve berichten.

Gaan we uit van de fundamentele analyse, dan is het de verwachting dat de koersen na enige tijd een correctie laten zien en weer gelijke trend houden met de daadwerkelijke waarde.

Kansen dus om winst te maken.

De belangrijkste vraag is natuurlijk:
Hoe vind je ondergewaardeerde aandelen en wanneer is een aandeel ondergewaardeerd?

Hoe vind je ondergewaardeerde aandelen?

Wanneer is een aandeel ondergewaardeerd?

Ga je op zoek naar een dergelijk aandeel, dan moet het verschil tussen aandelen die ondergewaardeerd zijn vinden en waardeloze aandelen zoeken wel helder zijn.

Je zoekt dus niet simpelweg naar goedkope aandelen van minder sterke bedrijven. Juist de aandelen van sterke bedrijven zijn het zoeken meer dan waard, want die worden gaandeweg en op de wat langere termijn meer waard.

In feite zoek je dus naar aandelen die wel de mogelijkheid hebben om te groeien op de langere termijn.
Het vinden van een ondergewaardeerd aandeel is evenmin afgaan op je onderbuikgevoel, maar vooral een kwestie van informatie verzamelen die de aankoop ervan rechtvaardigt.

Het is natuurlijk nog aantrekkelijker om te zoeken naar zwaar ondergewaardeerde aandelen.

Er zijn nog meer beleggingsinstrumenten dan alleen aandelen, Hier vindt je de 7 meest populaire >>

Veranderingen op de markt, een crash of negatief nieuws

Door veranderingen op de markt kan een aandeel zomaar ondergewaardeerd raken.

Dit kan een crash zijn bijvoorbeeld.
Slecht nieuws is ook een van de redenen, iets dat vaak gepaard gaat met negatieve berichtgeving in de media.

Ook is het zo dat aandelen in bepaalde branches beduidend minder presteren in bepaalde kwartalen en dat heeft natuurlijk ook invloed op de koers.

Een andere reden die nog wel eens voor wil komen is een verkeerd beoordeeld bedrijfsresultaat.
Als een onderneming niet voldoet aan de verwachtingen dan kan het aandeel zomaar eens flink gaan dalen.

Manier 1). Fundamentele en technische analyses

Je wilt op zoek naar en handelen in aandelen die ondergewaardeerd zijn?

Dan is het vooral zaak gebruik te maken van de beschikbare fundamentele en technische analyses, want dat is en blijft toch dé manier om ondergewaardeerde aandelen op te sporen.

Kies je voor een fundamentele analyse, dan ga je volgens een methode te werk waarbij de waarde van het activum onderzocht wordt. Er wordt in dat kader gekeken naar gebeurtenissen en invloeden van buitenaf.

Ook jaarrekeningen en trends binnen een bepaalde branche worden meegewogen.
De technische analyse bestudeert vooral de koersbewegingen en voorspelt met behulp van statistieken en historische gegevens de koers van een aandeel.

Als je als belegger nou de zaken goed aan wilt pakken, dan combineer je ze.
Op die manier krijg je het meest complete beeld.

Binnen de fundamentele analyse geldt een aantal essentiële kengetallen die bruikbaar kunnen zijn voor beleggers en die je prima samen met de technische analyse kunt gebruiken.

Manier 2). Ondergewaardeerde aandelen vinden met de koers/winst verhouding

Ben je op zoek naar en zwaar ondergewaardeerd aandeel of een gewoon ondergewaardeerd aandeel, dan kun je kijken naar de koers winst verhouding, het debt to equity-ratio is ook een ratio die je gebruikt om op zoek te gaan naar aandelen die ondergewaardeerd zijn én om te bepalen hoeveel ze reëel waard zijn.

Verder beoordeel je het winstrendement, het dividendrendement, de zogenaamde current ratio, price-earnings to Growth ratio en de koers-boekwaardeverhouding.
Uiteraard dien je als belegger wel voortdurend in de gaten te houden dat de vraag of een ratio goed of slecht is sterk sector- en branchegevoelig is.

Binnen elke branche is immers sprake van een andere concurrentiedruk.

Deel de aandelenkoers door de winst per aandeel

De koers-winstverhouding is een geliefd middel om de waarde te bepalen en zwaar ondergewaardeerde aandelen te vinden.

Het getal laat zien hoeveel je uitgeeft om precies een dollar winst te maken. Is de K/W verhouding aan de lage kant, dan kan dit inhouden dat sprake is van een ondergewaardeerd aandeel.

Je kunt deze verhouding overigens berekenen door de aandelenkoers te delen door de winst per aandeel. Dit getal is weer uit te rekenen door de totale winst die een onderneming maakt te delen door het totaal aantal uitgegeven aandelen.

Voorbeeld?
Stel je koopt aandelen van een onderneming voor 50 dollar per aandeel en het bedrijf heeft 10 miljoen aandelen uitgegeven.

De winst die gemaakt is bedraagt 100 miljoen dollar.

De winst per aandeel is dan dus 10 dollar, terwijl de K/W verhouding dan op 5 komt. Voor elke dollar winst moet je dus 5 dollar investeren.

Manier 3). Gefinancierd door leningen

Het debt to equity-ratio (D/E) betekent dat de schuld van een onderneming in kaart wordt gebracht en vergeleken met de activa.

Is sprake van een hoger ratio, dan kan dit betekenen dat het bedrijf wordt gefinancierd door leningen en minder door bijeengebracht geld van de houders van de aandelen.

Dit houdt niet meteen in dat er nu sprake is van een ondergewaardeerd aandeel overigens. Wil je weten of daar sprake van is dan dient de D/E ratio van het bedrijf afgezet worden tegen het gemiddelde van dat van de concurrenten.

Het is immers brancheafhankelijk of er sprake is van een goede of een slechte verhouding.
De ratio bereken je door de schulden te delen door het eigen vermogen.

Stel dat het D/E ratio op 2 uitkomt dan houdt dit in dat er 2 dollar schuld is voor elke dollar aan eigen vermogen.

Manier 4). Inkomsten afgezet tegen het door aandeelhouders geïnvesteerde geld

"return Of equity" staat voor het percentage waar de winstgevendheid van een onderneming afgezet wordt tegen het vermogen. Je deelt de netto inkomsten door het eigen vermogen in dit geval.

Is sprake van een hogere ROE, dan kan dit op onderwaardering duiden.

Dit vanwege het feit dat het bedrijf veel inkomsten heeft als je het afzet tegen het door de aandeelhouders geïnvesteerde geld.

Hoger winstrendement

Je haalt ook veel informatie uit het winstrendement, min of meer de tegenpool van de K/W verhouding.

Je deelt nu namelijk de winst van het bedrijf door de aandelenkoers. Beleggers zeggen vaak dat er sprake is van onderwaardering als het winstrendement hoger is afgezet tegen het gemiddelde rentetarief als je geld leent.

Stel je voor je hebt een winst per aandeel van 10 dollar, terwijl de koers van het aandeel 50 euro is, dan is dus sprake van 20 procent winstrendement.

Dividendrendement leidt tot stabiliteit

Als we spreken over dividendrendement, dan bedoelen we het jaarlijkse dividend van een onderneming in verhouding met de koers van de aandelen.

Dividend is winstuitkering aan de aandeelhouders. Dit rendement kun je ook al simpel berekenen door het jaarlijkse dividend gewoon door de koers van het aandeel te delen.

Bedrijven met een degelijk dividendrendement zijn populair bij beleggers. Dit omdat een degelijk dividendrendement doorgaans leidt tot stabiliteit en vaak ook behoorlijke winsten.

Om te kijken in hoeverre een bedrijf in staat is de schulden af te lossen wordt aangegeven in de current ratio. Je berekent de ratio door de activa door de passiva te delen.

Is de uitkomst beneden de 1, dan kunnen vaak de passiva niet helemaal gedekt kunnen worden door de beschikbare activa.
Hoe lager de current ratio, hoe groter de kans dat de aandelenkoers blijft dalen en wel in die mate dat sprake is van onderwaardering van het aandeel.

Dan is er ook nog de PEG-ratio, de Price-Earnings to Growth ratio. De PEG-ratio zet de K/W verhouding af tegen het percentage dat de winst per jaar van een aandeel stijgt.

Heeft een bedrijf een behoorlijke winst en een lage PEG-ratio, dan kan dit duiden dat er sprake is van onderwaardering van het aandeel.
Als je de K/W verhouding deelt door de procentuele groei van de jaarlijkse winst van een aandeel, dan krijg je de PEG-ratio.

Marktprijs en boekwaarde

Met de koers-boekwaardeverhouding (K/B) zet je de huidige marktprijs van een onderneming af tegen de boekwaarde. De boekwaarde is de activa minus de passiva en dat gedeeld door het aantal aandelen dat uitgegeven is.

Dit kengetal is te berekenen door de marktprijs per aandeel te delen door de boekwaarde van een aandeel. Er kan sprake zijn van onderwaardering als de K/B verhouding beneden de 1 ligt.

Wil je nou handelen in aandelen die ondergewaardeerd zijn, dan bekijk je eerst de bovengenoemde kengetallen.

Nou is het de kunst om aandelen te vinden die verschillend zijn van de branchenorm.
Houd wel altijd voor ogen dat de kengetallen, hoewel dus zeer bruikbaar, slechts een onderdeel zijn van wat dat fundamentele analyse is.

Je krijgt pas een volledig beeld van een aandeel als je genoemde kengetallen combineert met een technische analyse.

Niet eenvoudig maar niet onmogelijk

Het herkennen van aandelen die ondergewaardeerd zijn is niet eenvoudig maar zeker niet onmogelijk. Je kunt de werkelijke waarde van een aandeel zoals gesteld bepalen door te kijken naar verschillende financiële ratio’s van de onderneming.

Daarbij spelen de intrinsieke waarde van een onderneming. Het rendement op eigen vermogen en de winst over aandeel net als de koers en de winst belangrijke aspecten.
De intrinsieke waarde staat voor hoeveel het bedrijf in theorie waard is. Dan komt weer de rekensom eigen vermogen gedeeld door het aantal uitgegeven aandelen om de hoek kijken.

Is de intrinsieke waarde hoger dan de actuele beurswaarde, dan kan er eventueel sprake zijn van onderwaardering. Dit is vaak het eerste kenmerk dat sprake kan zijn van onderwaardering.

Veel zegt het nog niet, want een aandeel dat ondergewaardeerd is hoeft nog niet meteen een goed aandeel om in te handelen te zijn.

Vergeet de schuldpositie niet

Ook de schuldpositie van een bedrijf speelt een belangrijke rol in de zoektocht naar het ondergewaardeerde aandeel. Een schuld is een risico.

Het is belangrijk om de schulden voor je in aandelen gaat handelen goed in kaart te hebben.
Een onderneming kan aandelen met een lage waardering hebben en daarnaast toch hoge schulden opgebouwd hebben.

Soms lijken aandelen dus aantrekkelijk, maar is dat in de praktijk toch anders. Onthoud dat schulden een synoniem zijn voor risico’s.

Wat is de toekomstverwachting

Natuurlijk is ook de toekomstverwachting belangrijk. Handelen in een ondergewaardeerd aandeel is alleen aantrekkelijk als er een realistische kans is op groei.
Check de plannen van het bedrijf en schat dus goed in of een bedrijf groeikansen heeft.

Wil jij gaan beleggen in aandelen die ondergewaardeerd zijn dan is het dus zeer belangrijk de werkelijke waarde te achterhalen en om te beoordelen of de koers in de toekomst eventueel wel de mogelijkheid heeft om te stijgen. Heb je dergelijk aandeel gevonden en gekocht?

Dan is het in eerste instantie vooral een kwestie van geduld hebben en geduld te houden. De koers zal in de meeste gevallen niet direct stijgen. Dit kan soms wel jaren duren voor de koers stijgt.

In bepaalde gevallen zal de koers zelfs helemaal niet stijgen. Het kan ook anders. Een aandeel dat ondergewaardeerd is kan ook meteen een koersstijging kennen.

Als de koers is gestegen tot boven de werkelijke waarde dan kun je ze van de hand doen voor een hogere prijs en kan het rendement heel aardig oplopen. En daar is het uiteraard allemaal om te doen.

Hoe meer te kennis, hoe beter

Concluderend kunnen we zeggen dat het uitzoeken van dergelijke aandelen je behoorlijk wat moeite gaat kosten.

Hoe beter je de basis begrijpt van het identificeren van aandelen die eventueel ondergewaardeerd zijn, hoe eenvoudiger het wordt.

Er ligt niet ergens een aantal richtlijnen klaar die je precies vertelt hoe je aandelen die ondergewaardeerd zijn precies kunt vinden. Daarbij komt dus dat er altijd een risico kleeft om er in te gaan handelen.

Je hebt namelijk geen enkele zekerheid en daarom blijft handelen in deze aandelen altijd een risicovolle aangelegenheid.

Kennis kan je verder helpen, maar een garantie op succes is dat echter niet.

Aandelen kopen met kleine bedragen (Met €50-, p.m. rijk worden?)

Aandelen kopen met kleine bedragen is het nieuwe sparen.

Beleggen is het nieuwe sparen en ook jij kan daarmee aan de slag. Je kunt namelijk reeds door een klein bedrag te reserveren voor dit doel er voor zorgen dat je over tien, twintig jaren of langer genoeg kapitaal hebt om bijvoorbeeld van een leuke oude dag te genieten.

In dit artikel lees je hoe je deze vorm van investeren in je toekomst, het beste kunt aanpakken.

Ik geef je eerst wat algemene informatie over beleggen zodat je inzicht in dit principe wordt vergroot.
Vervolgens licht ik het investeren in aandelen en het rente op rente effect bij het sparen nader voor je toe aangezien deze twee methoden het vaakst gebruikt worden om een vermogen op te bouwen voor de toekomst.

Ten slotte geef ik je ook nog wat tips die je zullen helpen om een succesvolle belegger te worden.

Wat is beleggen?

Beleggen kan het best omschreven worden als een handeling waarbij je met een gedeelte van je geld een investering doet met het doel daar in de toekomst van te profiteren.

Je kunt onder andere:

- Financieel mede eigenaar worden van een bedrijf door hun aandelen te kopen. Maakt dit bedrijf winst dan krijg je een gedeelte in de vorm van dividend uitgekeerd.
Ook is het verhandelen van deze aandelen wanneer ze een hogere waarde hebben dan de koers waarvoor je ze kocht een vorm om van een dergelijke belegging te investeren;

- Investeer geld door je geld uit te lenen aan een land (de overheid) of bank door obligaties te kopen. In dit geval krijg je rente uitbetaalt en betalen ze je aan het eind van de periode je kapitaal volledig terug;

- Beleggen in een beleggingsfonds wat eenvoudig omschreven inhoudt dat je beleggingskapitaal in een portefeuille met gelden van investeerders geplaatst wordt, waarna ervaren beleggers voor jou naar die aandelen, obligaties, en etc op zoek gaan die je het hoogste rendement zullen opleveren.
Deze experts volgen de ontwikkelingen op de beurzen op de voet en nemen je op die manier de daar bijbehorende stress uit handen; en

- Beleggen in vastgoed, grondstoffen en kunst, een investering die je door bijvoorbeeld het verhuren van een pand of kunstwerken, terug verdient.

Om deze investeringen te doen kun je bij een broker (bank of instelling die op de beurs opereert)  ,terecht. Je kunt je investering ook laten verlopen via een beleggingsfonds.

In een andere alinea tref je uitgebreidere informatie aan over deze fondsen, omdat ze je ook in de gelegenheid stellen om met een klein bedrag een investering te plegen.

Risico's en factoren

Bij het op bovenstaande manier vastleggen van je kapitaal ben je bewust van het feit dat de mogelijkheid bestaat dat je je geïnvesteerd vermogen kwijt raakt en dus ook geen winst maakt.

Deze risico's neem je als belegger echter voor lief omdat je eerder gefocust bent op het rendement dat je op een lange termijn kan behalen, dan op de verliezen die elke belegging met zich kan meebrengen.

Dit vanwege een aantal factoren waarop je als belegger geen vat hebt.

Deze zijn onder andere:

 Kort omschreven hangt het van de economische groei in ons land (en daar buiten) af of je als burger meer kunt uitgeven aan een product van bedrijf A, waarvan je buren aandelen hebben.
Indien de marketing van dit bedrijf goed is en ze je er dus toe kunnen bewegen om hun artikel te kopen vanwege hun betere kwaliteit dan van bedrijf B, zal hun omzet aan het einde van het jaar gegroeid zijn.

Dit positief resultaat zal terug zien zijn op hun notering op de beurs. Je buren krijgen van de winst dus een gedeelte als dividend uitgekeerd.
Maar als ten gevolge van maatschappelijke gebeurtenissen zoals de huidige Covid-19 pandemie bedrijf A failliet raakt, lopen zij het risico dat zij hun in deze onderneming geïnvesteerd vermogen in rook zien opgaan.

Essentiele informatie voor beginnende beleggers

Ook belangrijk om te weten

Voor een goed begrip van de rest van deze pagina is het ook handig dat je weet dit:

 1. elke belegger een beleggingsfilosofie volgt. Index beleggers hebben een portefuile van aandelen waarvan het rendement en het marktaandeel bijna gelijk zijn terwijl je beleggers hebt die zich meer richten op de technische analyse van de koersen zoals zij zich hebben ontwikkelt in de afgelopen vijf tot tien jaar.
Andere beleggers gaan de groei die een bedrijf door maak na alvorens ze beslissen of ze een investering in de vorm van een aandeel zullen doen terwijl degenen die de strategie van Warren Buffet navolgen de huidige waarde van een aandeel proberen in te schatten in de toekomst.
Deze zogeheten waarde beleggers halen hun rendement dus uit het verschil van de marktwaarde ten tijde van de aanschaf  van dit waardepapier en de toekomstige waarde ervan afhankelijk van de bewegingen van dit bedrijf op de markt.

 2. Koersnoteringen op de beurs afhankelijk zijn van de ontwikkelingen binnen een bedrijf en het nieuws dat over hun vorderingen naar buiten komt.
Treedt onderneming C bijvoorbeeld negatief in het nieuws dan zal dit van invloed zijn op de waarde van het aandeel. Bij een positieve berichtgeving stijgt deze waarde wederom op de beurs, wat voor korte  termijnbeleggers voordelig is.
Een korte termijn belegger koopt namelijk aandelen wanneer de waarde van een dergelijk waardepapier laag is. Wanneer de waarde weer stijgt, gaat een dergelijke investeerder er toe over dit aandeel wederom te verkopen, wat hem dus winst opleververt.

 3. groen investeren ook mogelijk is: aangezien veel bedrijven die milieuvriendelijke projecten uitvoeren crowdfunding mogelijk maken.

 4. Sparen en beleggen in hun kern niet veel van elkaar verschillen. Door te sparen loop je weliswaar minder risico dan door hetzelfde bedrag te investeren in een bedrijf.

5. Top down strategie en bottum up Strategie, de twee strategieen zijn waarmee je kunt bepalen welke aandelen je in je portefuile wenst te hebben. Bij de eerste kies je een land uit om vervolgens een sector te kiezen voor je investering.
Aan de hand van de sector kies je dan een bedrijf of bedrijven uit van welke je een aandeel wenst aan te schaffen.
Bij een bottum up strategie weet je reeds welke sector je ambieert waarna je de onderneming uitkiest.

Nu je de basis van het beleggen ( in aandelen) kent zullen we nu nagaan hoe ook jij een vermogen kunt opbouwen door met kleine bedragen investeringen te plegen.

Dit bedoelt men als men het over het beleggen met kleine bedragen heeft

Beleggen met kleine bedragen houdt precies datgene in dat je uit deze zin begrijpt. Je besteedt bijvoorbeeld €50 per investering in bijvoorbeeld aandelen en doet dat over een aantal maanden tot jaren.

Ofschoon je gedurende de beoogde periode zo wel winst zal maken als verliest zult lijden, is de kans groot dat je aan het einde van de tijd meer geld bij elkaar verzamelt hebt dan wanneer je hetzelfde bedrag maandelijks op een spaarrekening zou storten.

6 redenen waarom beleggen met kleine bedragen een goed idee is

 1.  Het helpt je om je te oriënteren op de beleggingswereld: dit is een belangrijke stap voor beginnende beleggers aangezien je op die manier al in een vroeg stadium de kansen in deze wereld leert herkennen. Je raakt ook bekend met de terminologie en zal minder onder de indruk raken van de verkooppraatjes van een malafide broker.

2. Je leert omgaan met het nemen van risico's en de gevolgen daarvan: belegen is speculeren en daardoor kan je of winst maken of je totale investering verliezen. Ook dit is een les. De manier waarop je op deze twee momenten reageert zal je helpen om te weten of je klaar bent om met grotere bedragen deel te nemen aan  dit spel.

3. Je voorkomt dat je geld uitgeeft dat je voor je voor het draaiende houden van je gezin of bedrijf, nodig hebt: het maakt namelijk een groot verschil uit als je de 50 Euro die jezou gebruiken voor het kopen van gebak investeert in een aandeel van het bdrijf van je neefje of als je  250 euro in dit zelfde bedrijf stopt , terwijl je dat geld nodig had om je maandelijkse boodschappen te doen.

4. Het is goed te doen naast het bijhouden van een reguliere (stabiele) spaarrekening: je weet dan dat je je spaargeld altijd kan aanspreken voor onvoorziene omstandigheden en hetgeen je aan rendement kunt krijgen door je belegging een extraatje is.

5. Je kunt je inleg altijd verhogen wanneer je meer vertrouwen hebt in deze manier van het opbouwen van een vermogen of wanneer je wat meer geld voor dit doel kunt reserveren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een beter betalende baan krijgt of klaar bent met het aflossen van je hypotheek.

 6.  Je kunt voor je jonge kinderen op deze manier beginnen te beleggen, zodat ze op latere leeftijd al een "beleggingsvoorsprong" hebben van bijvoorbeeld tien jaar. Dit zal er voor zorgdragen dat ze ook veel eerder hun streefkapitaal, vergaren.

Zo ga je na of het wel verstandig is dat je op deze manier een gedeelte van je inkomen vastlegt 

Beleggen in kleine bedragen is dus het nieuwe sparen. Afhankelijk van de eerder genoemde factoren stelt het je in de gelegenheid om na een door jezelf te bepalen aantal jaren, genoeg geld te hebben om:

Maar deze toekomstplannen moeten je huidige bestaanszekerheid niet in gevaar brengen. Vandaar dat je slechts moet beleggen met geld dat je kunt missen.
Ook wanneer je schulden hebt om af te lossen of geen vaste baan hebt, doe je er goed aan om het speculeren met je geld achterwege te laten.

Het voor dit doel geld gaan lenen bij familie of vrienden is tevens uit den boze aangezien je ze mocht het verkeerd aflopen met je investeringen, niet terug zal kunnen betalen. Dat zulks het einde van jullie goede verstandhouding kan betekenen, staat buiten kijf.


Ook je mindset speelt een belangrijke rol.  Vooral in het begin zal je niet veel merken van je investering. Je kunt dat als een tegenslag ervaren, vooral als je ook nog aan andere financiële problemen het hoofd moet bieden.
Ook kan je te enthousiast raken wanneer je merkt dat je obligaties in waarde stijgen.

Je kunt dan op een dwangmatige manier meer willen beleggen in deze waardepapieren, waardoor je het geld dat je voor je huishouden nodig hebt, wilt inzetten.
Wanneer blijkt dat deze belegging niet rendabel is op een langer termijn is het mogelijk dat je ontmoedigt raakt en het hele beurs gebeuren gaat haten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Methoden om met kleine bedragen te beleggen

Aandelen kopen met kleine bedragen

Wil je Aandelen kopen met kleine bedragen, dan kun je daarvoor bij de verschillende brokers terecht.
Ze zullen je dan hun mogelijkheden voorleggen om vervolgens samen met jou na te gaan welke optie voor jou op termijn het voordeligste rendement oplevert.
Dit rendement kan in de vorm zijn van de waarde (oftewel koers) van het aandeel of de uitkering van dividend door het bedrijf.

Je hoeft het echter niet volledig met hen eens te zijn, vooral wanneer je uit je eigen vooronderzoek op het internet en eventuele mediaberichten over het desbetreffende bedrijf, zelf andere prognoses voor een aandeel hebt gemaakt.
Ook de beleggingstheorie die je het meest aanspreekt zal van invloed zijn op het feit of je hetgeen je vertelt wordt voor waar aanneemt.

Door aandelen te kopen voor een klein of groot bedrag wordt je namelijk financieel mede eigenaar van een bedrijf.
Dit omdat je ze met je aankoop helpt aan het kapitaal dat ze nodig hebben voor hun bedrijfsvoering.
Was dat bedrag bijvoorbeeld €100.000  die in 10.000 aandelen  van €10 op de beurs worden verhandeld, dan geeft elke aankoop van een van deze aandelen je een stukje medezeggenschap over de ontwikkelingen binnen de desbetreffende onderneming.

Koop je 10 aandelen dan is je stem 10% waard je tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bij een verkiezing over wie bijvoorbeeld zitting mogen nemen in het bestuur, indien het aandelen betreft waaraan je stemrecht kunt ontlenen.
Ook krijg je inzage in hun boekhouding waardoor je tijdig je aandelen van de hand kunt doen of deze met andere kunt proberen aan te vullen.

Ook zal je een van de eersten kunnen zijn die bij  de uitgifte van nieuwe aandelen, deze kan aanschaffen.

Typen aandelen

Er zijn verschillende typen aandelen. Zo heb je:

De aanschafwaarde van deze aandelen hoeft niet hoog te zijn. Je kunt namelijk reeds aandelen kopen van €1,-

Ook zijn er aandelen die bekend staan als penny stocks. Deze aandelen hebben een heel lage koers en kosten vaak dus minder dan 1 euro

Daarnaast is het ook mogelijk om te investeren in fractionele aandelen. Deze fractionele aandelen zijn de gedeeltelijke aandelen in de voorraad.  Ze ontstaan wanneer er aandelen kleiner worden verdeeld. Je hebt dan een derde, vierde of vijfde aandeel dat je recht geeft op hieraan gerelateerde percentage van de koerswaarde van dit waardepapier

Creëren van je beleggingsportefeuille

Je las reeds dat er twee strategieën zijn waarmee je kunt bepalen in welke sectoren je zal beleggen. Als je dat eenmaal voor jezelf hebt vastgesteld kan je aan deze aandelen komen :

- door te investeren in een beleggingsfonds. In dit fonds zit dus al het geld vana je mede beleggers, waarmee je fondsbeheerder dus aandelen, opties etcetra koopt. Hij of zij is dan degene die de ontwikkeling van deze investeringen in de gaten houdt, waardoor je slechts je winst hebt uit te cashen.

- ETF's kopen als aanpak te gebruiken: ETF staat voor Exchange trade Fund. Ze helpen je gespreid te beleggen in een bepaalde branche en bieden je hetzelfde rendement als de markt waarop ze zijn egbaseerd. Als de index van een aandeel stijgt dan zal je ETF ook met hetzelfde aantal punten stijgen. Het voordeel vam ETF’s kopen is dat hun kosten lager zijn dan dat van een beleggingsfonds. ETF’s kopen is daarom dus een beter alternatief! ETF's kopen

Geïnteresseerd in ETF's? Dit zijn de 9 belangrijkste voordelen van het kopen van ETF's!

- periodiek beleggen. Bij periodiek beleggen leg je een bedrag vast waarmee je automatisch een of enkele keren per jaar een aantal aandelen koopt bij een beleggingsfonds dat je aanspreekt. Je doet op deze manier aan het verspreiden van het risico  en zal merken dat je inleg groeit.

-  Dollar Cost Averaging ten slotte, wat een strategie is waarbij je gedurende een periode regelmatige beleggingen doet. Je gebruikt daarvoor over een bepaalde valuta soort of je gebruikt deze strategie bij het aanschaffen van aandelen. dollar cost averaging lijkt veel op het rente op rente berekenen met maandelijkse inleg dat door Warren buffet verder werd ontwikkeld . Je leest
hier meer over dit beleggingsprincipe en leest daar ook hoe je rente op rente berekenen moet.

Gefeliciteerd met je belegging. Nu moet je deze dingen absoluut niet doen!

Nu je jezelf een belegger mag noemen moet je absoluut niet er toe overgaan om de beurs dwangmatig op de voet te  volgen. Het is wat het is bij beleggen, de ene keer heb je winst en de andere keer lijd je verlies. Wat je ook neit doen moet is slechts aandelen van 1 type kopen of je beleggingskapitaal niet laten verspreiden over de vele opties die er zijn.

Beleggen ook al is het met een klein bedrag is nog steeds speculeren en als je dat als een spelletje kunt zien, ook nog andere slimme geldbesparingstips gaat hanteren zoals het kiezen voor groene energie, zul je beslist slagen in het doel waarvoor je op deze manier aan je vermogen wenst te bouwen. Ik wens je veel succes daarmee toe!

Wat is dividend? de betekenis + hoe werkt het precies (complete uitleg)

Dividend is het inkomen dat een bedrijf aan zijn aandeelhouders biedt in de vorm van een soort winstuitkering.
Dividend is een belangrijk element om rekening mee te houden bij het nemen van een investeringsbeslissing.

Veel dividend uitkeringen vinden plaats tijdens de maanden mei en juni, maar voordat je op dividendjacht gaat, is het belangrijk om elke uitkering te analyseren om het mechanisme en het beleid van het bedrijf te begrijpen.

De toekenning en het bedrag van de dividenden worden door de Raad van Bestuur voorgesteld aan de Algemene Vergadering van aandeelhouders, die beslist om al dan niet dividenden toe te kennen, hun bedrag en de datum van hun betaling. Het is dus redelijk om te vragen wat is het dividend?

Wat is het dividend:

Het vertegenwoordigt het inkomen dat het bedrijf een of meerdere keren per jaar aan zijn aandeelhouders betaalt.
Het zijn de aandeelhouders van het bedrijf die de beslissing nemen en het is logisch dat ze op een bepaald moment besluiten om beloond te worden door zichzelf een deel van de jaarlijkse winst van het bedrijf uit te betalen. Om dividenden aan aandeelhouders te kunnen uitkeren, moet de algemene vergadering van de vennootschap kennis nemen van het bestaan ​​van een jaarlijkse uitkeerbare winst.

Het totale betaalde bedrag wordt vervolgens uit de cashflow van het bedrijf gehaald. Zelfs als de aandeelhouders over dit bedrag worden uitbetaald, kunnen ze ook besluiten om weinig of helemaal niets te betalen.
Ze hopen dat dit geld dat niet wordt verdeeld, wordt geïnvesteerd in groeiprojecten, wat uiteindelijk de waarde van het bedrijf zal verhogen.

De raad van bestuur en de andere aandeelhouders worden daarom geconfronteerd met een strategische beslissing bij het vaststellen en stemmen over de. Als ze besluiten om het uit te keren, ontvangen ze immers een vergoeding.
Maar dit is geld dat uit het bedrijf stroomt en de waarde van het bedrijf zal daarom dalen. Als de aandeelhouders daarentegen besluiten om het niet uit te keren, ontvangen ze geen vergoeding, maar zal de waarde van hun aandelen niet dalen.

Wie betalen de dividenden?

Deze vorm van uitkering wordt alleen toegekend aan vennootschapsbelastingplichtige vennootschappen en rechtspersonen. De bedrijven die profiteren van dit systeem zijn in wezen naamloze vennootschappen, naamloze vennootschappen, vereenvoudigde naamloze vennootschappen en commanditaire vennootschappen met aandelen.

Bedrijven die aan inkomstenbelasting zijn onderworpen, hebben hun winsten volledig belastbaar op naam van natuurlijke personen zodra ze zijn gerealiseerd.

Onder welke voorwaarden wordt het betaald?

Bedrijven moeten eerst winst maken of reserves aanleggen. De geproduceerde winst zal dus allereerst aan een eerste belasting worden onderworpen. Zodra het resultaat van deze belasting is verlaagd, hebben vennootschappen de mogelijkheid om een ​​vergoeding in zijn vorm uit te keren die rechtstreeks uit de gemaakte winst en eventueel uit de aangelegde reserves zal worden gehaald.

Het wordt dan uitgekeerd in verhouding tot het aantal aandelen dat elke partner of aandeelhouder bezit. Deze uitkering moet eerst worden voorgelegd aan een vergadering die moet stemmen voor de betaling van enig bedrag.

Dividendrendement:

De verhouding tussen stockdividend en aandelenkoers wordt vaak "Yield" genoemd. Het maakt slechts een deel uit van de winstgevendheid die wordt behaald door het bezit van een aandeel. Het andere deel bestaat uit de meerwaarde (of minderwaarde) die werd behaald op het moment van de verkoop van het aandeel.

het totale rendement op het aandeel is de som van de jaarlijkse bedragen die werden betaald terwijl het aandeel werd gehouden en de meerwaarde die werd gerealiseerd op het moment van verkoop.
Zolang het aandeel niet is verkocht, is de geschatte meerwaarde op basis van de aandelenkoers potentieel. Het yield in de zin van de verhouding op de aandelenkoers is een verhouding die misleidend kan zijn. Inderdaad, voor hetzelfde niveau van winstuitkering, zal de verhouding hoger zijn naarmate de prijs lager is.

Maar in dit geval kan de eigenaar van het aandeel slechts een kleine winst of zelfs verlies lijden als hij zijn aandeel verkoopt wanneer de prijs laag is. Het totale winstgevendheid op zijn investering kan laag of negatief zijn, terwijl het weergegeven yield hoog zal zijn.

Hoe werken ze?

Om dividenden uit te keren, moet de algemene vergadering van de vennootschap: kennis nemen van het bestaan ​​van een jaarlijkse uitkeerbare winst of put uit de cashflow van het bedrijf. Hoewel aandeelhouders ervoor betaald krijgen, kunnen ze ook besluiten om helemaal geen loon te betalen.

Ze hopen dat dit geld dat niet wordt uitgekeerd, wordt geïnvesteerd en de waarde van het bedrijf helpt verhogen. De raad van bestuur en de aandeelhouders staan ​​voor een complexe en zelfs strategische beslissing wanneer ze dit geld vaststellen en stemmen. Ze zijn ook verscheurd tussen het ontvangen van een beloning of niet.
Wanneer de reserves het bedrijf verlaten, daalt de waardering van laatstgenoemde. Als ze blijven, worden ze geïnvesteerd in groeiprojecten van het bedrijf.

Het project werkt echter mogelijk niet. In dit geval zijn de aandeelhouders de verliezers en hadden ze het beter kunnen verdelen.

De timing van dit geld:

Het rooster van zijn detachering wordt vastgesteld door de algemene vergadering. De ex-datum is de datum waarop de dividenden van een aandeel van het aandeel worden losgekoppeld.

Alle aandeelhouders die het aandeel aan het einde van de dag vóór het detachement bezitten, zullen het ontvangen. De datum van betaling ligt 3 werkdagen na de datum van detachering. Zelfs als een aandeelhouder zijn aandeel verkoopt tussen de dag ex-dividend en de dag van uitbetaling, ontvangt hij nog steeds het dividend. Sommige bedrijven kiezen ervoor om op dat laatste een aanbetaling te doen.
Deze methode laat toe om een ​​winstuitkering uit te keren aan de aandeelhouders zonder te wachten op de goedkeuring van de rekeningen na het einde van het boekjaar. Om globaal te zijn, is het daarom noodzakelijk om de effecten de dag vóór deze 2 detacheringen aan te houden.

Hoe een dividend innen?

Om geen belasting over de bedrijfswinsten te betalen en dit bedrag dus te verhogen, kunnen bedrijven bedrijven oprichten in belastingparadijzen en de winst overmaken aan deze bedrijven, bijvoorbeeld door een dienst aan te rekenen die gelijk is aan hun inkomen in het land waar bedrijven moeten belasting betalen.

Dit geld blijft echter onderworpen aan de inkomstenbelasting voor aandeelhouders. Ze komen uit alternatieve inkomsten, die niet voortkomen uit de activiteit van het bedrijf. De distributie vindt plaats op de klassieke manier: storting in aandelen of in contanten.

Dividenden, een goede deal?

Het wordt een paar dagen voor de betaling gepost. Dit betekent dat iedereen die op de dag van plaatsing aandelen bezit, dit geld ontvangt. Het is dan mogelijk om het aandeel net voor het loslaten te kopen en te verkopen, in de hoop dat het stabiel is gebleven. Bij onthechting moet de actie echter met een bedrag dalen.
De prijs van een aandeel hangt vooral af van vraag en aanbod, dat wil zeggen de prijzen waartegen kopers en verkopers bereid zijn het aandeel te kopen of verkopen. Voorafgaand aan de uitkering zijn beleggers bereid om voor een bepaald bedrag een aandeel te kopen of verkopen.

Strategisch gezien is het winstgevender om het te hebben als het dicht bij de belangrijke psychologische drempel ligt. In dat geval mag de actie niet onder deze drempel vallen, wat een garantie is voor een zekere zekerheid. Inderdaad, als er veel vraag is naar een aandeel, zal de prijs automatisch stijgen.
Het is daarom allemaal een kwestie van tijd om het dividendrendement en de prestaties van een aandelenportefeuille te combineren.


Selecteer aandelen uit dit beleggingsuniversum en bouw mee aan een portefeuille van kwaliteitsaandelen!

Wat is een broker? (En hoe verdienen ze geld?)

Om te handelen op de beurs moet je je inschrijven bij een broker. Maar wat is een broker? En hoe verdienen ze geld? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen.

(meer…)

Waar kun je allemaal in beleggen (de 7 beste beleggingsinstrumenten)

Beleggen, in welke vormen kan dat allemaal? Waar kun je allemaal in beleggen, dat vragen velen zich af als ze de ambitie hebben om hiermee te starten.

Er zijn zoveel verschillende dingen mogelijk in de wereld van het beleggen. Je hoort vast de termen wel eens voorbij komen op het nieuws. Alle verschillende beleggingsinstrumenten, maar wat betekenen ze eigenlijk?

In deze blogpost neem ik de 7 populairste beleggingsvormen met je door.

(meer…)

Wat is een bull market? [en hoe maak je winst?]

De bull market is een door beleggers veelgebruikte term. Je kunt de deze markt goed gebruiken om geld te verdienen. Maar je moet de beurzen wel in de gaten blijven houden.

Wat houdt dit precies in en hoe verdien je hier geld mee?

Dat is wat ik je ga vertellen!

(meer…)

Wat is een bear market? (complete uitleg)

Je hebt er vast wel eens van gehoord als je geïnteresseerd bent in beleggen: een bear market en een bull market. 

Ik ga je uitgebreid uitleggen wat een bear market nu precies inhoudt. En ik ga je tips geven hoe je hiermee geld kunt verdienen. 

(meer…)

Waarom beginnen met beleggen [9 redenen om geld te beleggen in 2021]

Waarom zou je gaan beleggen, als je er geen ervaring mee hebt. Het is risicovol, moeilijk, kost veel geld, het is gokken en het is toch niet voor mij weggelegd. Ik heb immers geen achtergrond in de financiën!

Dat is wat meeste mensen zeggen als je over beleggen begint.

En dat is een bewijs dat de meest mensen niet goed weten waar ze over praten. Beleggen is namelijk veel meer dan alleen een beetje dom gokken op de prijs van een aandeel in een bedrijf.

(meer…)

Liquiditeit? Wat is het en wat betekent het? [Basis beleggen]

Liquiditeit is 1 van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat investeren. Zowel met aandelen, vastgoed, grondstoffen en eigenlijk alle andere dingen waar je in kunt beleggen! Maar wat is liquiditeit? En waarom is het zo belangrijk om te begrijpen?

Simpel!

Liquiditeit is de reden waarom prijzen van aandelen omhoog gaan of omlaag gaan. Het is de reden waarom er überhaupt prijsschommelingen zijn in elk voorwerp wat je kunt kopen.

(meer…)

Wat is een cfd? (contract for difference) Kans voor beleggers

In deze blog: wat is een cfd?
Handelen op de de verschillende handelsbeurzen is iets wat wereldwijd al heel lang plaatsvindt. De bedrijven en grondstoffen op de beurzen hebben vanaf het eerste moment de mensen in de ban gehouden van de stijgende en dalende koersgangen.

(meer…)

Wat is een aandeel (Complete uitleg) Aandelen in bedrijven

Wat is een aandeel in een bedrijf?
En dan mag jij je zomaar aandeelhouder van een bedrijf noemen. Maar wat betekent dat dan eigenlijk? Wat kun je met een aandeel en wat is een aandeel dan precies?

Je hebt bepaalde rechten!
Het is mogelijk om er geld mee te verdienen, maar ook verliezen. Dat is waarom je zou kunnen beleggen in aandelen, maar wat is een aandeel precies?

(meer…)