Verschillende inkomstenbronnen? Dit zijn de 7 beste (FIRE)

Michel
Updated: 18/03/2022 In: 

Er zijn verschillende inkomstenbronnen die jij ook kunt genereren! Er is daadwerkelijk meer dan alleen betaalt krijgen voor je gewerkte uren. Rijk zijn of financieel onafhankelijk worden is de wens van velen. Geld is in deze maatschappij immers erg belangrijk.

Extreem belangrijk!
Hoewel sommige mensen erover twijfelen of het gelukkig maakt, zijn de meeste mensen het erover eens dat het je leven een stuk makkelijker kan maken.

Maar,
De meeste mensen weten dan weer niet hoe ze meer dan één bron van inkomsten kunnen creëren. De meesten denken zelfs dat er maar één misschien twee manieren zijn. Daarom leg ik je In deze blog 7 verschillende inkomstenbronnen uit die ook jij kunt bouwen zonder een speciaal talent!

De 7 beste inkomstenbronnen op een rijtje

  1. Arbeidsloon (gebruikelijkste)
  2. Winst maken
  3. Geld uitlenen
  4. Aandeelhouder zijn
  5. Verhuren
  6. Doorbetaald krijgen na je werk
  7. Doorverkopen
Meerdere Inkomstenbronnen

Er zijn 2 soorten van inkomsten! Welke kies jij?

Bij alle inkomstenbronnen maken we altijd één belangrijk onderscheid, dat gaat tussen 2 categorieën van inkomsten.

Namelijk:

  • Actieve inkomsten
  • Passieve inkomsten

Actieve inkomsten

Bij actief verdienen krijg je betaald voor de hoeveelheid werkt die je levert, wanneer je niet meer werkt krijg je geen inkomsten meer. Eigenlijk verkoop je je uren aan een baas of een opdrachtgever.

Natuurlijk is dit type van geld verdienen niet ideaal voor mensen die meerdere bronnen van inkomsten willen opbouwen. Iedereen heeft immers hetzelfde aantal uren in een week, en je kunt niet meer werken dan je lichaam aan kan.

Naast actief verdienen kun je ook passief verdienen.

Passieve inkomsten

Bij passief verdienen hoef je op het moment niet veel te werken om te verdienen. Bij een passief verdienmodel lever je 1 keer een prestatie waar je vervolgens inkomsten voor blijft krijgen zonder er iets voor te doen.

Je kunt zo dus slapend rijk worden.
En natuurlijk moet je bij de meeste passieve inkomstenbronnen af en toe wat onderhoud plegen of een update geven. Maar het gaat er om dat niet je uren voor geld verkoopt, en zo een limiet hebt op je inkomsten.

Meer weten over passieve inkomsten opbouwen? Hier vindt je alles wat je moet weten over passief verdienen >>

Naast een actief verdienmodel of een passief verdienmodel is de hoeveelheid belasting die je moet betalen ook een factor bij het verdienen van geld.

De belasting kan een erg grote invloed hebben op de hoeveelheid inkomsten die je verdient. De hoeveelheid belasting die je moet afdragen verschilt per soort inkomstenbron.

Bouw verschillende inkomstenbronnen op

Tenslotte moet je altijd bedenken dat je je niet hoeft te beperken tot 1 inkomstenbron.

Veel succesvolle mensen hebben meerdere inkomstenbronnen, zodat ze sneller financieel onafhankelijk zijn. Ik zal je in deze blog precies vertellen wat de 7 belangrijkste soorten inkomsten zijn. Voordat ik deze inkomstenbronnen aan je vertel, zal ik je eerst uitleggen wat het precies betekent om financieel onafhankelijk te zijn.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Op deze vraag is er niet 1 vast antwoord. Er zijn verschillende definities van financieel onafhankelijk zijn. Voor de meeste mensen betekent financieel onafhankelijk zijn dat je rond kunt komen van passieve inkomsten. Dit houdt dus in dat je niet actief hoeft te werken, maar dat je toch kunt doen wat je leuk vindt en wat nodig is.

Je wordt niet beperkt in je doelen en ambities, maar je hoeft hier niet actief voor te werken. Andere mensen vinden dat je financieel onafhankelijk bent als je genoeg geld hebt om te doen wat je wilt doen. Dit lijkt erg op de eerste definitie, het verschil is alleen dat deze mensen vinden dat je tegelijkertijd kunt werken én financieel onafhankelijk kunt zijn.
De definitie van financieel onafhankelijk zijn kan dus voor iedereen verschillen.

Naast de definitie kan ook de hoeveelheid inkomsten voor iedereen verschillend zijn. Een persoon kan 1500 euro per maand genoeg vinden om van rond te komen en leuke dingen te doen, terwijl de andere persoon diezelfde 1500 euro in 1 week wil verdienen. Je bepaalt dus zelf of je financieel onafhankelijk bent.

1). Arbeidsloon (gebruikelijkste)

Inkomen door arbeidsloon

De eerste en meest bekende manier om te verdienen is een arbeidsloon. Bij deze manier van verdienen krijg je betaald om voor iemand te werken: je krijgt salaris. Een arbeidsloon komt het meest voor. De meeste mensen beginnen ook op deze manier in hun carrière.
Deze manier van verdienen is relatief veilig, want je hoeft niet te investeren en dus kun je in principe niets kwijtraken, behalve je baan als je geen goed werk levert.

Bij deze manier van verdienen lever je tijd en moeite in, in ruil voor een salaris. Een arbeidsloon is heel breed, het gaat van vuilnismannen en schoonmakers tot chirurgen en tandartsen. Wanneer je een arbeidersloon hebt, kun je dus nog steeds veel verdienen (in de best betaalde banen). Je moet echter wel veel tijd en energie investeren.

Naast de grote hoeveelheid tijd en energie die je in je baan moet steken, moet je over je inkomsten die je verdient met werken in loondienst relatief veel belasting betalen. Het percentage belasting dat je moet betalen start bij 38,10%, wanneer je meer gaat verdienen kan dit bedrag oplopen tot wel 51,75%. Wanneer je veel gaat verdienen bij het werken in loondienst moet je dus meer dan de helft afdragen.
In loondienst gaan is een goed begin, maar om rijk of financieel onafhankelijk te worden wordt meestal aangeraden om nog een extra inkomstenbron te zoeken.

2). Winst maken

Verschillende inkomstenbronnen door winst

Het idee achter verdienen door winst is heel simpel. Je koopt een product of dienst in en verkoopt dit voor een hoger bedrag dan de aanschafprijs van het product. Het maken van winst kan zowel passief of actief zijn. Wanneer je zelf iets maakt en dat doorverkoopt, is het een actief verdienmodel. Je hebt materialen nodig om iets te maken, daarna ben je bezig om iets te ontwerpen en te maken en vervolgens moet je jouw product verkopen.
Je kunt er ook voor kiezen om al het zware werk van het maken tot het versturen van een product uit te besteden aan een bedrijf of een fabriek. Voor een percentage van de omzet produceert een bedrijf jouw producten. Sommige bedrijven regelen ook alle verzendingen en klantenbeoordelingen van jouw product.

Door gebruik te maken van deze optie kun je deze inkomstenbron grootschaliger maken, omdat je niet alles zelf hoeft te doen. Dit verdienmodel is dan ook passiever dan het zelf maken van producten. Bij het zelf maken van producten zul je per verkoop meer winst behalen, omdat je alleen materialen in hoeft te kopen om het product te maken en het product moet verzenden naar de koper.

Doe niet alles zelf!

Wanneer je dit allemaal uitbesteedt aan een bedrijf, moet je wel een percentage van je omzet afstaan. Dit zorgt er echter wel voor dat je meer tijd overhoudt. Daarnaast kun je hierdoor meer producten laten produceren en dus ook meer producten verkopen.

Als je een populair product hebt, is het dus aan te raden om de productie en de verzendingen uit te besteden aan een ander bedrijf. Zo kun je de meeste winst behalen. Wanneer je geen moeite wilt doen om pakketten te versturen kun je ook digitale producten verkopen, dit bespaart een hoop tijd en energie. Wanneer je een bedrijf maakt voor het verkopen van je product, zal je minder belasting betalen dan wanneer je zelf alles regelt.

3). Geld uitlenen

Inkomen door geld uitlenen

Een andere manier om passief te verdienen is door je vermogen, of een deel van je vermogen, uit te lenen. Dit is beter bekend als beleggen. Je kunt je zuurverdiende centen uitlenen aan vrienden en familie, maar om echt winst te maken kun je het beter uitlenen aan bedrijven en banken.
Door vermogen uit te lenen aan een bank of een bedrijf krijg je rente. Deze rente ligt in Nederland momenteel erg laag. Je kunt rekenen op een rente tussen de 1% en 4% per jaar. Bij een aantal banken zal er echter een nog lagere rente zijn. Vermogen uitlenen aan een bedrijf is beter geschikt als je al behoorlijk rijk bent. Vermogen aan een bank uitlenen kan al bij kleine bedragen.

Deze manier van verdienen is niet heel lucratief: je wordt er niet snel rijk van. Het voordeel is echter dat je langzamerhand rijker wordt zonder dat je ook maar iets hoeft te doen. Wanneer je snel een miljonair wil worden kun je deze manier beter overslaan, maar als je naast je baan iets extra's wil verdienen zonder er ook extra voor te werken is deze manier erg geschikt.

4). Aandeelhouder zijn

Inkomen door aandelen

Wanneer je een aandeel koopt, ben je de eigenaar van een klein stukje van een bedrijf. Als een bedrijf winst heeft gemaakt, krijgt elke aandeelhouder een deel van de winst. Je krijgt namelijk een obligatie van het bedrijf. Dit gebeurt meestal elk kwartaal. Hoeveel je hiermee verdient, is afhankelijk van hoeveel winst het bedrijf maakt en hoe groot het aandeel is dat je hebt gekocht.
Het kopen van aandelen is een ander goed voorbeeld van passief verdienen. Je investeert meestal eenmalig een deel van je vermogen, en vervolgens krijg je elke 3 maanden dividend uitgekeerd. Van alle verschillende inkomstenbronnen hoef je hiervoor het minste te doen. Ook is dit perfect om het rente op rente effect te versnellen!

Om hiermee de meeste winst te behalen is het belangrijk om te kiezen voor een bedrijf dat snel groeit. Daarom is het meestal handig om te kiezen voor een bedrijf dat net is begonnen en waar veel potentie in zit. Hier komt echter ook het risico kijken. Als het bedrijf geen progressie maakt of failliet gaat, verlies je wel je investering.
Er is wel een leuk voordeeltje als je een aandeelhouder wordt in Nederland: je krijgt de 15% dividendbelasting terug van de overheid. Als aandeelhouder kun je veel verdienen zonder heel veel te doen. Je moet echter wel bereid om een risico te nemen, want je kunt je geld dus kwijtraken.

5). Iets verhuren

Soorten inkomen verhuren

Bij iets verhuren denk je waarschijnlijk vrij snel aan huur ontvangen van vastgoed, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een woning is een grote aankoop, hier kan ook veel mee verdient worden. Je kunt echter ook kleinere dingen verhuren, zoals een auto, instrumenten of gereedschap.
Dit verdienmodel is een soort combinatie van actief en passief. Of het actief of passief is, hangt vooral af van wat je verhuurt. Wanneer je iets inkoopt om te verhuren is het actiever dan als je die ene leegstaande kamer in je huis verhuurt.

Om goed te verdienen moet je natuurlijk wel veel klanten hebben, hier komt het meeste werk bij kijken. Je moet voor het verhuren klanten gaan zoeken. Wanneer je de klanten gevonden hebt hoef je niet meer erg veel te doen. Daarom is deze inkomstenbron geschikt om naast je werk te doen.
Hoeveel belasting je moet betalen hangt ook af van wat je verhuurt. Wanneer je je eigen huis verhuurt hoef je minder belasting te betalen dan als je een tweede huis verhuurt waar je op het moment niet in woont.

6). Doorbetaald krijgen na je werk

Verschillende inkomstenbronnen na werktijd

Betaald krijgen voor iets wat je in het verleden hebt gedaan klinkt natuurlijk ideaal. Dit is echter iets lastiger om voor elkaar te krijgen. Je moet hiervoor een product gemaakt hebben of bij een product betrokken zijn dat in de toekomst nog verkocht of afgespeeld wordt.
Wanneer je bijvoorbeeld een goed boek schrijft, ben je hier waarschijnlijk een lange tijd mee bezig. Als het zo goed is dat het 10 jaar later nog steeds verkocht wordt krijg je hier ook nog steeds geld voor. Dit geldt ook voor een goed nummer dat nog steeds afgespeeld wordt, hiervoor krijg je royalties. Dit houdt in dat je per keer dat een nummer afgespeeld wordt een klein bedrag ontvangt.

Voor dit inkomstenmodel hoef je niet per se zelf een goed product te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook in een film spelen die 10 jaar later nog erg populair is. Hoewel het niet zomaar lukt om een goed boek te schrijven of een goed nummer te maken, is het het proberen waard. Als het wel lukt krijg je namelijk nog jaren een inkomen van iets wat je lang geleden hebt gedaan, zonder er iets voor te hoeven doen.

Wanneer het product heel populair is kun je hier makkelijk van rondkomen, maar het kan echter ook gewoon een leuk extraatje zijn. Dit is natuurlijk mooi meegenomen als je bedenkt dat je hier geen moeite meer voor hoeft te doen. Dit is dus ook een voorbeeld van een passief inkomen.

7). Doorverkopen

Vastgoed als inkomstenbron

De laatste soort van de beste inkomstenbronnen is doorverkopen.
Dit verdienmodel lijkt een beetje op een inkomen door winst, maar het is echter niet hetzelfde. Ik heb je verteld dat je bij een inkomen door winst een product maakt of laat maken en dat doorverkoopt. Deze manier van doorverkopen werkt iets anders. Je koopt een product dat al bestaat en je hoopt dat het meer waard wordt. Inderdaad, je hoopt dat het meer waard wordt, hierop heb je geen invloed.

Een voorbeeld is het kopen van een huis. Als je een huis koopt wanneer de prijzen laag zijn en het weer verkoopt wanneer de prijzen hoog zijn maak je winst. Omdat je geen invloed hebt op de prijzen kun je hierbij ook verlies maken.
Je kunt het risico wel verlagen door veel onderzoek te doen naar de prijzen van het product dat je gaat kopen en verkopen. Ook dit verdienmodel is behoorlijk passief. Je hoeft alleen iets te kopen, een tijd te wachten en het vervolgens te verkopen.

Veel verschillende inkomstenbronnen = de manier om rijk te worden?

Wat is de beste manier om rijk te worden

Zoals ik in het begin van deze blog zei hoef je je niet te beperken tot 1 inkomstenbron. Je kunt natuurlijk niet oneindig veel actieve inkomstenbronnen hebben, want je hebt een beperkte tijd.
Voor elk verdienmodel zijn er wel voordelen en nadelen te benoemen, daarom is het belangrijk om te bedenken wat jij wil en leuk vindt. Het is in ieder geval handig om naast je actieve inkomstenbron een passieve inkomstenbron te zoeken.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties