Wat is een broker? (En hoe verdienen ze geld?)

Michel
Updated: 08/10/2020 In: 

Om te handelen op de beurs moet je je inschrijven bij een broker. Maar wat is een broker? En hoe verdienen ze geld? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen.

Broker

Je geld beleggen is een goede manier om rijk te worden. Maar om online te kunnen beleggen moet je je inschrijven bij een broker. 

Het woord broker is een Engels woord. Het is een online makelaar in effecten. Een broker kan dus snel orders van klanten naar de beurs sturen, omdat dit online gebeurt. 

Je kunt de broker dus zien als tussenpersoon tussen jou als belegger en de markt. Doordat de broker werknemers heeft in de vorm van handelaren, vindt er actieve handel plaats tussen jou en bedrijven of andere beleggers. 

Een broker werkt in opdracht van beleggers. Doordat een ze opdrachten aanneemt van beleggers en bedrijven of pensioenfondsen, fungeert het als makelaar. Een verkoper en koper worden bij elkaar gebracht om zaken te doen. 

Brokers mogen zelf niet handelen op de beurs. De inkomsten worden gehaald uit transactiekosten, inschrijvingskosten en commissies. De broker zelf heeft dus geen belangen bij koersveranderingen op de beurs. 

Op deze website vind je een overzicht van de beste brokers.

Hoe een broker geld verdiend 

Geld verdienen

Zoals je net hebt kunnen lezen zijn transactiekosten, inschrijvingskosten en commissies belangrijke inkomstenbronnen voor brokers. Bij transactiekosten betaal je een bepaald bedrag (een vast bedrag of percentage per transactie) als je een order plaatst. Maar naast deze kosten kunnen brokers ook servicekosten rekenen. Servicekosten komen vaak maandelijks terug in een vast bedrag. 

Het kan ook zomaar zijn dat brokers nog kosten rekenen die je niet even snel ziet staan op de website. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten zijn voor beleggen in vreemde valuta, of kosten voor het betalen van dividend. Dit wil je uiteraard voorkomen. Doe daarom goed onderzoek naar verschillende brokers voor je een keuze maakt voor welke jij wil gaan.

Let er ook op dat brokers die weinig kosten rekenen vaak een slechte service hebben. Het is daarom een kwestie van de juiste balans vinden tussen kosten en service. De voorkeuren zijn natuurlijk per persoon verschillend.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties