Wat is een recessie in de economie? [3 voorbeelden]

Michel
Updated: 09/08/2020 In: 

Wat is een recessie in de economie? Hoe wordt een recessie veroorzaakt? Dit zijn belangrijke vragen als je de basis van de economie wil kunnen begrijpen. Ik ga je de antwoorden op deze vragen geven aan hand van een aantal theorieën en voorbeelden.

Wat is een recessie in de economie?

Wat is een recessie in de economie

Een recessie in de economie houdt in dat er in 2 kwartalen achter elkaar sprake is van een daling van de economie. Dit wordt ook wel een negatieve groei genoemd. Dit houdt in dat er een daling is in de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten samen in Nederland. Dit is het bruto binnenlands product, oftewel BBP. 

Wat veroorzaakt een recessie in de economie?

Oorzaken recessie in de economie

Een recessie in de economie ontstaat wanneer mensen en overheden minder kunnen besteden. Hierdoor maken bedrijven minder omzet. Sommige economen denken dat een recessie in de economie veroorzaakt wordt door grote veranderingen of structurele verschuivingen in de industrie. Een voorbeeld hiervan is een plotselinge en aanhoudende stijging in de olieprijs. Dit zorgt ervoor dat kosten voor veel bedrijven en particulieren verhoogd worden. Of een revolutionair product komt op de markt, wat ervoor zorgt dat een heel groot deel van die markt verouderd en overbodig gemaakt wordt. Als de impact hiervan groot genoeg is, kan dit een recessie in de economie veroorzaken. 

Andere economen denken dat een recessie in de economie ontstaat door alleen economische factoren. Deze theorieën zijn meestal gericht op overexpansie van krediet- en financieel risico tijdens de goede tijden van de economie, welke voorafgaan aan de recessie. Maar deze theorieën kunnen ook gericht zijn op een vermindering van geld en krediet aan het begin van een recessie in de economie. Een voorbeeld wat hierbij past is het monetarisme. Hierbij wordt de schuld van recessie in de economie gelegd bij een onvoldoende groei van de hoeveelheid geld. 

Er zijn ook theorieën voor een recessie in de economie die gebaseerd zijn op psychologische factoren. Deze theorieën kijken naar buitensporige uitbundigheid in de tijden voorafgaand aan de recessie. Bij deze euforie ontstaan er vaak zogenoemde financiële ‘bubbels’. Deze ‘bubbels’ (zoals de vastgoedmarkt) zullen uiteindelijk barsten, wat een recessie in kan leiden. Maar er wordt ook gekeken naar het pessimisme wat een recessie in de economie met zich mee kan brengen. 

De aandelenmarkt als indicator voor een recessie in de economie

Aandelenmarkt als indicator

Let erop dat de aandelenmarkt geen goede indicator is voor een recessie in de economie. De koersen van aandelen weerspiegelen de verwachte winst van bedrijven. Deze verwachtingen van beleggers zijn vaak te pessimistisch of te optimistisch. 

Wanneer er een recessie in de economie is, kan de economie in een bear market terechtkomen. Een crash op de beurs kan wel een recessie inleiden. Dit gebeurt als een groot deel van de beleggers het vertrouwen verliest in de economie.

Voorbeeld 1: 1929-1939, Grote Depressie

Grote Depressie

De Grote Depressie was een wereldwijde economische crisis. Deze crisis begon door de beurscrash in oktober 1929 in New York door de sterk dalende aandeelprijzen. Doordat er grote paniek uitbrak op de beurs, verkocht alles en iedereen zijn aandelen. Hierdoor waren de aandelen niets meer waard. Miljoenen aan spaargeld en investeringen verdwenen als sneeuw voor de zon. Hierdoor konden bedrijven en particulieren hun leningen bi de banken niet meer terugbetalen. Dit zorgde ervoor dat de Amerikaanse banken één voor één omvielen. Deze crisis kwam naar Europa doordat er sprake was van een wereldeconomie.

Voorbeeld 2: 1973, Oliecrisis

Oliecrisis

De oliecrisis begon met de Jom Kipoeroorlog in Israël. Jom Kipoer is de Grote Verzoendag in Israël. Tijdens die dag waren veel militairen met verlof. Op die dag vielen Syrië en Egypte Israël aan. Zij wilden de verloren Sinaï terugveroveren. Israël kreeg veel steun van de Westerse landen. 

Tijdens deze oorlog beseften de Arabische landen dat ze met de olie-export goud in handen hadden. Ze konden hiermee de Westerse wereld hard raken. Dit deden ze ook. De vraag naar olie nam enorm toe, en Amerika beperkte de olieproductie in eigen land. Hierom besloten de Arabische landen om de olieprijs flink op te voeren: van 2,74 dollar per vat naar 11,65 dollar per vat. Dit zorgde in de Arabische landen voor een enorme economische groei. Maar in de Westerse wereld zorgde dit voor een economische crisis. 

Voorbeeld 3: 2007-2011, Kredietcrisis

Kredietcrisis

De rente in de Verenigde Staten werd door de Amerikaanse Centrale Bank (FED) steeds verder verlaagd vanaf het jaar 2000. Hierdoor werd geld lenen erg goedkoop. Dit gold niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particulieren. Zo werden ook hypotheken verstrekt aan mensen die dit niet terug zouden kunnen betalen.

De rente bleef laag tot het jaar 2007. Bij een lage rente konden mensen hun hypotheek nog betalen. Maar dit veranderde vanaf het jaar 2007. De rente steeg, waardoor mensen hun hypotheek niet meer konden betalen. Hierdoor moesten mensen hun huis gaan verkopen. Dit zorgde ervoor dat er meer aanbod dan vraag was van huizen. Dit zorgde er weer voor dat de huizenprijzen erg laag werden, waardoor mensen hun huizen voor minder geld verkochten dan dat zij geleend hadden. Ook nu konden mensen hun hypotheken niet meer aflossen, waardoor banken grote verliezen leden. 

Door deze grote verliezen konden banken elkaar geen geld meer lenen. Hierdoor moesten de overheden ingrijpen, om de geldstromen tussen banken en van banken naar bedrijven en particulieren niet stil te laten vallen.

Een reddingsplan van de Amerikaanse overheid was nodig. Zo kwam 750 miljard dollar beschikbaar, waarmee leningen van banken opgekocht werden en waarmee financiële instellingen steun kregen. In Nederland en Europa kregen banken in oktober 2008 extra geld van de overheid om geldstromen op gang te houden. 

Nederland werd hard geraakt door deze crisis. Doordat de vraag naar diensten en goederen afnam, steeg de werkloosheid. Mensen werden namelijk massaal ontslagen. In de loop van het jaar 2011 eindigde de kredietcrisis.

In deze video wordt de oorzaak van de kredietcrisis uitgelegd:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties