Waar kun je allemaal in beleggen (7 beste beleggingsinstrumenten)

Michel
Updated: 12/07/2020 In: 

Beleggen, in welke vormen kan dat allemaal? Waar kun je allemaal in beleggen, dat vragen velen zich af als ze de ambitie hebben om hiermee te starten.

Er zijn zoveel verschillende dingen mogelijk in de wereld van het beleggen. Je hoort vast de termen wel eens voorbij komen op het nieuws. Alle verschillende beleggingsinstrumenten, maar wat betekenen ze eigenlijk?

In deze blogpost neem ik de 7 populairste beleggingsvormen met je door.

De meest gebruikte vorm van beleggen (Aandelen)

Waar men vaak aan denkt als het op beleggingsinstrumenten aankomt, is beleggen in aandelen. Een aandeel is simpel gezegd een bewijs van deelname in het eigen vermogen van een bedrijf.

Beleggen in aandelen
Voorbeeld van een aandeel in het bedrijf Mc Donald's.

Ofwel,
wanneer je een aandeel koopt word je dus eigenlijk voor een deel eigenaar van een bedrijf. Dit gaat ook weer gepaard met bepaalde rechten en verantwoordelijkheden. Vaak investeren beleggers in het kopen van een aandeel in een bedrijf om het vermogen van het bedrijf te laten groeien, of om aanvullend inkomen te genereren in de vorm van dividend. Dit is rendement dat je krijg op je aandeel, afhankelijk van de koerswaarde.

Je kunt deze verhandelen op de effectenbeurs. Echter, handelen op de effectenbeurs brengt ook behoorlijk wat risico’s met zich mee. Je leest bijvoorbeeld heel vaak in de krant over enorme koersdalingen, of over het in elkaar klappen van de beurzen.
Door hierin te beleggen loop je snel enorm veel risico op vermogensverlies.

Een aandeel kan namelijk heel snel zijn waarde verliezen. Anderzijds is het ook weer mogelijk om heel snel winst te maken op aandelen, als deze door andere gunstige omstandigheden ineens heel hard in waarde stijgt.
Dit is meestal afhankelijk van de prestaties van een bedrijf, en het vertrouwen dat beleggers in het bedrijf hebben. Met de waarde van een aandeel op de effectenbeurs heb je namelijk te maken met de vraag- en aanbod functie.

Wanneer veel beleggers weinig vertrouwen meer hebben in een bedrijf, en vervolgens veel gaan aanbieden op de effectenbeurs, dan heeft dit een negatieve invloed op de koersen.
Veel beleggers gaan hier vaak in mee, wat alleen maar voor een nog grotere koersdaling zorgt. Ook veranderen aandelenkoersen met de seconde, je moet dus steeds op zijn minst per uur kijken wat de koersen aan het doen zijn wanneer je belegt op de aandelenbeurzen.

Wil je meer weten over aandelen? Hier kun je alle informatie vinden over beleggen in aandelen >>

De uitgegeven leningen (Obligaties)

Geld verdienen met obligaties

Een andere vorm van beleggen, die erg veel lijkt op het aandeel, is de obligatie. Echter, de obligatiemarkt is veel omvangrijker, zowel wanneer het aankomt op de totale waarde als het volume van een belegging.
Het zijn simpelweg te omschrijven als leningen die worden uitgegeven door bedrijven en/of overheden.

Het is dus een bewijs van deelname aan een lening die door de overheid of een bedrijf is uitgegeven. In ruil voor het lenen van geld ontvang je als belegger een vergoeding op het ter beschikking stellen van je vermogen. Bedrijfsobligaties zijn nu leningen die door bedrijven worden uitgegeven, deze komen het meest voor, een belegger die een bedrijfsobligatie koopt, leent geld aan een onderneming die deze uitgeeft, in ruil voor een verplichting die wettelijk is vastgelegd om periodiek een couponrente te betalen.

Bedrijven geven deze uit vanwege diverse redenen. Zo willen ze bijvoorbeeld investeren, projecten financieren of ook dividend financieren middels de uitgave van deze leningen.
Staatsobligaties verschillen eigenlijk maar heel weinig van bedrijfsobligaties. Je ontvangt net als bij een bedrijfsobligatie een couponrente vanwege het door jou beschikbaar gestelde vermogen. De oorspronkelijke hoofdsom krijgt de belegger terug op de vervaldatum die is vastgesteld.
Het enige verschil is dat je geen geld leent aan een bedrijf, maar aan de overheid.

Het grote voordeel van beleggen in een obligatie ten opzichte van het beleggen op de aandelenmarkt, is dat de risicofactor een stuk minder groot is. Er zijn wettelijke verplichtingen vastgesteld waaraan moet worden voldaan.
Dit geeft al een stuk meer zekerheid op zich. Tevens krijg je het vermogen dat je ter beschikking stelt terug, met een couponrente. De enige dreiging die je hebt is faillissement, bij overheden gebeurt dit niet heel snel, maar bij bedrijven die ineens slechter presteren kan dit soms wel een grote dreiging zijn.

Handelen in grondstoffen: goud waard?

Beleggen in grondstoffen
Een grote open bruinkoolmijn in Duitsland

Beleggen in grondstoffen is een van de populairste manieren van beleggen. Vaak handelt men in olie, goud of zilver. Natuurlijk zijn dit niet de enige mogelijkheden die je hierin hebt als het om beleggen in grondstoffen gaat. Ook agrarische producten zijn vandaag de dag nog steeds erg populair.
Handel in grondstoffen bestaat al duizenden jaren, dit begon vaak met basisbehoeften tegen grondstoffen. De beschaving van vroeger ruilde overtollige goederen met goed waar toen een tekort van bestond. Later werden de edelmetalen als zilver en goud erg populair in de handel.
Gelukkig hebben we vandaag de dag geld als ruilmiddel. Hiervoor is het voor de producent een stuk makkelijker om de waarde te bepalen, en het is een stuk makkelijker om te prijzen te vergelijken, en om de risico’s te dekken.

Edelmetaal

Allereerst gaan we het hebben over de handel in grondstoffen in de categorie energie. Hieronder vallen aardolie en aardgas. Dit zijn meteen ook de varianten die op de beurs het meest verhandeld worden.
Dit omdat dingen als olie in ongelooflijk veel producten worden gebruikt, het is daarom ook per direct een zeer goed graadmeter als het gaat om het peilen van de economische ontwikkelingen in de wereld. Vaak is dan ook te zien dat prijsveranderingen in dit soort producten een enorme invloed heeft op veranderende koersen van de aandelenmarkt.

Wanneer we het hebben over olie die wordt verhandeld op de financiële markten, kunnen we onderscheid maken tussen 2 soorten. De olie met de hoogste populariteit is de Amerikaanse olie. Namen hiervoor zijn onder anderen WTI of Crude.
Het is op diverse manieren mogelijk om een beetje in te spelen op de olieprijs. Je kunt hiermee kijken naar verschillende producten, bijvoorbeeld futures, trackers, hefboomproducten en uiteraard naar aandelen. Hetzelfde geldt ook voor aardgas.

Tot slot zijn de edelmetalen ook een populaire variant wanneer het gaat om beleggen in een grondstof. Of een metaal nu edel is of niet heeft te maken met de mate waarin het wordt aangetast door natuurlijke processen zoals roesten of corrosie.
Je kunt daarbij een duidelijk onderscheid maken tussen goud en koper. Goud is het beroemdste, en het metaal dat ook het meest edel is, en koper is een metaal dat juist een stuk minder edel is.
Het voordeel van beleggen in edelmetalen is wel dat het eigenlijk altijd zijn waarde houdt, wanneer je nu bijvoorbeeld geen geschikt moment ziet om te verkopen, kan dat later altijd wel als de omstandigheden gunstiger zijn.
Daarom is ook goud een belangrijke indicator voor beleggers wanneer zij een peiling doen op de staat van de wereldeconomie.

De binairen: is dat een optie?

Binaire opties

Wanneer je een beginnende belegger bent, dan heb je vast te term binaire opties wel eens gehoord. De handel hierin is de afgelopen jaren dan ook fors gestegen. Dit heeft zijn populariteit grotendeels te danken een de eenvoudige wijze waarop dit systeem werkt.
Want iedereen die een klein beetje de tijd neemt zich in de beleggerswereld te verdiepen, kan handelen in binaire opties. Ook het hoge rendement is een grote reden waarom mensen voor binaire opties kiezen.

Veel beleggers investeren vaak in goud, olie, de aandelenmarkt of in vreemde valuta. De kunst is om ze zo laag mogelijk in te kopen, en voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Bij de BO werkt dit net even iets anders. Allereerst word je geen eigenaar van iets, je krijgt het beleggersproduct niet in handen. Je speculeert net als bij de CFD op koersverloop.
Een ander belangrijk verschil is dat stijgen of dalen totaal niet van belang is. Je gaat een BO namelijk niet verkopen, het doel is namelijk om een voorspelling te doen of de prijs van de onderliggende activa aan het einde van de looptijd boven of onder het startbedrag ligt.

Wanneer je denkt aan een koersstijging kies je voor een call optie, en wanneer je rekent op een daling koop je een aantal put opties. Het verschil tussen start en eind qua bedrag maakt niet uit, zelf een verschil van 0,01 maakt al verschil tussen winst en verlies. Het is hierbij dus alles of niets.
De winst op een BO ligt meestal tussen de 80% en de 90%, bij een inleg van €200 maak je toch al snel even €170 winst. Dit schetst ook een goed beeld waarom deze vorm van beleggen zo populair is, en perfect is voor de startende belegger.

Contract for difference. (CFD's)

Een volgende methode van beleggen die erg populair is, is CFD trading. CFD staat voor: contracts for difference, dit is in een aantal opzichten weer anders dan beleggen in aandelen of obligaties.
Een van de voornaamste eigenschappen van CFD trading is het gebruik van het zogeheten ‘’leverage’’. Dit wordt in het Nederlands ook wel een ‘’hefboom’’ genoemd. Dit maakt het mogelijk om met slechts een klein vermogen toch in vrij grote porties te kunnen handelen. Wanneer je bijvoorbeeld een portie van €100.000 aan vreemde valuta’s in wenst te nemen, dan heb je niet daadwerkelijk €100.000 aan vermogen nodig.

De CFD broker financiert de positie, en zij vraagt een deel van de waarde aan als onderpand, om eventuele verliezen af te kunnen dekken. Deze waarde ligt meestal tussen de 1/10 en de 1/400, afhankelijk van welke broker je gebruikt, en het type CFD. Wanneer je bijvoorbeeld 1/100 waarde als onderpand nodig hebt, dan spreek je van een ‘’leverage factor’’ van 100.

Het grote voordeel van CFD's is dus dat je mogelijkerwijs veel hogere rendementen boekt dan bij andere beleggingen. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met handelen op de aandelenmarkt, dan kun je nooit meer verdienen dan de stijging van de waarde in een zeker periode. Wel geldt: hoe hoger de leverage, hoe hoger het risico.
Een CFD kun je zowel long als short afsluiten. Long wil zeggen dat je speculeert op de waardestijging van het goed waarin wordt belegd.
Wanneer de waarde bij de verkoop hoger is dan bij de aankoop, dan wordt het verschil aan je uitgekeerd. Bij short speculeer je nu juist over een waardedaling. Wanneer de waarde bij verkoop lager is dan bij aankoop, wordt het verschil uitgekeerd.

Wanneer je voor CFD kiest is het wel belangrijk om te onthouden dat er financieringskosten in rekening worden gebracht. Dit omdat je met CFD in veel grotere posities kunt handelen dan met normaal vermogen.
Dit zijn de benodigde kosten van het kapitaal, die nodig zouden zijn om de positie te kopen. Met een long positie betaal je de kosten aan de broker, en bij een short positie wordt je door de broker betaald. Meestal zijn deze kosten een aantal procent per jaar.

Exchange traded fund (ETF’s)

Investeren in een ETF

Een ander beleggingsinstrument zijn de ETF’s, ook wel index trackers genoemd. Kort door de bocht is dit een beursgenoteerd fonds dat een bepaalde index volgt. ETF staat namelijk voor Exchange Traded Fund, omdat het continu verhandelbaar is op de beurs. En dus kent het dezelfde flexibiliteit als een aandeel. Een ETF is dus een beleggingsfonds dat als target heeft om het zelfde resultaat in belegging te behalen als een bepaalde beursindex. Een index is een samenstelling van obligaties of aandelen, die functioneert als graadmeter voor de ontwikkelingen op de beurs.
Wanneer je een ETF koopt, dan koop je dus in feite de index, de koers van de ETF’s heeft dus nagenoeg precies dezelfde koers als de index zelf.

Je hoeft nu als belegger zijnde niet meer allerlei losse aandelen uit de index te kopen, maar nu kun je dus als belegger op een simpele wijze met slechts één transactie een index volgen. Daalt de index, dan daalt de ETF in waarde, en andersom natuurlijk ook. Het grote voordeel van beleggen in ETF's is dat het beleggen hierin bijzonder makkelijk is ten opzichte van de andere beleggingsinstrumenten.

Velen blijven zich continu vasthouden aan aandelen en obligaties, terwijl er veel meer mogelijkheden zijn, die soms nog beter werken ook. Zeker voor de beginnende belegger.

De beleggingsfondsen

Men kan natuurlijk ook altijd beleggen in een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen is een portefeuille beheerd door experts, vol met beleggingen. Maar wat is hier nu het voordeel van? Waarom kies jij je beleggingen niet gewoon zelf?

Een belangrijk voordeel van een beleggingsfonds is dat het vermogen automatisch verspreid kan worden over meerdere beleggingen. Koersverlies kan zo makkelijk worden gecompenseerd. Zo worden ook risico’s verspreid.

Dit komt ook met het nodige gemak voor de belegger. De expert doet het werk. Wanneer jij weinig tijd hebt is dit dus een goede oplossing. Het nadeel is wel de commissie die je aan de expert verschuldigd bent.
Een ander voordeel is dat je makkelijk met kleine bedragen kunt beginnen, jouw geld wordt namelijk samengevoegd met dat van vele anderen. Je kunt zo ook makkelijker periodiek inleggen. Afhankelijk van de markt waarin je wilt investeren weet je hoeveel geld je nodig hebt.
Ze zijn er tevens in vele soorten en maten, en dus kun jij je focussen op een eigen strategie.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties