Rente op rente? (De kracht van lange termijn investeringen)

Michel
Updated: 30/04/2022 In: 

Nu sommige banken zelfs een negatieve rente hanteren, zijn veel mensen op zoek naar een andere manier om hun vermogen op de lange termijn te laten groeien.
Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is door je geld te investeren. Als je geld belegt, doe je een investering waarmee je vooral op de lange termijn resultaat zult zien.

Een groot voordeel in de aandelenmarkt is dat je rente op rente kunt krijgen, dit resulteert uiteindelijk in een exponentiële groei van je vermogen. In deze blog leggen we uit wat rente op rente inhoudt en wordt de kracht van investeren op de lange termijn duidelijk.

Maar eerst zetten we uiteen wat er met jouw spaargeld gebeurt als het jarenlang op een spaarrekening blijft staan.

Waardevermindering van je spaargeld

Inflatie

Heb je nog geld op een spaarrekening staan? Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is de spaarrente niet meer wat hij geweest is. Veel banken geven geen rente meer over spaargeld en sommige banken hanteren een negatieve rente, oftewel van sparen wordt je niet meer rijk.

Je zou denken dat je geld evenveel waard blijft als het veilig op de bank staat, ook als je geen rente krijgt. Maar niets is minder waar. Je spaargeld wordt ieder jaar minder waard. Dit komt door inflatie. Inflatie houdt in dat geld jaarlijks minder waard wordt doordat producten duurder worden. Je kunt voor hetzelfde bedrag minder kopen, oftewel je koopkracht daalt.
Over de afgelopen vijf jaar was de inflatie gemiddeld 1,9% per jaar. Dit houdt in dat de waarde van je geld ieder jaar met ongeveer 1,9% daalt. Oftewel je koopkracht neemt jaarlijks met 1,9% af.

Een rekensommetje ter illustratie. Stel je hebt € 10.000,- op een spaarrekening staan. Met een rente van 0% en een inflatie van jaarlijks gemiddeld 1,9% bedraagt jouw koopkracht over tien jaar nog maar € 8.254,49. Jouw geld is in tien jaar meer dan € 1.800,- minder waard geworden.

Het is altijd goed om een appeltje voor de dorst te hebben, maar wees er wel van bewust dat het geld dat op de spaarrekening staat met de jaren minder waard wordt.

Een alternatief voor sparen

Nu je weet dat geld minder waard wordt als je het op de spaarrekening laat staan, ga je waarschijnlijk nadenken over een alternatief. Een voor de hand liggende optie is beleggen. Als je geld belegt, koop je aandelen van een bedrijf. Afhankelijk van de resultaten die dat bedrijf in een jaar boekt, krijg je dividend of winst door de groei van het bedrijf.

In het vorige rekenvoorbeeld zagen we dat de koopkracht van je spaargeld in tien jaar met meer dan € 1.800,- daalt. Als je dit bedrag geïnvesteerd zou hebben zou er met een rendement van 5% per jaar € 16.288,95 overblijven. Als je rekening houdt met de inflatie is je koopkracht over tien jaar nog € 13,445,69. Jouw koopkracht is gestegen met meer dan € 3.400,-.

Door dit voorbeeld is hopelijk duidelijk geworden dat investeren je momenteel meer oplevert dan sparen. Er zitten aan investeren wel risico’s verbonden. Verderop in deze blog geven we tips over hoe je het minst risico loopt als je je geld belegt. Maar eerst willen we uitleggen waarom investeren zo winstgevend is en hoe het mogelijk is om rente op rente te krijgen.

Wat is rente op rente?

De beleggingsmarkt kent twee soorten aandelen, groeiaandelen en dividendaandelen. Als je dividendaandelen koopt, ontvang je jaarlijks een percentage van de winst van het bedrijf. De aandelen blijven dan ongeveer gelijk in waarde.
Andere bedrijven investeren (een groot deel van) hun winst weer in hun eigen bedrijf waardoor de waarde van het aandeel groeit, dit worden ook wel groeiaandelen genoemd. Als investeerder ontvang je bij dit soort aandelen geen of weinig dividend.

Het principe rente op rente wordt ook wel compound interest genoemd en kun je met beide aandeelsoorten bereiken. Compound interest ontstaat als je de winst van groei of dividend die je ontvangt in de markt laat zitten.
Over dit bedrag krijg je het jaar erna ook weer winst door groei of dividend. Doordat je je winst over een aandeel in de markt laat zitten, is er sprake van exponentiële groei. Des te langer je het geld in de markt laat zitten, des te meer winst je maakt. Het rente op rente principe kun je dus ook wel winst op winst principe noemen.

In dit voorbeeld gaan we uit van een dividendaandeel. Compound interest ontstaat als je de winst van een aandeel in de markt laat. Als je bijvoorbeeld € 1.000,- investeert en je krijgt 5% dividend, dan heb je na 1 jaar € 1.050,-. Als je de € 50,- winst in de markt houdt, ontvang je het jaar erna dividend over € 1050,-. Dit bedrag zal € 1.102,50 bedragen. Na tien jaar heb je met een dividendpercentage van 5%, een bedrag van € 1.628,90.
Als je die € 50,- euro winst ieder jaar uit de markt haalt, heb je na tien jaar € 1500,-. Dit is een stuk minder dan € 1.628,90. Het is dus winstgevender als je je winst in de markt laat zitten.

Het belang van rente op rente

In het vorige voorbeeld hebben we met een relatief klein bedrag gerekend. Maar stel je hebt € 100.000,- euro en je belegt dit tien jaar lang. Wat gebeurt er dan als je de winst uit de markt haalt of juist in de markt laat? We gaan in dit voorbeeld weer uit van een winstpercentage van 5%.

Als je € 100.000,- belegt krijg je jaarlijks € 5.000,- winst. Als je dit jaarlijks uit de markt haalt, heb je na tien jaar € 150.000,-. Je vermogen is door te investeren na tien jaar met € 50.000,- gestegen.

In het volgende voorbeeld investeren we ook € 100.000,- maar maken we gebruik van het rente op rente principe. Als je de winst door dividend of groei in de markt laat heb je na tien jaar € 162.889,46. Je vermogen is dus met bijna € 63.000,- gestegen.

Als je je winst door dividend uit de markt haalt, loop je in tien jaar bijna € 13.000,- mis. Je kunt met deze gegevens concluderen dat je jezelf behoorlijk in de vingers snijdt als je je winst uit de markt haalt.

Rente op rente berekenen

Nu je weet wat winst op winst inhoudt en wat het belang hiervan is, wil je waarschijnlijk weten hoeveel jouw vermogen na een bepaalde tijd bedraagt als je jouw winst in de markt laat zitten. Om de rente op rente te berekenen bestaat er een formule. Met deze formule bereken je wat je eindkapitaal na een bepaalde tijd zal bedragen.
De rente op rente formule is als volgt:

Rente op rente = startkapitaal x (1+ verwacht jaarlijks rendementspercentage) ^ looptijd

Het startkapitaal staat voor je startbedrag, dit bedrag zit al in de markt. Het verwacht jaarlijks rendement staat voor het winstpercentage dat je jaarlijks gemiddeld verwacht. Als het winstpercentage bijvoorbeeld 5% is, schrijf je dit in de formule als 1,05. Bij de looptijd vul je het aantal jaren in dat je je winst in de markt laat zitten.
Je kunt de waarde die in jouw situatie van toepassing zijn gemakkelijk invullen in de formule. Het wordt een ingewikkelder verhaal als je jaarlijks nog een bedrag belegt. Gelukkig is hier een rekentool voor, zodat je gemakkelijk je eindkapitaal berekent.

Exponentiële groei

Dat beleggen een lange termijn investering is, heb je waarschijnlijk al meerdere malen gehoord. Maar wat is het belang van investeren op de lange termijn? Dit zullen we je laten zien met een simpel voorbeeld.

Stel je belegt € 100.000,- en het rendementspercentage is 5%. We hadden in een eerder voorbeeld al uitgerekend dat je na tien jaar € 162.889,46 hebt. Je hebt dus na tien jaar een rendement van ongeveer € 63.000,-. Maar als je dit geld 30 jaar in de markt laat zitten kom je op een bedrag van € 432.194,24. Na dertig jaar bedraagt jouw rendement meer dan € 330.000,-. Je rendement groeit exponentieel. Des te langer je je geld in de markt houdt, des te groter jouw jaarlijkse rendement wordt.

Ga je investeren? Houd hier rekening mee!

Investeren

Begin je met investeren? Dan zijn er een aantal dingen waar je je van bewust moet zijn. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Zoals eerder in deze blog ook al genoemd is, is het goed om je te beseffen dat investeren het meest rendabel is als je dit doet op de lange termijn. Verwacht niet dat je binnen een paar maanden extreem veel resultaat hebt. Beleg dus ook alleen geld dat je niet nodig hebt op de korte termijn.

Ten tweede is het goed om je te realiseren dat des te hoger het rendement van een aandeel is, des te meer risico’s je loopt. Denk bijvoorbeeld aan aandelen van risicovolle producten. De aanbieders beloven beleggers hoge winsten, maar de realiteit is dat 80% van de beleggers die geld in dit soort producten steekt zijn inzet kwijtraakt.

Ten derde is het goed om op de hoogte te zijn van eventuele bijkomende kosten. Je kunt via veel aanbieders investeren, maar je betaalt deze aanbieders een vergoeding voor hun dienstverlening. Ook betaal je per transactie vaak transactiekosten. Houd er rekening mee dat dit bedrag bij iedere aanbieder zal verschillen. Je hebt ook aanbieders waar er geen transactiekosten in rekening gebracht zullen worden.

Tips voor beginnende beleggers

Iedere belegger wil graag succes ervaren. Ook al is investeren grotendeels geluk hebben, toch zijn er een paar tips die kunnen helpen om je vermogen op de lange termijn te laten groeien.

De eerste tip is om verstandig te beleggen. Als je je geld belegt, is er een kans dat de markt crasht of dat het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd failliet raakt. Om te voorkomen dat je al je geld kwijtraakt, is het slim om je te verdiepen in de S&P 500. De S&P 500 is een index die is samengesteld door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.
In de S&P 500 staan de vijfhonderd grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. De honderd grootste bedrijven van de S&P 500 zijn opgenomen in de S&P 100. Beide indexen worden gezien als goede maatstaven van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Ten tweede is het belangrijk dat je je goed verdiept in het bedrijf waarbij je jouw geld belegt. Er zijn helaas op de aandelenmarkt ook malafide oplichters die nepaandelen verkopen. Nadat je belegd hebt, blijkt dan al snel dat je helemaal geen aandeel gekocht hebt.
Om dit te voorkomen kun je controleren of de onderneming waarbij je aandelen wilt kopen in het AFM-register geregistreerd staat.

Pas op voor telefoonverkopers die aandelen aanbieden. In de meeste gevallen worden er waardeloze aandelen voor de hoofdprijs verkocht. Denk altijd zelf na als je een aanbod krijgt. Een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn is dat meestal ook.

Zorg ervoor dat je de informatie die je inwint over beleggen van een betrouwbare bron krijgt. Er zijn de afgelopen jaren veel influencers op social media verschenen die allerlei filmpjes maken over hoe je het beste kunt investeren. Deze influencers hebben vaak geen vergunning om persoonlijk advies te mogen geven. Vraag dus altijd informatie op bij een betrouwbare bron. Een voorbeeld van een betrouwbare bron is een beleggingsadviseur. Een beleggingsadviseur heeft een hbo- of wo-studie afgerond in economie en weet waar hij het over heeft. Hij kan jou met zijn vakkennis betrouwbare tips geven over de beleggingsmarkt.


De laatste tip die we je willen meegeven is om niet in één bedrijf te investeren, maar om je geld te spreiden. Door in meerdere bedrijven te investeren spreid je je kansen en je risico’s. Als één van de bedrijven waar je in geïnvesteerd hebt slecht presteert, heb je altijd nog je andere aandelen.


Hopelijk heeft deze blog je handvatten gegeven over hoe je veilig kunt investeren en weet je nu hoe compound interest werkt! Wees je bewust van de risico’s die beleggen met zich meebrengt en beleg verstandig.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties