Leven van dividend? (Hoeveel geld heb je nodig) Realistisch!

Michel
Updated: 28/05/2022 In: 

Is leven van dividend mogelijk, en hoeveel geld moet je dan totaal investeren om dat doel te behalen? Dat zijn 2 vragen die ik mijzelf vaak gesteld heb in de afgelopen jaren, en ik ben niet de enige.

Kijk in Nederland is de FIRE-beweging inmiddels ook aan een opmars bezig. FIRE (Financial Independence Retire Early) staat voor het zo snel mogelijk bereiken van financiële onafhankelijkheid, en het daarmee zo gewilde vroege pensioen.

Er zijn verschillende manieren om dit doel te bereiken, maar beleggen maakt onderdeel uit van vrijwel iedere FIRE-strategie. Door te beleggen in aandelen, en het vergaren van dividendrendement, hopen veel mensen passief inkomen te genereren en onafhankelijk te worden van looninkomsten.

Maar hoe werkt dit precies? En kun je leven van dividend?

Leven van dividend? Bepaal eerst wat je nodig hebt

Hoeveel geld heb je nodig per maand

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel geld heb je nodig om te leven van dividend?
En hoeveel geld heb ik maandelijks nodig om mijn primaire levensbehoeftes te dekken, en een beetje prettig te kunnen leven?

Voor sommige mensen is 2000 euro genoeg, anderen zullen misschien eerder denken aan 3000 of 4000. Dit is geheel afhankelijk van jouw uitgavenpatroon en je huidige (woon)situatie. Mensen met kinderen (en/of huisdieren) hebben automatisch hogere kosten dan mensen die alleen wonen, en als jij al een eigen huis hebt, zullen jouw woonkosten ook lager uitvallen dan iemand die nog moet huren.

Bepaal daarom voordat je gaat beleggen hoeveel je momenteel nodig hebt, en hoeveel je in de toekomst nodig denkt te hebben (mocht je bijvoorbeeld een gezin willen stichten). Hiermee is je streefgetal ook direct wat concreter. Je hebt dan een doel om naartoe te werken.

De basis van beleggen

De kern van investeren is gelukkig simpel. Je steekt ergens geld in met de hoop hier rendement uit te halen – of op zijn minst de waarde van je vermogen te beschermen. Waar je geld in steekt, maakt niet zoveel uit.
Je kunt investeren in vastgoed, kunst, aandelen, startups, obligaties, enzovoort. In dit artikel richten we ons echter op de beleggingsvormen die voor de meeste beleggers het meest toegankelijk zijn: het aandeel en de obligatie.

De meeste Nederlandse banken hebben inmiddels beleggingsplatformen waarop je kunt investeren en anders heb je ook goede online brokers zoals DeGiro of Lynx die hierin faciliteren.

Rendement op de beurs

De meeste mensen beleggen in aandelen. Dat is ook het meest rechttoe-rechtaan. Met een aandeel koop je een stukje van een bedrijf of een fonds. Je kunt een individueel aandeel kopen in een bedrijf (bijvoorbeeld Tesla of Heineken) of je kunt investeren in een beleggingsfonds of ETF.

Een beleggingsfonds wordt beheerd door een financiële dienstverlener, zoals een bank, en die berekenen vaak kosten. Het voordeel is dat je zelf verder geen beleggingskeuzes hoeft te maken. Dat doet de fondsbeheerder voor je. Veel mensen investeren tegenwoordig ook veel in ETF’s.

Die rekenen ook kosten, maar vergeleken met beleggingsfondsen zijn die bijzonder laag.

ETF

Dividend ETF's

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een fonds dat een index zo goed mogelijk probeert te volgen. Dit kan de Nederlandse AEX zijn, maar ook een productgroep (tech-aandelen) of juist bedrijven die veel winst uitkeren. Beleggers kunnen via hun bank of broker een aandeel kopen van een ETF.

Er zijn inmiddels talloze vormen van ETF’s, dus er is voor iedere belegger wat wils. De kern van deze beleggingsvormen is dat je vaak geld krijgt uitgekeerd over je aandeel. Dit is een klein bedrag, per aandeel, dat rechtstreeks aan beleggers wordt uitbetaald.
Doorgaans één keer per jaar, maar soms ook vaker. Voor beleggers is dit natuurlijk erg aantrekkelijk. Ze verdienen geld met hun aandeel en halen dus direct rendement uit hun investering, ook als de koers niet direct snel stijgt.

Dividendrendement in de praktijk

Het is wel belangrijk om op te merken dat investeren geen heilige graal is om snel rijk te worden. Ook het dividendrendement is geen snelweg naar een dikke bankrekening. Voor de meeste beleggingsvormen geldt dat de lange termijn de beste beleggingshorizon is.
Wie binnen een paar maanden veel rendement wil behalen, kan zeker op de beleggingsmarkt terecht – maar zal dus ook veel risico lopen.
Bovendien is dividendrendement voor dit soort beleggers meestal niet erg sexy. De reden is simpel: dividenduitkeringen maken op de lange termijn echt het verschil, maar zijn zeker in het geval van beginnende beleggers niet onmiddellijk een vetpot. Hieronder een praktisch voorbeeld:

De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF is een Exchange Traded Fund van de bekende financiële dienstverlener Vanguard.
Dit fonds richt zich expliciet op bedrijven die een structureel hoge winst uitkeren, de zogeheten ‘’dividend aristocrats’’.

Dit zijn bedrijven die voor een periode van minstens 25 jaar hun dividend consequent verhoog hebben. Ieder jaar.
Geen uitzonderingen!

De Vanguard High Dividend Yield ETF heeft een mandje van dit soort bedrijven verzameld, en door hierin te investeren profiteert de belegger mee van de winst dat zij jaarlijks uitkeren. In de praktijk werkt dit zo: stel, jij hebt 6000 euro geïnvesteerd in deze ETF.
De huidige prijs ligt rond de 60 euro, dus daar koop je er ongeveer 100 voor. Het dividendrendement voor deze ETF ligt op grofweg 3,3% per aandeel. Dat is hoog. Per aandeel krijg je dus ongeveer 1,70 uitgekeerd (in 2021 was dit 1,72 euro per aandeel). Voor jouw 100 stukken ter waarde van 6000 euro krijg je dus 172 euro. Geen verkeerd bedrag, maar lang niet wat je nodig hebt om je maandelijkse lasten van te betalen.

Kun je leven van dividend?

Kun je leven van dividend

Als we terugkeren naar de vraag ‘’kun je leven van dividendrendement?’’ is het antwoord dus tweeledig. Aan de ene kant: ja, dit is zeker mogelijk. Aan de andere kant: dit kost gewoon tijd. Zeker als je niet met een groot vermogen begint, moet je niet rekenen op een hoog dividendrendement.

Als we uitgaan van het vorige voorbeeld met Vanguard zou je voor een maandelijks inkomen van 2000 euro dus een jaarlijkse dividenduitkering moeten hebben van 24.000 euro. Daar komt die 172 euro (van je 6000 euro aan aandelen) niet eens bij in de buurt.
Voor een hoge dividenduitkering heb je dus ook een groot vermogen nodig – en dat hebben de meeste beginnende beleggers juist niet.

Ik heb ook geen 5 ton in een sok onder mijn bed liggen. Bovendien moet je ook rekening houden met dividendbelasting, die in de toekomst mogelijk ook nog zal stijgen. Van die 100 stukjes Vanguard zou je dus niet kunnen leven.

Waar zit het meeste dividendrendement?

De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield is een prima keuze als je op een relatief veilige manier passief inkomen wilt genereren. De bedrijven in dit mandje zijn echte dividend-aristocraten, die al lang meedraaien en veel beleggersvertrouwen genieten.
Dat kun je ook zien aan de koers van deze ETF. Die is veel minder volatiel dan andere aandelensoorten of ETF’s. Hetzelfde kun je zien bij andere ETF’s die in dividend-aristocraten beleggen. De koers is vrij rustig en waardevast. Dat is goed voor de zenuwen van de belegger, maar je kunt inderdaad ook meer risico opzoeken.

Zogeheten REIT’s (Real Estate Investment Trusts) betalen vaak aanmerkelijk hogere dividendrendementen, in sommige gevallen zelfs boven de 15 procent. Vergeleken met Vanguard’s 3,3 is dat een stuk hoger, toch? Dat klopt. Daar staat wel tegenover dat de koers van deze REIT’s ook wat minder voorspelbaar is.

De vastgoedmarkt kan soms rare sprongen maken, en daar moet je als belegger rekening mee houden. Wanneer je zulke dividendrendementen voorbij ziet komen, is het altijd raadzaam wat extra onderzoek is doen. Hoe lang worden deze rendementen bijvoorbeeld al uitbetaald?
En wat denken analisten van de koers van het bedrijf? Zulke vragen geven je een indicatie over de toekomstige koers van het bedrijf. Dividenduitkeringen gaan namelijk altijd samen met eigenaarschap. Je koopt een deel van het bedrijf. Wanneer de koers daalt, daalt dus ook de waarde van jouw investering.

En dan is het dividendrendement wat je ervoor terugkrijgt relatief gezien helemaal niet meer zo veel.

Veilig dividend

Veilig dividend

Als je echt geen risico wil lopen, zijn er ook andere opties. Een goed voorbeeld daarbij is de obligatie. Door een obligatie te kopen leen je eigenlijk geld uit aan een overheid of bedrijf. Die betalen jou de waarde van de obligatie na afloop van de looptijd weer terug.

Gedurende de looptijd krijg je rente over het bedrag. Eigenlijk een vorm van dividendrendement. Je kunt beleggen in individuele obligaties, maar er is inmiddels ook genoeg keuze uit obligatie ETF’s. Obligaties zijn doorgaans wat waardevaster, maar de rente die je erover ontvangt is ook vrij laag. Als je snel wat meer passief inkomen wilt genereren, zijn andere aandelensoorten daarom vaak de betere keuze.

Leven van dividendrendement? Conclusie

Je moet dividendrendement dan ook niet zien als je reddende engel. Het kan een structurele bijdrage leveren op de lange termijn, en als je geduld hebt, kun je er op een dag zelfs je maandelijkse kosten mee dekken (of meer). Maar dit is wel een project van de lange adem.

Direct een dikke winst halen uit je dividendrendement is simpelweg onrealistisch. Zeker in de beginnend fase is het bovendien raadzaam om je dividend te herinvesteren – zo profiteer je van het rente-op-rente effect en groeit je vermogen over de lange termijn nog sneller.
Bekijk beleggen en dividend dus vooral als een appeltje voor de dorst. Kies een paar goede aandelen of ETF’s. Investeer een deel van het bedrag dat je maandelijks spaart. En laat vervolgens de tijd zijn werk doen.

Hoe vroeger je begint hoe beter, en dan is leven van dividend een heel realistisch doel.
Een vroeg pensioen is dan zomaar binnen handbereik. En financiële onafhankelijkheid is geen droom meer, maar een zekerheid.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties