Hoe kan ik geld besparen? (Mijn 59 beste bespaartips)

Michel
Updated: 13/09/2020 In: 

Hoe kan ik geld besparen?

Een terechte vraag,
het leven is immers duur, heel erg duur! Je zal jezelf vast wel eens deze vraag gesteld hebben:

Hoe kan ik makkelijk geld besparen?
Maar,
Toch is het bij veel mensen zo dat meer geld wordt uitgeven dan misschien nodig was. Een hoop mensen sparen elke maand misschien een paar tientjes of zelfs niks, en dat is niet handig in deze moderne economie.

Hieronder vertel ik je mijn 59 bespaartips om meer dan een paar tientjes per maand over te houden!

1. Houd de aanbiedingen in de supermarkt in de gaten

Dit is één van de belangrijke bespaartips. Het is belangrijk om de aanbiedingen van de supermarkten in de gaten te houden. Lees bijvoorbeeld iedere week de folders door van de supermarkten.
Is er iets in de aanbieding wat je regelmatig gebruikt, koop hier dan tijdens je bezoek in de supermarkt ook meer van in zodat je profiteert van de aanbieding.

2. Zet de lichten uit

Als je bijvoorbeeld vaak televisie kijkt is het beter om de lichten van de kamer uit te zetten. Wat nog beter is, is om de televisie ook uit te laten en om kaarsen aan te steken.

3. Ga zelf naar de supermarkt

Tegenwoordig kan je door verschillende supermarktketens de boodschappen thuis laten bezorgen. Echter is het beter om dit zelf te halen bij de supermarkt als je daar toe in staat bent. Je betaalt namelijk ook nog een hoop bezorgkosten.

4. Als je een dagje weggaat: neem zelf je eten mee

Als je een dagje weggaat naar bijvoorbeeld een attractiepark, neem dan zelf je eten mee. Want eten uit een attractiepark is vaak best duur. Kies daarom voor de supermarkt en neem zelf je eten mee.

5. Minder lang douchen

Probeer zo kort mogelijk te douchen. Maak voor je zelf bijvoorbeeld een limiet per dag hoe lang je gaat douchen. Zo bespaar je op jaarbasis een hoop geld.

#Bonustip: Neem koude douches! Dit is gezonder voor iedereen, en het bespaart op de energierekening.

6. Zonnepanelen

Dit is een optie die niet gelijk geld bespaard. Het kost namelijk veel geld om zonnepanelen te installeren. Je bent ook een paar jaar bezig voor je echt kan zeggen dat je hebt bespaard. Maar na die paar jaar spaar je wel een hele hoop energie uit en ben je jaarlijks minder geld kwijt aan je energierekening.

7. Houd de verwarming uit

Als het koud is binnen tijdens de winter, houd dan de verwarming uit. Trek een extra vest of een trui aan. Hiermee bespaar je een hoop geld.

8. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

Als je spullen hebt zoals een kast die je niet meer nodig hebt, gooi die dan niet weg maar verkoop die op het internet. Zo krijg je ook weer geld met de spullen die je niet meer gebruikt.

9. Drink water

Drink zo veel mogelijk water uit de kraan en koop geen andere dranken, zoals frisdrank bij de supermarkt. Dit is in vergelijking met water uit de kraan een stuk duurder. Ook is het gezonder om water te drinken dan frisdrank.

10. Doe aan carpool

Als je werk een stukje rijden is van je huis af, kijk dan of je met een collega die in de zelfde plaats woont of een plaats in de buurt kan mee rijden. Wissel dit af zodat jij de ene dag rijdt en je collega de andere dag.
Zo besparen jullie allebei de helft van jullie geld uit wat jullie normaal kwijt zijn aan kosten zoals benzine.

11. Neem de fiets

Als je werk in een straal van 5 tot 10 km ligt of je gaat gewoon naar de supermarkt: pak dan de fiets. Dit bespaart een hoop brandstofkosten, het is beter voor het milieu en je kan er ook nog calorieën mee verbranden. Je haalt uit deze tip dus 3 voordelen.

12. Ga niet uit eten

Als je van een gezellige avond met vrienden of familie houdt, kies er dan niet voor om uit eten te gaan maar ga thuis een gezellige avond houden. Producten uit de supermarkt zijn veel goedkoper dan uit een restaurant.

Extra tip:

Ga ook nooit naar de snackbar, maar kook zelf. Thuis frituren is een stuk goedkoper. Kook dus altijd zelf.

13. Sport thuis

Ga niet naar de sportschool, maar doe thuis wat oefeningen of ga buiten een stukje joggen. Een abonnement op de sportschool kost namelijk een hoop geld per maand. Ook is het voordeel van sporten thuis dat je zelf kan bepalen wanneer je gaat sporten want de sportschool heeft openingstijden.

14. Koop spullen tweedehands

Koop je spullen tweedehands. Dit is vaak veel goedkoper dan spullen nieuw te kopen en vaak zijn tweedehands spullen nog in prima staat.

15. Kies voor prepaid of sim only

Prepaid voor je telefoon is goedkoper dan een abonnement. Bij prepaid kan je namelijk zelf bepalen wanneer je geld uitgeeft om te bellen, en bij een abonnement moet je een bepaald bedrag per maand betalen voor bellen en data. En vaak zijn er bij een abonnement ook nog maandelijkse kosten voor de afbetaling van het toestel.

16. Neem geen televisie-abonnement

Als je geen of bijna geen televisie kijkt, neem dan geen televisie-abonnement. Vaak kun je zenders ook online bekijken wanneer je toch televisie wilt gaan kijken. Je spaart hiermee veel geld.

17. Ga op vakantie buiten de schoolvakanties

Tijdens de schoolvakantie kost een vakantie soms wel vier keer wat het buiten het hoogseizoen kost. Kies daarom voor een vakantie buiten de schoolvakanties. Zo kun je lekker voordelig op vakantie gaan zonder de hoofdprijs te moeten betalen.

18. Koop online

Koop altijd producten online en nooit in de winkel. Online kun je veel goedkoper winkelen dan in de winkel zelf. Je kunt ook online prijzen vergelijken.

19. Was je auto zelf

Ga niet naar de wasstraat. Dat is wel makkelijk maar niet goedkoop. Was je auto zelf. Het enige wat je nodig hebt is een spons en een emmertje met sop.

20. Maak foto’s met je telefoon

Als je een foto’s wilt maken op vakantie, koop dan geen camera. Camera’s zijn namelijk erg duur. Dit kan oplopen tot in de duizenden euro’s. Een telefoon heeft tegenwoordig namelijk ook een goede camera en maakt soms zelfs beter foto’s dan sommige camera’s.

21. Kies voor huismerken

Als je naar de supermarkt gaat, kies dan voor huismerken. Dit is vaak net zo goed als A-merken en het scheelt vaak veel geld.

22. Koop je winterkleding in de zomer en je zomerkleding in de winter

Als het winterseizoen afgelopen is, is er een enorme korting op alle winterkleding. Maak hier gebruikt van en koop alvast je winterkleding in voor volgend jaar. Dit is natuurlijk ook andersom zo als het zomerseizoen afgelopen is dan is er een hoge korting op de zomerkleding.

23. Eet geen tussendoortjes

Eet alleen 3 maaltijden per dag en neem geen tussendoortjes. Tussendoortjes kosten namelijk veel geld en vaak zijn het ook nog ongezonde tussendoortjes.

24. Kijk niet naar de reclame

Als je naar reclame kijkt kom je soms in de verleiding om bepaalde producten te kopen. Vermijd dus het kijken naar reclame. Als je een televisieprogramma aan het kijken bent en er komt een reclameblok, zet het geluid dan uit en ga iets anders doen in de tijd dat het reclameblok bezig is.

25. Kook meer eten

Kook meer eten en vries het overschot in. Zo kun je dit eten op een andere dag even opwarmen en direct eten. Zo hoef je minder te koken en hoef je dus niet nog een keer het gas aan te zetten.

26. Betaal contant

Betaal in de supermarkt met contact geld. Zo voorkom je dat je extra dingen gaat kopen, zoals tussendoortjes. Je kunt namelijk een pot in je woonkamer zetten waar je een bepaald bedrag per maand in doet wat je uitgeeft aan eten en drinken. Zo kom je niet in de verleiding om meer te kopen dan dat je echt nodig hebt.

27. Ga niet naar de supermarkt met kinderen

Als je naar de supermarkt gaat, neem dan geen kinderen mee. Kinderen willen graag allemaal snoep en hierdoor betaal je veel meer geld. Ga dus alleen boodschappen doen.

28. Niet printen

Ga geen teksten of foto’s printen. Dit kost namelijk veel inkt en inkt is heel erg kostbaar. Stuur alle foto’s en documenten digitaal door naar personen en niet op papier.

29. Ga nooit gokken

Gokken kost heel veel geld en de kans dat je niks wint is veel groter dan dat je wel wat wint. Begin hier dus niet gaan. Ook kan je een gokverslaving ontwikkelen als je veel gaat gokken en om van die verslaving af te komen zal je hulp moeten krijgen wat ook veel geld kost. Hiermee ben je dus helemaal veel geld kwijt.

30. Stop met drinken

Bier of wijn kost namelijk veel geld en het is ook nog slecht voor je. Als je met je vrienden een avond gaat stappen neem dan water of anders eventueel een cola, maar neem geen alcohol.

31. Ga maar de markt

Bij de markt heb je vaak goedkope producten van goede kwaliteit. Ook heb je vaak eten wat op de markt goedkoper is dan in de supermarkt. Hiermee bespaar je dus ook weer op eten en drinken. Het beste is om aan het einde van de dag naar de markt te gaan. Dan is het eten goedkoper omdat ze er vanaf moeten.

32. Houd je aan de verkeersregels

Je moet je natuurlijk altijd aan de verkeersregels houden, maar let hier altijd goed op. Ga niet 100 rijden op een 80-weg. Boetes zijn namelijk heel duur en deze wil je dus niet krijgen.

33. Neem geen zware voorwerpen mee in of aan de auto

Hoe meer zware voorwerpen je meeneemt in de auto, hoe meer energie je auto verbruikt. Neem dus zo min mogelijk spullen mee. Kijk ook eens goed welke spullen je standaard in je auto hebt liggen en eigenlijk niet nodig hebt.

34. Bel via een internetverbinding

Tegenwoordig hoef je niet meer te bellen via een normale lijn. Er zijn genoeg alternatieven om online te bellen via een internetverbinding. Hiermee bespaar je belminuten als je een abonnement hebt en beltegoed als je een prepaid hebt.

35. Hang je was op

Gebruik geen droger maar hang je was op. Een droger gebruikt namelijk heel veel energie. De was ophangen is ook nog is milieuvriendelijk.

36. Tank op een andere dag

Bij tankstations heb je vaak acties dat op een bepaalde dag tanken goedkoper is. Deze dag is vaak op zaterdag. Ga dan ook op deze dag tanken om goedkoper uit te zijn. Als het donderdag is en je moet tanken: dan tank je maar een beetje bij tot het zaterdag is en dan tank je helemaal vol.

37. Ontbijt met havermout

Havermout is super goedkoop en je kan er een hele lange tijd mee doen. Neem dus geen vers brood van de bakker iedere ochtend, maar kies voor havermout.

38. Koop geen huidverzorgingsproducten

Huidverzorgingsproducten zijn vaak erg prijzig en werken vaak ook bijna of helemaal niet. Koop deze producten dus ook niet.

39. Vul enquêtes in

Door enquêtes online in te vullen kun je vaak wat extra geld verdienen. Handig dus om dit regelmatig te doen.

40. Gebruik geen laptop of computer

Op je telefoon kun je eigenlijk alles al. Neem dus geen laptop en helemaal geen computer. Dit verbruikt namelijk heel veel energie.

41. Gebruik geen vaatwasser

Doe de afwas met de hand. Een vaatwasser verbruikt namelijk enorm veel water en de afwas met de hand verbruikt veel minder.

42. Neem geen bad

Neem altijd een douche en geen bad. In een bad gaan namelijk heel veel liters water. Wat je na een half uurtje in bad weer wegspoelt.

43. Rijd langzamer

Rijd op de snelweg ongeveer 80 km per uur. Dit is snelheid waarop je het zuinigst rijdt. Kies ook voor versnelling 5, of 6 als je die hebt.

44. Koop een tweedehands auto

Koop geen nieuwe auto’s. Die zijn vaak een stuk duurder en tweedehands auto’s zijn lekker goedkoop en vaak scheelt de kwaliteit niet veel van een nieuwe auto.

45. Verhuur je huis

Dit is wel iets wat je moet willen, maar het is handig om je huis te verhuren als je op vakantie gaat. Als je dit verrekent met je eigen vakantie heb je soms ook helemaal niks betaalt voor de vakantie. Dat geld verdien je weer terug met de verhuur van je huis.

46. Neem een dagkaart

Als je een dagje met de trein weggaat, neem dan een dagkaart. Je bent hiermee vaak veel goedkoper uit dan dat je elke reis die je maakt gaat betalen.

47. Spullen direct naar de vuilnisbak buiten brengen

Gooi je afval meteen weg in de vuilnisbak in de tuin en niet de vuilnisbak binnen. Het voordeel hiervan is dat je geen vuilniszakken nodig hebt en je voorkomt er ook nog eens mee dat je ongedierte in je huis krijgt.

48. Haal bloemen uit de tuin

Als je naar een verjaardag gaat, neem dan een bos bloemen mee uit eigen tuin. Een bos bloemen halen bij de bloemist kost vaak veel geld, terwijl de bloemen uit je eigen tuin gratis zijn.

49. Houd je telefoon zoveel mogelijk uit

Houd je telefoon zo veel mogelijk uit. Zet je telefoon maar 1x per dag aan om te checken of je gemiste oproepen hebt of andere berichten. Zo hoef je je telefoon bijna niet op te laden.

50. Kijk ieder jaar voor de goedkoopste energieleverancier

Ieder jaar heb je weer de optie om voor een nieuwe energieleverancier te kiezen. Vaak krijg je als je overstapt ook nog een welkomstbonus. Kijk dus ieder jaar naar de opties voor een nieuwe energieleverancier.

51. Draai alleen volle wasmachines

Draai geen was bij een halve wasmachine. Dit kost namelijk veel meer energie. Zo voorkom je dat je meer wassen moet gaan draaien in je huishouden.

52. Repareer en gooi niet weg

Probeer eerst dingen te repareren en gooi het niet meteen weg om vervolgens een nieuwe te kopen. Vaak zijn dingen makkelijker te repareren dan je eigenlijk denkt.

53. Stop met roken

Roken kost enorm veel geld en stop hier dus ook mee. Dit is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Een tip is: probeer het af te bouwen en zoek hier professionele hulp bij.

54. Leen boeken

Ga naar de bibliotheek om boeken te lenen en ga geen boeken kopen. Een abonnement op de bibliotheek kost heel weinig geld en is soms zelf gratis.

55. Pas op elkaars kinderen

Als je vrienden of vriendinnen hebt die ook kinderen hebben, pas dan op elkaars kinderen en kies niet voor een oppas. Dit kost namelijk voor jullie beiden meer geld.

56. Ga naar gratis evenementen

Je hebt tegenwoordig vaak gratis evenementen in de stad van bijvoorbeeld een artiest die komt optreden. Ga hierheen en ga niet voor een duur betaald evenement.

57. Ga minder lang op vakantie

Kies niet voor een vakantie van 3 weken lang. Ga wat dichterbij huis en een weekje op vakantie. Een weekje is genoeg om een leuke vakantie te hebben en 3 weken is dus overbodig.

58. Ga voor LED-lampen

LED-lampen verbruiken veel minder energie dan gloeilampen. Kies daarom voor LED-lampen en niet voor de gloeilamp voor in je huishouden.

59. Ontdooi je vriezer

Ontdooi eens in de zoveel tijd je vriezer. Er komt namelijk steeds meer ijs in en de vriezer heeft dan meer energie nodig om dat ijs koel te houden. Dit ijs is overbodig.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties