Wat zijn de voordelen van beleggen in een ETF? En kun je met beleggen in een ETF
actief een groot vermogen opbouwen?
Sparen via een spaarrekening bij de bank loont zich de laatste jaren steeds minder.
Om die reden is het goed om er eens bij stil te staan of het beleggen van (een deel van) jouw spaargeld een optie is.
Als je beginnend belegger bent, is het goed om je uitgebreid te verdiepen in de mogelijkheden die je hebt als je wilt gaan beleggen.
Het is sowieso goed om eerst goed na te gaan, of je het geld dat je wilt gaan beleggen de komende vijf tot tien jaar kunt missen.
Beleggen heeft immers tijd nodig om goed te kunnen renderen.
Vanuit de Verenigde Staten is jaren geleden een vorm van beleggen bedacht, die het voor particuliere beleggers mogelijk maakt om ook op kleine schaal passief te beleggen.
Interesse,
Lees dan zeker verder
Wil je een deel eigen geld investeren, zonder al te veel risico te lopen, zorg dan dat je geld gaat beleggen in een ETF (Exchanged Traded Fund).
Deze mogelijkheid bestaat sinds 1993 en heeft de weg geopend voor individuele beleggers om zich via passieve, maar wel geïndexeerde fondsen toegang te verschaffen tot de beleggingswereld.
Bij beleggen via een Exchanged Traded Fund, dus een ETF of tracker, wordt de index gevolgd (getrackt).
Dit met het doel om beleggers in de ETF hetzelfde rendement te bieden als de index. Beleggen via ETF kent veel voordelen ten opzichte van de traditionele manier van beleggen.
Zo kun je op een veilige manier kennismaken met de wereld van het beleggen, zonder direct veel risico te lopen. Je kunt dan beleggen in onder andere:
Als je van start wilt gaan, kun je bij jouw eigen bank, of een beursmakelaar naar keuze, een beleggersrekening gaan openen. Voor deze vorm van beleggen is het niet van belang of je over veel voorkennis beschikt.
Het is ook niet nodig om je te verdiepen in de bedrijven die aandelen beschikbaar hebben.
Je kunt zelfs op maandelijkse basis een bedrag inleggen als je dat wenselijk vindt.
Zo hoef je niet direct een grote som geld op tafel te leggen. Langzamerhand bouw je echter wel een prettig bedrag op.
De beursmakelaar kan jou inzicht even in de verschillende indexfondsen.
Door een goede vergelijking te maken, krijg je een goed beeld van de diverse fondsen.
Zodra jouw beleggingsrekening geopend is, kun je hier een bedrag op storten waarmee je ETF's kunt gaan kopen.
Om zo optimaal mogelijk te kunnen profiteren van de voordelen van beleggen in ETF is het goed om te kijken naar de valuta waarmee wordt gewerkt.
Wil je gaan beleggen in een tracker, die in een andere valuta staat geregistreerd, dan ben je afhankelijk van de valutakoers bij het inwisselen. Dit kan zowel voordelig als nadelig uitpakken.
Wil je dit voorkomen, kies dan voor een ETF die al in euro's geregistreerd staat.
Dit scheelt je een hoop rompslomp.
De beleggingsmakelaar berekent kosten. Kijk goed hoe hoog die kosten zijn en vergelijk deze kosten met andere makelaars.
Door het rente op rente principe kun je bij een te dure beleggingsmakelaar best veel geld mislopen.
Iedere euro die je teveel betaalt, gaat ten koste van je uiteindelijke opbrengst.
Vraag daarom ook wat het minimale bedrag is, waarmee jij kunt gaan starten. Dit verschilt namelijk ook per beleggingsmakelaar.
Vraag je makelaar om een overzicht van alle kosten.
Er zijn namelijk diverse beleggingsmakelaars die ook servicekosten rekenen. Zaak om dit helder te krijgen voor je met een partij in zee gaat.
De voornaamste voordelen van beleggen in een ETF ten opzichte van traditioneel beleggen zijn:
Om een belegging rendabel te laten zijn, is een goede spreiding van groot belang. Hiermee verklein je het risico op verlies van je inleg.
Bij traditioneel beleggen wordt vaak ingezet op slechts één aandeel.
Door de inleg te spreiden, worden grote risico's beperkt. De markt van aandelen is altijd in beweging en fluctueert dus enorm. Kies voor een ETF die zich niet vastlegt op slechts één markt of specifieke sector.
Zo creëer je de mogelijkheid voor jezelf om de spreiding van jouw belegging te vergroten.
Met ETF's is het al mogelijk om met slechts een paar aankopen een grote spreiding te bewerkstelligen.
Hierbij kan worden gedacht aan honderden of zelfs duizenden effecten. Het belang van een goede spreiding is dus een randvoorwaarde voor effectief beleggen.
Door een strategische beleggingsportefeuille met een ruime spreiding, zal een negatief effect van één of een klein aantal aandelen jou niet direct hard raken. Blijkt dat een bepaalde tak slecht presteert dan compenseert zich dat deels weer via de spreiding op andere aandelen.
Spreiden over meerdere fondsen en aandelen is dus een goede keuze om op een passieve manier via ETF te beleggen.
Je kunt kiezen uit beleggen in obligaties, aandelen of een combinatie van beide mogelijkheden.
ETF's of indexfondsen kennen bovendien een simpel beheer, waardoor je ook als nieuwkomer op de beleggingsmarkt eenvoudig kunt deelnemen.
Beleggen via een ETF brengt veel minder kosten met zich mee dan beleggen via een beleggingsfonds. Bij het onderbrengen van jouw inleg bij een ETF hoeven er geen fondsbeheerders te worden betaald.
De stijging van het beleggen in een ETF is mede te danken aan tegenvallende resultaten, die managers van actieve fondsen hebben geboekt.
Bij beleggen in een ETF is er bovendien sprake van minder transacties. Iedere transactie brengt hoe dan ook kosten met zich mee.
Hoe minder transacties er plaatsvinden, hoe lager de kosten zullen zijn. Wat niet aan kosten opgaat, kan uiteindelijk voor een hogere opbrengst zorgen. Door simpelweg de index te volgen, kan eenvoudig op kosten worden bespaard.
In het verleden was bij beleggen via beleggingsfondsen niet zichtbaar, hoe hoog de kosten waren.
Deze werden namelijk direct van het behaalde rendement ingehouden en naar de tussenpersoon overgeheveld, zonder dat de belegger dit in de gaten had. Sinds 2014 is dat wettelijk verboden.
Met beleggen gaat vaak veel geld gemoeid. Het is om die reden ook van belang om goed te blijven monitoren, hoe effectief elke methode van beleggen is.
Actief beleggen leidt in de meeste gevallen niet tot een hoger rendement. Sterker nog, door de extra kosten die gepaard gaan met deze manier van beleggen, is het bereiken van het beoogde doel een ware uitdaging.
Er wordt bij actief beleggen geprobeerd een beter resultaat te behalen dan de markt en dat een moeilijke opgave.
Er is immers niets veranderlijker dan de beleggingsmarkt. Door te kiezen voor een passieve manier dus de ETF, is de kans op een goed rendement uiteindelijk groter.
Met deze methode wordt de markt juist gevolgd. Bij de meeste ETF's worden de dividenden elk kwartaal op je rekening bijgeschreven.
Dit in tegenstelling tot de reguliere beleggingsmethoden, waar dit veelal jaarlijks plaatsvindt.
De open structuur die je vindt bij het beleggen via ETF's maakt het voor jou mogelijk, jouw inleg continu in de gaten te houden.
Zelf kijken welke index jouw ETF volgt, geeft jou de transparantie die nodig is om te zien, waarin jouw geld belegd wordt. Je kunt op elk gewenst moment kijken hoe het gesteld is met jouw belegging.
Deze transparantie brengt een hoop rust met zich mee. Het feit dat er bij deze vorm van beleggen geen sprake is van verborgen kosten, verhoogt de transparantie nog eens extra, evenals het feit dat er niet continu wisselingen plaatsvinden.
Zo houd je zelf veel meer controle over het door jou ingelegde geld en kun je zelf snel ingrijpen, indien je dat nodig acht.
ETF's zijn beursgenoteerd en om die reden zijn ze op de beurs verhandelbaar.
De flexibiliteit die ETF's met zich meebrengen, maken dat je op elk gewenst moment van de dag kun instappen of uitstappen.
Door middel van de bied- en laatkoers wordt dan de prijs bepaald. Als je zelf nauwlettend in de gaten te houdt hoe jouw ETF het doet, kun je hier heel flexibel op inspringen.
De flexibiliteit van ETF's kun je hiermee als verlengde van de hierboven genoemde transparantie zien.
De flexibiliteit, die kenmerkend is voor beursgenoteerde ETF's, vergroot de toegankelijkheid.
Via deze toegankelijkheid krijg jij de mogelijkheid een belegging te kopen waar je anders veel meer moeite voor zou moeten doen.
De continue stroming op de beurs stelt jou bovendien in staat, te allen tijde een geschikte tegenpartij te vinden voor jouw uit te voeren transactie.
Voor een optimale veiligheid is het goed om een ETF te kiezen, die gebruikmaakt van belegging in een representatief deel van de obligaties en aandelen van de index, die door hen wordt gevolgd. Er wordt niets uitgeleend waardoor er ook geen risico's voor jou ontstaan. Dit heet fysieke replica.
De tegenhanger van bovengenoemde replica is de synthetische replica.
Bij synthetische replica wordt gebruikgemaakt van een ingewikkeld financieel product met als doel de index te stimuleren.
Dit is in de beleggingswereld bekend onder de naam 'swap".
Hierbij is dus wel degelijk sprake van een risico voor jou. Het risico is bij synthetische replica dus direct een stuk groter, terwijl niet zeker is of het jou extra voordeel zal opleveren.
Maak je gebruik van een ETF dan heb je op het gebied van belasting twee voordelen ten opzichte van de reguliere beleggingsfondsen.
Je hoeft minder vermogenswinstbelasting te betalen. Niet alleen betaal je minder vermogenswinstbelasting, je hoeft het ook pas te betalen wanneer je verkoopt.
Dit in tegenstelling tot onderlinge fondsen. Daar betaal je gedurende de gehele tijd dat je belegt, vermogenswinstbelasting.
Niet verkopen is dus ook nog geen vermogenswinstbelasting betalen bij beleggen via een ETF.
Op het gebied van dividend is een ETF wel iets minder voordelig.
Bij dividend wordt onderscheid gemaakt tussen:
Dividend kan pas als gekwalificeerd worden aangeduid, als de ETF tot in ieder geval 60 dagen voor de uitkeringsdatum van het dividend door jou aangehouden wordt.
Het tarief dat hiervoor wordt gehanteerd, ligt tussen de 5 en 15%. Het daadwerkelijke percentage hangt af van jouw tarief voor inkomstenbelasting.
Bij niet-gekwalificeerd dividend wordt per definitie jouw tarief voor inkomstenbelasting toegepast.
Geen mens is gelijk. Om die reden is het goed om te kiezen voor een ETF dat echt bij jou past als jij een poging gaat ondernemen op het gebied van beleggen.
Wil je gaan beleggen op een manier die bij jou past, sta dan eerst stil bij de volgende aandachtspunten:
Als je blijft twijfelen over een juiste ETF, kies dan voor een ETF die een complete markt vertegenwoordigt.
Zo stap je in op de koers die de wereldeconomie volgt en kies je voor een veilige optie.
In 2020 stonden onderstaande ETF-aanbieders als beste aangeschreven voor beginners op de beleggingsmarkt:
Deze ETF-aanbieders staan in willekeurige volgorde weergegeven maar behoren allen tot de vijf beste partijen voor beginnende beleggers.
Kort samengevat kan worden gezegd, dat passief beleggen in een ETF een laagdrempelige manier is om kennis te maken met de wereld van beleggen.
De redenen om te starten met beleggen kunnen heel uiteenlopend zijn. Van het laten groeien van spaargeld tot het bereiken van een toereikend pensioen voor je oude dag.
De vele voordelen van een ETF, ten opzichte van het reguliere beleggen, maken dat jij als belegger zelf de touwtjes in handen kunt houden.
Door je actief bezig te houden met de stand van zaken, kun je op elk gewenst moment in actie komen, indien je dat nodig acht.
De flexibiliteit, toegankelijkheid en de relatief lage kosten kunnen jouw kennismaking met de beleggingswereld in een handomdraai omzetten in klinkende munt.
Hiervoor is het wel nodig, je goed te verdiepen in alle voor- en nadelen die bij deze vorm van beleggen komen kijken.
Als je de mogelijkheid hebt om een bepaald geldbedrag langdurig in te leggen, kan beleggen via een ETF jou de nodige inzichten verschaffen in de wereld van beleggen.
Zo ga je uiteindelijk steeds beter begrijpen hoe beleggen werkt en op welke manier je het maximale rendement kunt behalen.