Wat is een bear market? (complete uitleg)

Michel
Updated: 17/03/2020 In: 

Je hebt er vast wel eens van gehoord als je geïnteresseerd bent in beleggen: een bear market en een bull market. 

Ik ga je uitgebreid uitleggen wat een bear market nu precies inhoudt. En ik ga je tips geven hoe je hiermee geld kunt verdienen. 

Wat is een bear market?

Wat is een bear market

Een bear market houdt in dat de koersen constant dalen. De vergelijking met een beer komt ergens vandaan. Als een beer zijn prooi of tegenstander aanvalt, slaat zij met haar klauwen van boven naar beneden. Dit gebeurt dus ook met de koersen.

Een uitgebreide uitleg over de bull market lees je hier.

De verschillen tussen de markten worden in deze video erg duidelijk uitgelegd:

Hoe wordt een bear market veroorzaakt?

Oorzaken bear market

Er bear market kan verschillende oorzaken hebben. Maar meestal wordt het veroorzaakt door een slechter wordende economie. Je kunt het aan een aantal punten herkennen:

  • Het besteedbaar inkomen neemt af
  • Ondernemingen maken minder winst
  • De werkgelegenheid daalt

Het is niet zo dat een bear market van de ene op de andere dag ontstaat. Hierin is een patroon te ontdekken. Zo is het vertrouwen in de beurs aan het begin hoog. De prijzen van de aandelen zijn dan dus ook hoog. Wanneer er meer negatief nieuws is, zal dit vertrouwen dalen. Dit zorgt ervoor dat de koersen dalen. Daarmee dalen dus de prijzen van de aandelen. Dit geeft aan dat beleggers in paniek zijn. Aan het einde van de deze tijden zullen beleggers juist weer aandelen gaan kopen. De koersen staan immers laag. Hierdoor zal de koersdaling afnemen en uiteindelijk zullen de beurzen omslaan naar een bull market.

Hoe kun je geld verdienen in een bear market?

Geld verdienen in een bear market

Het mooie aan een bear market is dat de koersen laag staan. Dit wil zeggen dat de prijzen van de aandelen ook lager staan, waardoor er veel rendement te halen valt. Het probleem is wel dat je niet zeker weet wanneer je het beste kunt instappen. Als je te vroeg instapt zullen de koersen nog verder dalen en loop je dus rendement mis. Maar als je te laat instapt zal je ook rendement mislopen. De koersen stijgen dan alweer. 

Een goede mogelijkheid om in deze tijden geld te verdienen is door short te gaan. Hiermee verdien je geld als de koersen dalen. Let er wel op dat je bij short gaan geld verliest als de koersen weer zullen stijgen. 

Volgens de website beleggen.info kun je op 2 manieren short gaan: met CFD’s (contract for difference) en door een put optie te gebruiken. 

Geld verdienen met CFD’s

Ik ga je kort uitleggen hoe je geld kunt verdienen met CFD’s in een bear market. De uitgebreide uitleg over CFD’s vind je hier.

Met een CFD kun je speculeren op de beurs. Je kunt speculeren op een koersdaling of -stijging. Je belegt dus op de prijs van het effect. Als je speculeert op een koersdaling – en dus short gaat – verdien je geld als de koers daalt.

Geld verdienen met put opties

In een bear market kun je ook geld verdienen door put opties te gebruiken. Een optie biedt de mogelijkheid dat je een gekocht aandeel tegen dezelfde prijs weer kunt verkopen. Let er wel op dat opties beperkt geldig zijn. 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties