Wat is dividend? de betekenis + hoe werkt het (complete uitleg)

Michel
Updated: 18/10/2020 In: 

Dividend is het inkomen dat een bedrijf aan zijn aandeelhouders biedt in de vorm van een soort winstuitkering.
Dividend is een belangrijk element om rekening mee te houden bij het nemen van een investeringsbeslissing.

Veel dividend uitkeringen vinden plaats tijdens de maanden mei en juni, maar voordat je op dividendjacht gaat, is het belangrijk om elke uitkering te analyseren om het mechanisme en het beleid van het bedrijf te begrijpen.

De toekenning en het bedrag van de dividenden worden door de Raad van Bestuur voorgesteld aan de Algemene Vergadering van aandeelhouders, die beslist om al dan niet dividenden toe te kennen, hun bedrag en de datum van hun betaling. Het is dus redelijk om te vragen wat is het dividend?

Wat is het dividend:

Het vertegenwoordigt het inkomen dat het bedrijf een of meerdere keren per jaar aan zijn aandeelhouders betaalt.
Het zijn de aandeelhouders van het bedrijf die de beslissing nemen en het is logisch dat ze op een bepaald moment besluiten om beloond te worden door zichzelf een deel van de jaarlijkse winst van het bedrijf uit te betalen. Om dividenden aan aandeelhouders te kunnen uitkeren, moet de algemene vergadering van de vennootschap kennis nemen van het bestaan ​​van een jaarlijkse uitkeerbare winst.

Het totale betaalde bedrag wordt vervolgens uit de cashflow van het bedrijf gehaald. Zelfs als de aandeelhouders over dit bedrag worden uitbetaald, kunnen ze ook besluiten om weinig of helemaal niets te betalen.
Ze hopen dat dit geld dat niet wordt verdeeld, wordt geïnvesteerd in groeiprojecten, wat uiteindelijk de waarde van het bedrijf zal verhogen.

De raad van bestuur en de andere aandeelhouders worden daarom geconfronteerd met een strategische beslissing bij het vaststellen en stemmen over de. Als ze besluiten om het uit te keren, ontvangen ze immers een vergoeding.
Maar dit is geld dat uit het bedrijf stroomt en de waarde van het bedrijf zal daarom dalen. Als de aandeelhouders daarentegen besluiten om het niet uit te keren, ontvangen ze geen vergoeding, maar zal de waarde van hun aandelen niet dalen.

Wie betalen de dividenden?

Deze vorm van uitkering wordt alleen toegekend aan vennootschapsbelastingplichtige vennootschappen en rechtspersonen. De bedrijven die profiteren van dit systeem zijn in wezen naamloze vennootschappen, naamloze vennootschappen, vereenvoudigde naamloze vennootschappen en commanditaire vennootschappen met aandelen.

Bedrijven die aan inkomstenbelasting zijn onderworpen, hebben hun winsten volledig belastbaar op naam van natuurlijke personen zodra ze zijn gerealiseerd.

Onder welke voorwaarden wordt het betaald?

Bedrijven moeten eerst winst maken of reserves aanleggen. De geproduceerde winst zal dus allereerst aan een eerste belasting worden onderworpen. Zodra het resultaat van deze belasting is verlaagd, hebben vennootschappen de mogelijkheid om een ​​vergoeding in zijn vorm uit te keren die rechtstreeks uit de gemaakte winst en eventueel uit de aangelegde reserves zal worden gehaald.

Het wordt dan uitgekeerd in verhouding tot het aantal aandelen dat elke partner of aandeelhouder bezit. Deze uitkering moet eerst worden voorgelegd aan een vergadering die moet stemmen voor de betaling van enig bedrag.

Dividendrendement:

De verhouding tussen stockdividend en aandelenkoers wordt vaak "Yield" genoemd. Het maakt slechts een deel uit van de winstgevendheid die wordt behaald door het bezit van een aandeel. Het andere deel bestaat uit de meerwaarde (of minderwaarde) die werd behaald op het moment van de verkoop van het aandeel.

het totale rendement op het aandeel is de som van de jaarlijkse bedragen die werden betaald terwijl het aandeel werd gehouden en de meerwaarde die werd gerealiseerd op het moment van verkoop.
Zolang het aandeel niet is verkocht, is de geschatte meerwaarde op basis van de aandelenkoers potentieel. Het yield in de zin van de verhouding op de aandelenkoers is een verhouding die misleidend kan zijn. Inderdaad, voor hetzelfde niveau van winstuitkering, zal de verhouding hoger zijn naarmate de prijs lager is.

Maar in dit geval kan de eigenaar van het aandeel slechts een kleine winst of zelfs verlies lijden als hij zijn aandeel verkoopt wanneer de prijs laag is. Het totale winstgevendheid op zijn investering kan laag of negatief zijn, terwijl het weergegeven yield hoog zal zijn.

Kun je leven van dividend? Ik denk van wel! Klik de link voor meer informatie.

Hoe werken ze?

Om dividenden uit te keren, moet de algemene vergadering van de vennootschap: kennis nemen van het bestaan ​​van een jaarlijkse uitkeerbare winst of put uit de cashflow van het bedrijf. Hoewel aandeelhouders ervoor betaald krijgen, kunnen ze ook besluiten om helemaal geen loon te betalen.

Ze hopen dat dit geld dat niet wordt uitgekeerd, wordt geïnvesteerd en de waarde van het bedrijf helpt verhogen. De raad van bestuur en de aandeelhouders staan ​​voor een complexe en zelfs strategische beslissing wanneer ze dit geld vaststellen en stemmen. Ze zijn ook verscheurd tussen het ontvangen van een beloning of niet.
Wanneer de reserves het bedrijf verlaten, daalt de waardering van laatstgenoemde. Als ze blijven, worden ze geïnvesteerd in groeiprojecten van het bedrijf.

Het project werkt echter mogelijk niet. In dit geval zijn de aandeelhouders de verliezers en hadden ze het beter kunnen verdelen.

De timing van dit geld:

Het rooster van zijn detachering wordt vastgesteld door de algemene vergadering. De ex-datum is de datum waarop de dividenden van een aandeel van het aandeel worden losgekoppeld.

Alle aandeelhouders die het aandeel aan het einde van de dag vóór het detachement bezitten, zullen het ontvangen. De datum van betaling ligt 3 werkdagen na de datum van detachering. Zelfs als een aandeelhouder zijn aandeel verkoopt tussen de dag ex-dividend en de dag van uitbetaling, ontvangt hij nog steeds het dividend. Sommige bedrijven kiezen ervoor om op dat laatste een aanbetaling te doen.
Deze methode laat toe om een ​​winstuitkering uit te keren aan de aandeelhouders zonder te wachten op de goedkeuring van de rekeningen na het einde van het boekjaar. Om globaal te zijn, is het daarom noodzakelijk om de effecten de dag vóór deze 2 detacheringen aan te houden.

Hoe een dividend innen?

Om geen belasting over de bedrijfswinsten te betalen en dit bedrag dus te verhogen, kunnen bedrijven bedrijven oprichten in belastingparadijzen en de winst overmaken aan deze bedrijven, bijvoorbeeld door een dienst aan te rekenen die gelijk is aan hun inkomen in het land waar bedrijven moeten belasting betalen.

Dit geld blijft echter onderworpen aan de inkomstenbelasting voor aandeelhouders. Ze komen uit alternatieve inkomsten, die niet voortkomen uit de activiteit van het bedrijf. De distributie vindt plaats op de klassieke manier: storting in aandelen of in contanten.

Dividenden, een goede deal?

Het wordt een paar dagen voor de betaling gepost. Dit betekent dat iedereen die op de dag van plaatsing aandelen bezit, dit geld ontvangt. Het is dan mogelijk om het aandeel net voor het loslaten te kopen en te verkopen, in de hoop dat het stabiel is gebleven. Bij onthechting moet de actie echter met een bedrag dalen.
De prijs van een aandeel hangt vooral af van vraag en aanbod, dat wil zeggen de prijzen waartegen kopers en verkopers bereid zijn het aandeel te kopen of verkopen. Voorafgaand aan de uitkering zijn beleggers bereid om voor een bepaald bedrag een aandeel te kopen of verkopen.

Strategisch gezien is het winstgevender om het te hebben als het dicht bij de belangrijke psychologische drempel ligt. In dat geval mag de actie niet onder deze drempel vallen, wat een garantie is voor een zekere zekerheid. Inderdaad, als er veel vraag is naar een aandeel, zal de prijs automatisch stijgen.
Het is daarom allemaal een kwestie van tijd om het dividendrendement en de prestaties van een aandelenportefeuille te combineren.


Selecteer aandelen uit dit beleggingsuniversum en bouw mee aan een portefeuille van kwaliteitsaandelen!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties