Waarom beginnen met beleggen [9 redenen om geld te beleggen]

Michel
Updated: 29/11/2019 In: 

Waarom zou je gaan beleggen, als je er geen ervaring mee hebt. Het is risicovol, moeilijk, kost veel geld, het is gokken en het is toch niet voor mij weggelegd. Ik heb immers geen achtergrond in de financiën!

Dat is wat meeste mensen zeggen als je over beleggen begint.

En dat is een bewijs dat de meest mensen niet goed weten waar ze over praten. Beleggen is namelijk veel meer dan alleen een beetje dom gokken op de prijs van een aandeel in een bedrijf.

Echt!
Wil je weten waarom beleggen meer is dan alleen gokken? Lees dan zeker alle punten in dit artikel.

Waarom beleggen?

Waarom beleggen

Beleggen in effecten lijkt een ver-van-je-bed show te zijn als je net genoeg geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien en te sparen voor je vakantie naar Spanje.
Dat is al helemaal het geval als het vak economie ontbrak in het vakkenpakket van je opleiding. Internationaal financieel nieuws over de opening en sluitingswaarde van aandeel x op Wall Street gaat dan aan je voorbij; ook de Dow Jones index kan je dan absoluut niet interesseren.

Je hebt het immers al druk genoeg met het bedenken van manieren waarop je de eindjes bij elkaar kan knopen.

Waarom zou ik beginnen met beleggen? Zul je je misschien afvragen.

Toch kan het anno 2020 lonen je in de wonderbaarlijke wereld die beleggen heet te verdiepen. Waarom ik dat vind lees je in de volgende alinea's van deze blog.

Beleggen! Maar wat zijn effecten?

Waarom beleggen - wat zijn effecten

Ik heb je wellicht niet veel wijzer gemaakt door het in m'n openingszin te hebben over het beleggen in effecten. Indien je echt niet beter weet zou je kunnen denken dat ik met die zin het investeren in "special effects" zoals die in de game wereld voor spelletjes worden gehanteerd bedoel, of de filters die je kan gebruiken voor het veranderen van je selfies.

Ondanks dat dat allemaal gangbare definities van het woord zijn, worden in de economie effecten omschreven als rechten die je als mens kan verhandelen omdat ze met een bepaalde financiële waarde worden geassocieerd.

Het gaat dan voornamelijk om aandelen, obligaties en cfd's. Maar ook warrants, schuldbrieven en opties worden met deze term aangeduid. In het kader van dit artikel heb ik het echter over de eerste groep. Het is trouwens ook mogelijk om te beleggen in vastgoed.

Hier lees je de complete uitleg over cfd's >>

Aandelen zijn waardepapieren die worden uitgegeven door een vennootschap (een naamloze vennootschap of een besloten vennootschap), terwijl obligaties schuldbewijzen zijn waaraan een lening ten grondslag ligt. Obligaties worden veelal uitgeven door ondernemingen, rechtspersoonlijke instellingen en zelfs de overheid, wanneer ze voor hun bedrijfsvoering of (in het geval van de overheid) in het kader van de uitvoering van een project (extra) geld nodig hebben en daartoe met de uitgifte van obligaties een lening (bij kopers van deze obligaties) afsluiten.

Het kopen (lees: beleggen) van aandelen geeft je recht op dividend; bij het kopen van obligaties maak je aanspraak op een rentevergoeding. Het betreft in beide gevallen een gedeelte van de winst die men gemaakt heeft, welke onder de aandeelhouders of obligatiebezitters wordt verdeeld. En dit extraatje kan ook jij wellicht goed gebruiken.

Hier lees je de complete uitleg over aandelen >>

Waarom zou je beginnen met beleggen?

Het ontvangen van een deel van de winst is niet de enige reden waarom beleggen een goed idee is dit jaar. Ik zal zoals beloofd nu een 9-tal redenen opsommen die je over de streep kunnen trekken.

1. Je vermogen laten groeien

Beleggen om je vermogen te laten groeien

Als lezer van dit artikel heb je wellicht geen zakken met geld rondslingeren in je huis waarmee je je geen raad weet. Naast je salaris en eventueel dat van je partner, heb je er misschien een gewoonte van gemaakt om maandelijks een gedeelte van je inkomen aan de kant te zetten voor:

 • Die ene reis
 • Dat speciale geschenk voor jezelf of anderen
 • De studie van je kinderen
 • Of gewoon als appeltje voor de dorst

De wetenschap over dit liggend geld te beschikken geeft je wellicht een geruststellend gevoel. Wat je met je geld wat je thuis in bijvoorbeeld sokken bewaard aan het doen bent, noemen we oppotten.
Ook indien je het op je girorekening bij een bank laat storten, waardoor je er op elk gewenst moment over kan beschikken, maak je gebruik van de oppotfunctie van je geld. Je hebt het, jij en een aantal personen weten dat je het hebt. Het wordt met elke cent dat je aan de kant legt meer, maar dat gaat langzamer dan wanneer je het bij een bank of een andere financiële instelling zou sparen. Het verschil tussen geld thuis (of op de bank) oppotten en op de bank sparen is dat je bij de bank jaarlijks een bepaald percentage over je gespaarde geld aan rente krijgt bijgeschreven.

Hierdoor groeit je kapitaal dus ieder jaar met een paar euro's. Je kan - afhankelijk van de spaarvorm voor welke je koos - je geld op elk gewenst moment opnemen.

Zou je hetzelfde geld beleggen in aandelen, dan geef je de bank als het ware toestemming om met je geld te werken tegen een bepaald percentage van hun winst. Dit rendement is hoger dan bij het sparen van je geld. Het risico dat je echter ook loopt is dat er periodes van een lager rendement kunnen aanbreken, of dat het bedrijf van welke je de aandelen in je portefeuille hebt verlies lijdt of failliet gaat. Daarom is het verstandig om in aandelen van verschillende bedrijven te beleggen en dat over een lang termijn te doen. Deze strategie zorgt ervoor dat je kapitaal zal groeien.

Beleg je in vastgoed door bijvoorbeeld een huis te kopen om deze te verhuren, dan groeit je vermogen elke keer dat je geld van je huurder ontvangt.
De groei van deze belegging hangt echter wel af van het al dan niet hebben van een hypotheek die je moet aflossen en het geld dat je aan de kant zet voor onderhoudswerkzaamheden aan dit pand.

2. Betaal minder belasting

Beleggen om minder belasting te betalen

Je zal wel weten dat je zowel over je inkomen als over je vermogen een bepaald percentage aan belasting moet betalen. Je beleggingen zijn onderdeel van je vermogen hetgeen in box 3 van je belastingaangifteformulier aan de orde komt. Deze handelt over je vermogensrendementsheffing waarbij het percentage dat je aan belasting moet afdragen afhankelijk is van de omvang van je vermogen. Indien het je spaarrendement betreft wordt er belasting geheven over de periode juli - juni (12 maanden). Bij je beleggingsrendement gaat het over een periode van 15 jaar. Voor 2020 betaal je tot een vermogen van €30.360 per persoon (of €60.730 voor financiële partners) geen belasting. Bezit je meer geld, dan betaal je belasting over dat bedrag minus het belastingvrij vermogen. Echter betaal je over je werkelijke inkomsten, zoals ontvangen rente en rente op dividend geen belasting.

Bij aandelenbelasting hoef je tot een bedrag van €250.000 aan spaargeld en beleggingen geen belasting af te dragen. Je moet echt in het bezit zijn van veel effecten om daartoe verplicht te zijn. Om deze reden is beleggen dus ook rendabel.

3. Geen geld investeren is een groter risico

De internationale financiële wereld is nogal wispelturig, hetgeen zijn weerslag heeft op de economie van elk land. Neemt de regering een verkeerde beslissing naar aanleiding van de beursnotering van de euro ten opzichte van bijvoorbeeld de yen, dan kan er inflatie ontstaan.

Dit leidt tot de waardevermindering van de euro en daarmee het geld dat je bij wijze van spreken op je zolder bewaard hebt. Had je dit geld belegd, dan kreeg je indien het op een spaarrekening stond toch nog rente uitgekeerd.
Misschien waren je aandelen een tijdje minder waard, maar het zou ook gelijk een periode zijn waarin je dan meer aandelen kon kopen. Had je een belegging in vastgoed gedaan, dan had je huurpremie je door deze economische stortbui heen kunnen helpen.
En... als criminelen weten dat je een mooi bedragje in huis hebt liggen, kan je het doelwit worden van hun duistere praktijken.

4. Beleggen is veel makkelijker dan je denkt!

Beleggen is veel makkelijker dan je denkt

Zoals ik reeds eerder aangaf, is het door het internet tegenwoordig heel gemakkelijk om je te scholen in het doen van een belegging en je in de "ins en outs" daar omtrent te verdiepen.

Je kan daardoor zelf aan de slag of een beleggingsfonds de opdracht geven je kapitaal voor je te beheren. Ik vertel je in een andere paragraaf hoe Warren Buffet (een van de rijkste mensen ter wereld) dat heeft aangepakt en welke lessen je daaruit kan leren.

5. Het rente op rente effect

Het rente op rente effect wordt ook wel "Compounding" of "Compound interest" genoemd. Daarbij laat je je rente een x aantal jaren verdubbelen zonder dat je het aanraakt.
Belangrijk hierbij is dat je vroeg met deze vorm van beleggen begint. Het principe is heel eenvoudig. Gedurende een aantal jaren leg je elk jaar bijvoorbeeld €1200 aan de kant. Daarvoor krijg je op je saldo elk jaar 10 procent rente. Na het 1e jaar heb je dus €1320. In het 2e jaar spaar je weer €1200. Deze tel je eerst op bij €1320.

Dit bedrag (€2520) vermenigvuldig je met 10 procent (€252), waarna je het optelt bij de €2520.

Het rente op rente effect is dus erg krachtig als je het goed gebruikt, maar eerlijk gezegd alleen rendabel als je er vroeg genoeg mee begint. Dus ben je een jaar of 20/30, start dan vandaag nog met beleggen!

Alleen dan kan je optimaal gebruik maken van het compounding effect.

6. Je geld zal werken voor jou in plaats van andersom

Beleggen om je geld voor jou te laten werken

Je wordt er niet meteen slapend rijk van, maar als je je extra kapitaal belegt gaat het voor jou werken in plaats van andersom. Dit vanwege je ontvangsten in de vorm van dividend, rendement of huuropbrengst, vanwege de winsten die een andere er mee maakt.

Stijgt zoals reeds aangegeven de waarde van een bedrijf van welke je effecten in je portefeuille hebt, dan geniet je mee van hun winst.

7. Een extra bron van inkomsten

Met het extraatje dat je aan je beleggingen verdient (in de vorm van huur, dividend en rendement), kan je op den duur alle doelen die je met je extra geld wilde bereiken verwezenlijken.
Het wordt daardoor je 2e bron van inkomsten, zonder dat je er veel voor hoeft te doen.

8. Je hoeft niet slim te zijn om te beleggen

Dit punt houdt verband met punt 4. Het enige dat je moet hebben is een dosis geduld en vertrouwen in de aandelen en obligaties die je koopt.
Het zal wel even duren voor je echt ziet waarvoor je het doet, maar als je investeert in bedrijven met een hoog rendement, je eigen grenzen accepteert, niet mismoedig wordt bij tegenvallers en je beleggingen spreidt, ben je al op de goede weg.

9. Warren Buffet is extreem rijk geworden met de aandelenmarkt

Waarom beleggen - Warren Buffet is extreem rijk geworden met de aandelenmarkt

De naam van de 88-jarige Warren Buffet heb je beslist wel eens gehoord. Misschien zit je je nu af te vragen in welk verband dat ook alweer was.
Indien je je in de wereld van beleggen en investeren gaat verdiepen zal je zeker over hem lezen, of met een beetje geluk hem ook tegenkomen...ok, misschien van een afstand kunnen bewonderen.
Warren Buffet is namelijk een van de rijkste mensen ter wereld en hét voorbeeld en antwoord op de vraag waarom zou je beginnen met beleggen, die je aan expert zou kunnen stellen.

In de effectenwereld is hij een veelbesproken persoonlijkheid, omdat hij door het beleggen in aandelen zijn rijkdom vergaard heeft. Hij is daarom ook voor velen een "influencer". Een goed voorbeeld doet immers volgen en wat hij kan, dát kan jij ook, toch?

Hoe hij het deed vraag je je dan wellicht af? Goeie vraag. Waarschijnlijk was hij ook voorbestemd zo succesvol te worden, want zijn innerlijke wilskracht dreef hem tot het nemen van vele winstgevende beslissingen. Ook heeft het hem geholpen dat zijn vader (een senator en effectenhandelaar) over tal van boeken beschikte, hij van lezen hield en verzot was op cijfers. Het type boeken dat hij las wakkerde de ondernemersgeestdrift in hem aan, wat hem reeds op 11-jarige leeftijd in staat stelde om een aantal lucratieve aandelen te bemachtigen.

Verdiepen in waardebeleggen

Tijdens zijn studie economie verdiepte hij zich verder in het door professor Benjamin Graham uitgedacht model van aandelenbeheer, waardebeleggen genaamd. Dit model vormde de basis voor zijn beleggingsfonds Berkshire Hattaway. Met dit bedrijf paste hij tevens het float principe toe. De premies die hij ontving van personen die een verzekering bij hem afsloten, gebruikte hij gedurende de looptijd voor investeringen in effecten. Het rendement dat hij daarmee verdiende gebruikte hij vervolgens om de verzekerde aan het einde van de looptijd van de verzekering mee te betalen.

Slimme zet, want in bijvoorbeeld het geval van een voor een aantal jaren afgesloten brandverzekering, heb je bij deze methode wel een contractueel afgesloten en afgesproken schuld aan de verzekerde, maar het risico dat er daadwerkelijk brand uitbreekt is vaak nihil. Bovendien heb je voor je je als verzekeraar bindt aan dit contract ook de overtuiging dat de persoon bijvoorbeeld niet op een actieve vulkaan woont. In de polis neem je daarnaast ook tal van voorwaarden op waaraan hij zich dient te houden. Intussen ontvang je jaarlijks of maandelijks wel de premie van je verzekerde, welke je dus belegt om vervolgens winst uit te halen.

Toch is het niet deze manier van handelen geweest die erin resulteerde dat Buffet schatrijk werd. De echte ommekeer kwam toen hij geïnspireerd door zijn zakenpartner Charlie Munger zijn beleggingsstrategie aanpaste. Samen verlieten ze het pad van het zwaar investeren in bedrijven die het redelijk goed deden, om beleggingen te doen in sterke bedrijven met geweldige toekomstige groeiperspectieven. Door deze stap bestaat zijn aandelenportefeuille uit effecten van onder andere Kraft-Heinz en Coca Cola. Elke keer dat jij een colaatje drinkt of Heinz ketchup op je hotdog smeert, help je dus zijn rendement groeien.

Let op deze aspecten bij het doen van een belegging

Beleggen - let op deze aspecten

Maar er kan slechts één Warren Buffet zijn, hij is uniek en dat ben jij natuurlijk ook. In de tijd waarin hij opgroeide en met zijn investeringen begon was de wereldwijde dynamiek ook anders dan die we vandaag kennen. De Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog vormden de onderstroom van de (sociaal-economische) ontwikkeling in Amerika en de rest van de wereld en door zijn voorliefde voor (boeken)kennis had hij tevens een grote voorsprong in een internetloze wereld op degenen die lezen schuwden, of anderen het hoofd boven water houdende levens leidden.

Toch zijn er lessen te leren uit zijn leven en manier van beleggen, waar je als beginnende investeerder of belegger uit kunt leren. Ik som ze hier slechts op en verwijs je voor een uitgewerkte versie van deze 10 regels naar het desbetreffende artikel .

Volgens Buffet:

 • Is niets onmogelijk;
 • Zolang je toekomstgericht denkt en steeds nieuwe uitdagingen zoekt;
 • Die vanzelf op je pad zullen verschijnen indien je nieuwe dingen blijft leren en;
 • Jezelf goede communicatieskills leert of laat aanleren.
 • Daardoor zal je geen;
 • Lijdzame en onmondige burger zijn;
 • Die zich door reclames boven je vermogen doet leven.
 • Je zal je eigen geld leren beleggen;
 • Voor een lange periode en dan nog het liefst voor altijd, omdat;
 • Ware winst op dividend pas op lange termijn zichtbaar wordt.

His lessons learnt, die jij je eigen kan maken totdat je misschien ook een eigen beleggingsmodel ontwikkelt.

In de tussentijd kan je om te beginnen:

 • Je het rente op rente effect eigen maken
 • Zo af en toe investeren in een veelbelovende startende onderneming
 • Jezelf scholen in de effectenbeurs door de nieuwsberichten aandachtiger te volgen
 • De hulp van 1 van de vele effectenfondsen inroepen voor begeleiding en assistentie bij het doen van je beleggingen
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties