Wat is een asset? (Zo verdienen de rijken hun geld) met assets!

Michel
Updated: 26/03/2023 In: 

Wat is een asset?
Je kent de bekende memes over slapend rijk worden beslist wel. Daarin klaagt iemand dat hij maar weer uit bed is opgestaan, aangezien hij in de nacht wederom niet erin is geslaagd om slapend rijk te worden.

Een variatie hierop is de stelling dat hij maar is gaan werken om dezelfde reden. Waarschijnlijk lachte je de keren dat iemand het naar je verstuurd heeft, terwijl het ook goed mogelijk is dat je de persoon geruststelde door aan te geven dat ook jij bij het ontwaken ontdekt hebt dat je nog steeds elke cent moet omkeren.

Toch bestaan er wel degelijk personen, ie terwijl ze slapen geld aan het verdienen zijn.

Ik bedoel dan niet degenen die zich opgeven als testpersonen voor al dan niet medische experimenten, maar gewone mensen als jij en ik, die het gelukt is om hun geld voor ze te laten werken.
In deze blog lees je hoe zij hun assets hebben kunnen opbouwen, waardoor ze nu een (redelijk) financieel zorgeloos en onafhankelijk bestaan kunnen leiden.

Leren omgaan met geld

Leren omgaan met geld

Vanaf dat je hebt leren omgaan met geld merkte je dat je zowel inkomsten als uitgaven had. Indien je zakgeld kreeg, kocht je de dingen die je nodig had en leuk vond, waarna je een gedeelte in je spaarpot deed om zo te sparen voor bijvoorbeeld de nieuwste cd van je popidool.
Later stortte je een gedeelte van het geld dat je op je verjaardag kreeg en met kleine baantjes verdiende, als het bezorgen van kranten of het helpen van je buren in de tuin, op je spaarrekening. Daar kreeg het jaarlijks een bepaald percentage aan rente bijgeschreven, waardoor je onbewust meemaakte hoe je zonder je te hoeven inspannen geld kon verdienen.

Je persoonlijke bezittingen groeiden naar mate je ouder werd. Op bet moment dat je op kamers ging wonen of anderszins onafhankelijk van je ouders werd, kreeg je te maken met financiële verplichtingen zoals:

 • De verplichte basiszorgverzekering die je af moest sluiten
 • De auto die je aanschafte met de daaraan gekoppelde autoverzekering
 • Je studiefinanciering en de aflossing daarvan
 • De huur van je studentenkamer en alles dat daarmee verband hield
 • De uitgaven die je had om in je normaal levensonderhoud te kunnen voorzien

Met het verstrijken van de jaren vond je misschien wel je levenspartner waarmee je een gezin stichtte. De kant van je inkomsten verruimde zich door je salaris en het hebben van een eigen woning, terwijl je uitgaven en schulden ook een groeiende trend vertoond hebben door bijvoorbeeld de hypotheek dat jullie afgesloten hebben, de spullen die jullie al dan niet op afbetaling aanschaften en de komst van jullie kinderen.

Zoals je merkt heb je op verschillende momenten (al dan niet gedwongen) je bestedingspatroon moeten aanpassen. Dit zal een continu proces zijn, gedurende je hele leven.

Wat is een asset?: de positieve kant van je balans

Wat is een asset: de positieve kant van de balans

De hierboven beschreven inkomsten en uitgaven heb je wellicht vaker verwerkt (gezien) in een balans. Door deze balans af te lezen, kom je er achter hoe je er op elk willekeurig moment (maar meestal aan het einde van de maand) financieel voor staat. Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven is namelijk je Eigen Vermogen.

Op een balans kent men een positieve zijde, die ook wel de debet zijde, activa of asset genoemd wordt. Het is dus de kant met al je inkomsten, hoe klein die ook zijn. Deze zijde bestaat uit:

 • Je huis
 • Je auto
 • Effecten
 • Debiteuren
 • Liquide middelen

Liabilities: de negatieve kant van je balans

Liabilities: de negatieve kant van de balans

De tegenhanger van je activa zijn je liabilties, oftewel je schulden, passiva of de creditzijde van je balans.

Dit zijn o.a. je:

 • Eigen Kapitaal
 • Leningen
 • Crediteuren
 • Hypotheken

De assets op je balans zijn dus alle zaken die je inkomen laten groeien, terwijl je passiva er voor zorgt dat het vermindert. Om slapend rijk te worden moet je, volgens Robert Kiyosaki, ervoor zorgen dat je activa opbouwt waarvan je gedurende je levenscyclus constant voordeel zal hebben.

Robert Kiyosaki: een succesvolle maar controversiële auteur en zakenman

Als je "Wat is een asset?" googlet, kom je 9 van de 10 keren het boek "Rich Dad, Poor Dad" tegen wat werd geschreven door Robert Toru Kiyosaki. Deze in de Verenigde Staten woonachtige auteur van zelfhulpboeken die tevens een zakenman en investeerder is, promoot zoals in de vorige paragraaf is aangegeven een levensstijl waarbij je inkomsten ervoor zorgen dat je financieel onafhankelijk wordt. Daarvoor dien je te investeren in:

 • Vastgoed
 • Olie
 • Goud
 • Obligaties
 • Aandelen
 • Informatietechologie
 • Educatie
 • Publicaties

Wil je je inkomsten verhogen? Lees dan over 7 soorten inkomsten die jou rijk kunnen maken>>

Hij vindt dat het hebben van een hoge scholing niet automatisch betekent dat je succesvol zal worden en acht het daarom noodzakelijk dat ouders hun kinderen leren omgaan met kapitaal.
Andere deskundigen in de financiële en vastgoedsector zijn van mening dat niet al zijn theorieën op waarheid berusten. Ook geven zij aan dat de methoden die hij promoot voor het verwerven van vastgoed nogal discutabel zijn.

Investeren in vastgoed

Bezoekers van zijn seminars zijn tevens van mening dat ze niet aan de verwachtingen voldoen of relevante en nieuwe informatie bevatten. Een ander hekelpunt van andere deskundigen is het feit dat hij het laten failliet verklaren van je bedrijf ook als strategie hanteert en doorgeeft aan zijn volgers, voor het vergaren van rijkdom.

Zelf heeft hij in de afgelopen jaren ook voor een aantal van zijn bedrijven het faillissement moeten aanvragen. Ondanks deze controverses zijn zijn theorieën en strategieën voor velen een eyeopener (geweest), waardoor het nog steeds als belangrijke informatie wordt beschouwd voor degenen die op zoek zijn naar een financieel onbezorgd leven.

Om deze reden leg ik je in de volgende paragraaf uit wat hij met zijn asset ten bate van je passiva strategie beoogt.

De relatie tussen je assets en je liabilities

De relatie tussen je assets en je liabilities

De manier waarop je aan liquide middelen komt bepaalt voor een groot deel aan wat je het weer zal uitgeven. Als lid van een westerse samenleving heb je er, afgeleid van het huisje, beestje, boompje-principe, waarschijnlijk naar gestreefd om door studie een betere positie binnen een bedrijf te verkrijgen met een daaraan gekoppeld salaris.

Dit geldt vooral voor 35-plussers, een generatie die net voor de grote impact van het internet op ons leven volwassen werd. Hierdoor behoor je thans tot 1 van deze 4 categorieën personen:

 1. Eigenaar van je eigen bedrijf en hebt werknemers in dienst
 2. Je bent zelf werkzaam in een bedrijf en ontvangt daarvoor elke maand je salaris
 3. Freelancer of zzp-er, al dan niet met een vast inkomen
 4. Je investeert en belegt je geld op regelmatige basis in assets die je financiële vrijheid opleveren

Indien je voor je inkomen in het bedrijf van iemand anders werkt of dat als freelancer/zzp-er doet, behoor je volgens Kiyosaki tot de groep personen die werkt voor hun geld. Het geld dat je verdient geef je voor haast 100 procent uit aan het voldoen van je schulden.
Je hebt dus haast geen bezittingen waarmee je je schulden, die zich met het verstrijken van de tijd blijven opstapelen, afbetaald. Soms lukt het je om geld aan de kant te zetten voor "later" of die ene vakantie, maar vaak rol je je 's ochtens zuchtend uit bed, omdat je slechts in je dromen rijker was dan je dacht.

Heb je een eigen bedrijf, dan ben je op weg naar financiële vrijheid. Daarvoor moet je de liquiditeit en solvabiliteit van je bedrijf wel in de gaten houden en er tevens voor zorgen dat je de winst die je maakt, goed besteedt. Deze besteding dient voornamelijk uit het plegen van investeringen en het beleggen van je geld in duurzame projecten te bestaan.

Lees hier een complete uitleg over liquiditeit: wat is het en wat betekent het?>>

Door deze handelswijze bouw je een asset op waardoor je tot de vierde groep van investeerders/beleggers gaat behoren. Door dat slim te doen, betaalt op lange termijn tenminste 1 bezit van je je schulden af.

Tijd voor een andere aanpak

Tijd voor een andere aanpak voor je assets

Om geld te verdienen terwijl je slaapt zal je behalve een heleboel geduld en doorzettingsvermogen, ook over wat geld moeten beschikken. Indien je net als de meeste mensen geen vrij kapitaal hebt, zal je naar manieren moeten zoeken om eraan te komen. In zulke gevallen is het speculeren met geld dat je voor je levensonderhoud en dat van je dierbaren nodig hebt uit den boze.
Ook is het lenen van andermans kapitaal geen goed idee, omdat je daardoor in de problemen kunt raken. Wat je kan doen, is een periode uittrekken waarin je bijhoudt waaraan je je inkomen uitgeeft. Doe dat voor je uitgaven op dag-, week- en maandbasis. Na ongeveer 3 maanden ontdek je een vast uitgavenpatroon, die je wellicht zal willen veranderen.

Misschien ontdek je dat je onnodig steeds nieuwe kleren koopt, of echt niet beter af bent door gelijk het nieuwste model telefoon aan te schaffen. Het is ook best mogelijk dat je erachter komt dat je zomaar zoveel voedsel opslaat, terwijl je kinderen al lang het huis uit zijn en je al een tijdje minder vaak kookt.

En waarom dwing je jezelf ook alweer om elk weekend met je vrienden naar de club te gaan, terwijl je meer plezier beleefd aan het bankhangen met je vriendin? Ook is de afstand naar je werk heus niet zo ver dat je er elke dag met de auto naar toe moet.

Assets en uitgaven beheren

Door bepaalde handelingen en activiteiten te schrappen van je "ik moet" lijst, zal het je al aardig lukken om wat geld te besparen. Je kunt zelfs al wat verdienen indien je de kleren die je toch te veel hebt verkoopt aan je vrienden, familie of ze op een marktplaats-achtige website, ter verkoop aanbiedt.

In dezelfde periode dat je je uitgavenpatroon analyseert, kan je ook nagaan welke schulden je kunt afbouwen en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Misschien heb je 2 verzekeringen lopen die je zekerheid geven voor hetzelfde risico. In dat geval kan je met je verzekeraar een afkoopregeling bespreken.

Of je komt erachter dat je dezelfde dekking krijgt tegen een lagere premie bij een andere verzekeraar. Switchen is dan een legitieme optie. Of wat dacht je van het feit dat je nabestaanden bij een overlijdensrisicoverzekering geen uitkering krijgen indien je niet binnen de afgesproken looptijd overlijdt, maar je wel trouw maandelijks je premie betaald hebt, terwijl bij een uitvaartverzekering dat wel het geval is, ongeacht het moment waarop je sterft?

Het zijn dus vaak de kleine verschuivingen die je doet, waardoor je geld kunt besparen voor het bouwen aan je activa.

Bouwen aan je activa naar het Kiyosaki model

Eerder gaf ik aan in welke sectoren je volgens Kiyosaki beleggen en investeren moet om op den duur de vruchten daarvan af te plukken. In deze paragraaf vertel ik je hoe je met enkele van deze bezittingen slapend geld kan verdienen.

Vastgoed (in het kader van dit artikel gedefinieerd als het hebben van een pand voor bewoning)

Assets in de vastgoedsector

Het spreekwoord "eigen haard is goud waard" verandert van betekenis wanneer je aan het idee went dat je ook met je huis een inkomen kunt generen. Je kan je huis verhuren en kleiner gaan wonen of een gedeelte van je woning voor kortere of langere periode beschikbaar stellen aan vakantiegangers.

In het laatste geval adverteer je je woonruimte op websites als AirBNB. Een andere methode geld te verdienen aan je eigen woning is door een extra woning aan te schaffen, die je kunt verhuren. Met de opbrengst daarvan betaal je dan de hypotheek af. Je kan voor dit zelfde doel ook een hypotheek op de woning die je voor jezelf gebruikt, afsluiten. Dit levert je ook een belastingvoordeel op.

Informatietechnologie

Assets via informatietechnologie

Deze technologie behelst alles wat met het internet te maken heeft. Je kan op verschillende manieren een passief inkomen genereren door dit medium te gebruiken als een basisplatform. Indien je een winkel hebt, kan je een webwinkel opzetten en de logistieke kant ervan overdragen aan een van de vele E-Fulfillment bedrijven. Zij handelen de orders die je krijgt voor je af en houden zich desgewenst ook met je klantenservice bezig.

Een andere manier om met behulp van het internet je eigendommen te verhogen, is door affiliate marketing of het toestaan van betaalde advertenties op een website die je speciaal voor dit doel bouwt. Je verdient met deze methode geld door je website te wijden aan een bepaald onderwerp en daarvoor producten te promoten die zijn gekoppeld aan je affiliate link.
Elke keer dat iemand op die link klikt en ertoe overgaat het product aan te schaffen, ontvang jij een commissie. Ook kan je apps maken en deze ter verkoop aanbieden in de verschillende appstores. Wil je geld verdienen via internet? Check dan deze 30 methodes om geld te verdienen via internet>>

Educatie

Assets via educatie

Je kan je kennis delen met anderen en daardoor al slapend je activa laten groeien. Ook hiervoor gebruik je het internet. Allereerst leg je alles wat je over een onderwerp weet vast in een E-book. Deze verkoop je online, terwijl je ook gedeelten van video's met (extra) uitleg online plaats. Je marketing laat je dan voornamelijk via social media lopen.

Beleggen in effecten

Assets via beleggen

Dit is één van de meest lucratieve en gebruikte manieren waarmee anderen hun activa hebben opgebouwd. Je kan beleggen in aandelen en obligaties, maar ook al een aantal jaren in cryptocurrency als de Bitcoin.

Velen zien in Warren Buffet het grote voorbeeld als het op het rijk worden door het aanschaffen van effecten aankomt. Zijn belangrijkste tip is dat je nooit te jong bent om met het aanschaffen van effecten te beginnen. Lange termijn beleggingen hebben hem namelijk het grootste voordeel opgeleverd. Daarvoor hoef je geen aandelen of obligaties van super bekende bedrijven aan te schaffen.
Indien het bedrijfje van bijvoorbeeld je neefje goede toekomstgerichte doelen en perspectieven heeft waardoor zijn cijfers een stijgende trend vertonen, kan je zelfs als leek inschatten dat de waarde van zijn aandelen in de toekomst zal stijgen. Je beleggingen dien je echter ook zoveel mogelijk over verschillende bedrijven te spreiden, waardoor de kans dat je in 1 keer je belegde kapitaal verliest, kleiner wordt.

Tenslotte geef ik je ter inspiratie even een samenvatting van Kiyosaki's en Warren Buffet's lessen:

Met geduld, doorzetting en het jezelf constant bijscholen op het gebied van het omgaan met geld, zal je in staat zijn je financiële intelligentie te verhogen. Je leert dan het weinige geld dat je hebt voor je te laten werken door onder andere lange termijn beleggingen te doen.
Als je bij verhoogde inkomsten niet besluit om buitensporige uitgaven te doen omdat anderen dat gedrag wel hebben, word je op een dag wakker om te ervaren dat je met je inkomsten je schulden aan het aflossen bent en je het geflikt hebt om al "slapende" rijk te worden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties