Wat is een cfd? (contract for difference) Kans voor beleggers)

Michel
Updated: 01/11/2019 In: 

In deze blog: wat is een cfd?
Handelen op de de verschillende handelsbeurzen is iets wat wereldwijd al heel lang plaatsvindt. De bedrijven en grondstoffen op de beurzen hebben vanaf het eerste moment de mensen in de ban gehouden van de stijgende en dalende koersgangen.

Heel wat aandelen, obligaties en cfd's wisselen van hand, en heel veel mensen verdienen daaraan. Maar het handelen op de beurs kent ook een keerzijde, want er zijn ook ontzettend veel verhalen van mensen die hun geld hebben kwijtgespeeld.

Weten wat er kan gebeuren is belangrijk. De manier waarop mensen het geld verliezen is belangrijk om te analyseren en van te leren, naast het leren van de nodige termen en begrippen. Long gaan met een aandeel goud of een cfd van de goudprijs, hoeft niet lang te duren. Complex is het niet echt, want het aantal begrippen is zeer overzichtelijk.

Wat is een CFD? Beleggen of speculeren

Beleggingen doen op de beurs hoeft geen gokspel te zijn. Het is zeker mogelijk om met geld te gokken op een stijgende of dalende koersgang van een product. Maar dan is het geen beleggen, dan spreekt men van speculeren of gokken. Gokken is een gevoelskwestie en verstandig investeren kost iets meer arbeid.

Wanneer iemand een belegging wil doen in bijvoorbeeld een bedrijf, doet men vooronderzoek naar een aantal factoren die zichtbaar zijn. De grootte van een bedrijf, het management, eventuele verkoopcijfers en een marktwaarde van een aandeel is een aantal factoren die inzicht geven in de geschiedenis en de huidige situatie van een bedrijf.
Met deze gegevens is het misschien mogelijk om een beeld te krijgen van de toekomst van een bedrijf. Het onderbouwd te werk gaan wordt beleggen genoemd.

Bulls en bears en long en short

Koersen kunnen stijgen en dalen, ongeacht om wat het gaat. Of het nu een aandeel van een bedrijf betreft of een onderliggend contract van een grondstof, koersen kunnen stijgen of dalen. Wanneer een koers stijgt heet de verschijning bullish en wanneer de koers dalende is heet het bearish. En daarmee kom je uit op de stier en de beer van Wallstreet.

Heel erg grappig, maar het beleggen blijft een serieuze aangelegenheid. Geld inzetten op een stijgende koers heeft verschillende namen, maar wereldwijd gebruikt men de term long. Inzetten, en geld willen verdienen aan de dalende koers heet short. Geld verdienen aan een stijgende of dalende koers is dus beiden mogelijk met een cfd.

Wat is een contract for difference (cfd)?

Waarom, hoe en wat is een cfd?

Een contract for difference, in het kort cfd genoemd, werkt net zoals een aandeel en stijgt en daalt gewoon mee met de koersen van de producten op de markt. Een cfd is niet het product zelf, maar letterlijk een onderliggend contract wat dezelfde koers aanhoudt.
Wanneer iemand een cfd van goud bezit, heeft de persoon geen daadwerkelijk goud in zijn of haar handen, maar een contract wat een bepaalde waarde vertegenwoordigd.

Een contract zoals een cfd is niet gebonden aan een tijdsduur of een tijdslimiet. Daytrading of lange termijn handelen is allemaal mogelijk met een cfd, het is maar net wat de handelaar wenst. De cfd's kunnen grondstoffen, aandelen of valuta's vertegenwoordigen.

Hefboomwerkingen omhoog en omlaag

De cfd's zijn uitgevonden en ontwikkeld om gebruik te kunnen maken van hefboomwerkingen. De belegger hoeft bijvoorbeeld maar 10% van de werkelijke waarde van het product te hebben om er een cfd van te kunnen verhandelen.

Omdat de beleggers niet het product bezitten, maar een klein deel hiervan in de vorm van een contract, is er dus minder geld nodig om te investeren. Er zijn wel kosten in de vorm van overnachtingskosten, en de zogenaamde spread is ook belangrijk om in de gaten te houden. De spread is een deel van de contractprijs wat voor de verstrekker is, omdat hij of zij de betreffende onderliggende waarde aankoopt op de beurs. De spread is een vergoeding voor de geleverde service van het verstrekken van een cfd.
Tevens kost een broker of het platform waarop wordt gehandeld ook geld, evenals de computer en de internetverbinding. Maar een cfd is zeer aantrekkelijk om te verhandelen op de beurs.

De hefbomen zorgen voor een grote winst of een groot verlies. Dit kan dus een goed voordeel opleveren maar het kan ook, wanneer de koers omlaag gaat, flink schade opleveren. Marges zijn instelbaar bij veel brokers; dus een verlies kan worden beperkt met het instellen van de juiste stop.

Even een voorbeeld

Wanneer een persoon een aandeel koopt voor 100 euro, blijft dit aandeel gewoon 100 euro wanneer er niets gebeurt. Als het aandeel 2% stijgt, is het opeens 102 euro waard. Als je een hefboom op de cfd hebt ingesteld van 1 op 20 (ook wel 1:20), valt er met een vfd van 100 euro 2000 euro te besteden.
Niet alleen is de kans dus groter geworden om meer te verdienen, maar er is nog een ander voordeel. Met een echt aandeel wordt er alleen verloren wanneer de koers daalt, verdienen kan niet aan de dalende koers. Het is niet alleen mogelijk om met een cfd te verdienen aan de stijgende koers, maar het verdienen aan een dalende koers is ook een mogelijkheid.

Verdienen met behulp van een hefboom is heel goed mogelijk en dat geldt ook voor de keerzijde. Geld verliezen met behulp van een hefboom kan ook heel snel gaan, vandaar dat het inbouwen van stops ontzettend belangrijk is om echt grote verliezen te voorkomen.

Goedkoop of duurkoop

Zeer flexibel

Alles heeft zijn prijs en dat geldt zeker voor het handelen in aandelen. Tarieven van brokers kunnen gigantisch uiteenlopen. Het ligt er maar net aan wat er gekozen wordt en hoe professioneel iemand aan het werk wil. Een cfd is niet in ieder land ter wereld beschikbaar, evenals short gaan. Wetten en meningen verschillen per land wereldwijd, maar onder andere in Nederland kan er vrij worden aan- en verkocht.

Investeren op de beurs gaat via de bank of een broker steeds gemakkelijker. Er bestaan exclusieve tradingplatforms die niet goedkoop zijn, maar daarentegen bijzondere services verlenen en zeer diep ingaan op de technische aspecten van de beurs.
De toegankelijkheid om een cfd te verhandelen is in het eenvoudigste geval via een app te doen op een smartphone, en wanneer iemand het juiste inzicht heeft kan er gewoon winst worden gemaakt.

De openingstijden

Long of short is dus mogelijk met een cfd, en ook nog eens buiten de normale beurstijden. De normale aandelen hebben een opening en een sluiting per dag. Cfd's kunnen daarentegen via de online brokers gedurende een veel groter gedeelte van de dag worden gekocht en verkocht.

Dit biedt dus meer kansen om actief bezig te zijn op de beurs dan met de gewone aandelen. Het ligt er maar net aan hoeveel energie de persoon heeft die handelt op de beurs.

Een indrukwekkend geheel

De hoeveelheid mensen bij elkaar maken de markt. Echte aandelen of onderliggende contracten, het is net als een echte markt met kraampjes. Hoe meer verkopers en kopers, hoe groter het marktvolume. Marktvolume biedt kansen met stijgingen en dalingen maar verzekert ook dat het een blijvend geheel is en niet zomaar verdwijnt.

Regels en nog meer regels maken hoe gek het ook klinkt de markt veiliger en transparanter. Koersen vergelijken bij 3 verschillende platformen is interessant om te doen, maar zullen geen schokkende ontdekkingen opleveren. Her en der is er wat vertraging door de tijdverschillen, maar de prijs van bijvoorbeeld een aandeel goud is wereldwijd gelijk.

Flexibel of standvastig

Het strijdplan

Handelen met eigen vermogen op de beurs brengt spanning met zich mee. Het is absoluut een aanrader om eens een demo-account te openen, om met nep geld met de echte beurskoersgangen mee te doen. Het ervaring krijgen in het timen en plaatsen van een order en het inbouwen van de stop is leuk om te doen, omdat het weinig schade kan opleveren.
Handelen met echt geld is spannender, want er kan geld verloren gaan. Het van te voren kijken naar de lijn van de koers en de hoogte van het instapmoment zijn belangrijke zaken om succesvol te zijn.

Emotie is belangrijk

Beleggers hebben met emotie te maken. De bloeddruk stijgt wanneer de koers daalt, maar er gebeurt ook heel wat in een lichaam wanneer de koers stijgt. Emoties kunnen mensen beïnvloeden door op het verkeerde moment in te grijpen en een aandeel te vroeg of te laat af te sluiten.
Belangrijk is om vast te houden aan het van te voren gemaakte plan. Het voordeel van het plan is dat emoties er niet meer toe doen wanneer er wordt vastgehouden aan het strijdplan. Er kan vreugde of verdriet ontstaan na het afsluiten van een aandeel, maar tijdens het handelen is er geen ruimte voor emotie, want het werkplan is nog actief.

Het is natuurlijk fijn wanneer een aandeel geld oplevert, maar bij verlies hoeft men zich alleen maar te realiseren dat het plan niet heeft gewerkt en dat de stop groter verlies heeft voorkomen.
Het geld blijven storten op een positie die in het rood staat is onverstandig en emotie gaat dan meeregeren. Wanneer het plan zijn werk kan doen, is het veilig handelen op de beurs.

Handelen op de beurs

Iedereen kan het

Lang en kort gaan, stieren en beren op de beurs, hefboomwerkingen, eenmaal bekend met de termen en gebruiken wordt het steeds interessanter om actief mee te handelen in aandelen of andere opties. Er valt veel informatie te vinden op het internet over dit onderwerp en het is niet moeilijk om op een gegeven moment door de bomen het bos te zien.
Eigen ideeën zijn het belangrijkst om uiteindelijk op eigen benen over de beurs te wandelen. Tips van de ene persoon hoeven niet zo maar goed te werken bij een ander. Ieder aandeel of contract heeft zijn eigen voor- en nadelen.

De koers van een grondstof, zoals goud, stijgt of daalt door de tijd heen wel in waarde, maar is niet echt een product wat failliet kan. Bedrijven kunnen wel verdwijnen van de markt en daarmee kan ook natuurlijk geld worden verloren. Her en der informatie verzamelen en een eigen strategie er op nahouden is verstandig om succesvol te zijn op de beurs.

Wat is een cfd dus eigenlijk?

Een cfd is een onderliggend contract wat niet veel hoeft te kosten, en waarmee via de hefboom een zeer interessante winst kan worden behaald. Het is een handig en mooi principe, omdat het voor veel mensen mogelijk is om met een laag startkapitaal te beginnen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties